Реклама / Ads
1| 23429 |29.06.2016 ЪNDERGROUND

Работи ли Бюрото за защита на свидетелите в полза на мафията?

.
Работи ли Бюрото за защита на свидетелите в полза на мафията? Възможно ли е хората, които денонощно бдят над свидетелите срещу организираната престъпност да поставят живота им на карта? Тези въпроси биха се сторили на повечето хора твърде нелогични, дори абсурдни. И с право, но в България нещата стоят по-иначе.
 
Заявката на управляващите, че се борят с мафията и корупцията нямаше да увисне във въздуха, ако не беше скандалния случай със защитения свидетел Пламен Лаков, чиито показания заковаха в съда осъдения на доживотен затвор от бандата за мокри поръчки „Килърите” Георги Вълев. Преди няколко дни от държавното обвинение лаконично обясниха, че Лаков е изваден от програмата, защото не спазвал правилата. В същото време не рекоха и думичка, за това, че между свидетеля и служителите, призвани да го пазят, с години тлее вражда, прераснала в лична неприязън. Трябва да си благодарен на главния прокурор, който те храни, казвали му охранителите.

Заради всички тези проблеми Лаков многократно е сезирал обвинител №1 Сотир Цацаров. Мъжът признава в интервю пред Фрог, че е бил унижаван, обиждан и руган по нечовешки начин. В замяна на това пък той отговарял с неподчинение. На практика излиза, че по време на „съвместното им съжителство” страните взаимно са се прецаквали кой както може. На моменти толкова са си лазили по нервите, че Лаков дори е бил мотивиран да напусне програмата. Казват, че състоянието му приличало на коварна болест, заради която човек сам пожелава смъртта. От документите за Пламен Лаков излиза, че служителите не са имали никакво време да го пазят, защото са били ангажирани да пишат доноси срещу него. Те зачестили по времето, когато шеф на Бюрото става бившия гард на Бойко Борисов от НСО Калин Иванов. Казват, че той не е бил в МВР, няма оперативен опит, нито пък е психолог, за да знае как се работи с такъв тип хора.

От прокуратурата не споменават и думичка за това дали ръководството на Бюрото е положило усилие, за да парира напрежението. Така поне правят в държавите с опит като САЩ и Италия, например. Психологическата помощ в тези страни е задължителна за хората, принудени да променят самоличността си, да се преместят на непознато място, да заживеят нов живот, да забравят за досегашните си навици, да зачеркнат себе си, а често и хората, които обичат. Да влезеш в програмата за защита хич не е лесно, много биха сравнили подобен живот с робство, а психиката им тотално да изпуши. В повечето случаи служителите от програмата за защита си имат работа с доскорошни бандити, чиито психопрофили далеч надхвърлят представите ни за тихи и смирени личности. Голяма част от тях са наистина опасни, други параноици, трети психопати. И няма как да очакват, че отношенията им ще вървят гладко като по вода. Точно по тази причина в други държави работата с психолог се оказва решаваща при комуникацията със защитените свидетели.

Близките на Лаков признават, че и той си има слабо място-силно подозрителен е. До някъде с право, защото се изправи през съда и призна, че Георги Вълев му поръчал да убие адвокат Петър Лупов за 25 бона. А Вълев никак не е случаен. За това разказа наблюдаващият делото прокурор Ася Петрова пред столичен вестник: „Три часа след фактическото задържане на Вълев, ми се обади по телефона Камен Ситнилски - заместник на главния прокурор към този момент, който на висок и укорителен тон и по недопустим за мен начин ме попита кой ми е "разрешил?!" да разпореждам действия по задържането на Георги Вълев и защо не съм го уведомила за това?! Каза ми също така, че не е съгласен с моята позиция като наблюдаващ прокурор по делото за предстоящото привличане на Вълев като обвиняем. От уважение към вашите читатели ще спестя конкретните реплики на г-н Ситнилски”.

По време на разследването друг висш магистрат, действащ и в момента, също упорито лобира Георги Вълев да не бъде подведен под наказателна отговорност за лихварство. Няколко години по-късно тезата му, че това обвинение няма да издържи пред съда, е разбита, защото именно за това престъпление Вълев е осъден на 8 години затвор. Лаков може и да е подозрителен, но не е глупак, за да не види, че „Килърите” лесно пробиват по върховете, че влиятелни магистрати се застъпват за тях, че с едно телефонно обаждане си поръчват публикации. Не му убягва и съдбата на разследващите-някои са уволнени, други унижени, трети безобразно оплюти в медиите. След целия натиск Пламен Лаков е гневен, че държавата го е зарязала и то точно, когато доживотните присъди на главните герои по делото- Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов- Кеца, са потвърдени на втора инстанция във Варненския апелативен съд.

Сумиста не спира да тормози останалите свидетелите. Въпреки осъдителните присъди, на всички е завел граждански искове за по 50-100 000 лв. Казват, че ситуацията е абсурдна, но на свидетелите не им остава нищо друго, освен да си търсят адвокати, да се мъкнат по дела и да обясняват на подсъдимата скамейка защо са се изправили срещу мафията. Жална му майка на всеки, дръзнал да се изправи срещу организираната престъпност в тази страна.

Опитът Лаков да бъде унизен от държавата доби невиждани размери, когато прокуратурата оповести колко средства са похарчени за защитата му. Малко известен факт е, че те се определят от стандарта на живот, който е имал свидетелят преди да влезе в програмата. А казват, че Лаков е бил на ръба на физическото оцеляване. В същото време в Бюрото за защита се пилеят луди пари за охраната на супер богати ВИП персони, чиито показания не допринасят с нищо за разкриването и наказването на престъпни банди. Делата, заради които им се осигурява защита претърпяват пълно фиаско. Една част не стигат изобщо до съда, а други завършват с оправдателни присъди. Оказва се, че някои от въпросните защитени свидетели дори си имат дублиращи частни гардове, разхождат се по света на почивки и бизнес дела. Фрог направи запитване колко такива хора се охраняват и колко струва тази екстра на държавата, но от прокуратурата запазиха мълчание.
Любопитното е, че до преди три години комисия, съставена от представители на няколко институции решаваше кой свидетел трябва да бъде включен в програмата. Неочаквана промяна в закона, обаче даде тези правомощия само и единствено в ръцете на главния прокурор. Според юристи възможността за еднолично решение в този случай е повече от смущаващо.

От близо 45 години САЩ осигурява защита на свидетелите срещу мафията. Хвалят се, че до този момент нямат нито един убит свидетел, както и че това се е оказало най-силното им оръжие срещу организираната престъпност. Джоузеф Паонеса от Маршалската служба разказва за свидетелите: Те ни предлагат свидетелските си показания, ние - защита и сигурност. Критериите, по които се определя дали едно лице се нуждае от защита, са няколко. Значение на делото, по които се дават свидетелските показания. Какво отражение ще даде осъдителната присъда, постигната с помощта на свидетеля, върху организираната престъпна група - дали тя ще спре дейността си, дали ще бъде разбита или няма да има отражение. Вземаме предвид също значението и уникалността на конкретните показания, на доказателствата, които свидетелят осигурява - преценяваме дали има друг начин за получаване на същата информация примерно с веществени или други доказателства, допълва той.

Американският служител не си позволява да конкретизира колко пари са похарчили за даден човек. Само обобщава: С годините ни бяха отпускани все повече средства за изграждане на убежища, бронирани коли и други. Бюджетът ни за миналата година бе $ 32 млн. Но трябва да се има предвид, че тези пари са за 17 000 свидетели, включвани от 33 г. насам. В Америка голяма част от средствата се харчат за покриване на медицинските разноски на свидетелите, защото нямаме национално здравно осигуряване. Харчим пари и за да помагаме на свидетелите да се изправят сами на крака, да си намерят работа. Това може да стане и за 1 г., но може да отнеме и много повече време.. Ако свидетелят е бил член на мафията, обикновено единственото, което може да прави, е да краде.

Втората най-голяма програма за защитени свидетели в света е тази в Италия. Създадена е през 90-те години на миналия век. Годишният бюджет на Бюрото е 100 млн. евро. Повечето от хората в програмата са били свидетели по дела срещу сицилианската мафия, неаполитанската камора и калабрийската ндрангета. Служителите също се хвалят, че нямат нито един убит „клиент”.

Дни след като стана ясно, че Пламен Лаков е освободен от програмата, хора близки до „Килърите” светкавично са се поинтересували от него. Пред медията ни призна, че е заплашен. Получил е дори оферта да смени показанията си. „Шефът на Бюрото ми вика ние воюваме, аз спечелих битката. Държавата ме изостави, нямам друг избор, освен да се хвана като удавник за сламка”, допълни зарязаният свидетел.
Малко известен факт е, че след като Георги Вълев му поръчал да убие адвокат Лупов, човешкото в Пламен Лаков проговорило. Няколко дни по-късно той отишъл и признал на мишената, че искат да го очистят. С надеждата, че ще спаси нарочения за отстрел, доскорошният защитен свидетел дори отишъл в полицията и разказал за мократа поръчка. За всичко това има оформени полицейски докладни, които са представени по делото. Информиран за всичко това бил и окръжният прокурор на Велико Търново. Цялата информация за готвеното  убийство, обаче останала само в папките, а малко по-късно, в края на март 2009 г., Лупов е екзекутиран.

Екип на Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 17453 |24.06.2016 Защитен свидетел по „Килърите”: В програмата за защита на свидетелите работят мафиоти . 41| 14030 |02.03.2014 В. Цоновски: Работил съм срещу мафията не заради политици! . 22| 10940 |21.11.2011 Трактора включи в защитата си и измамника Ник Щайн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads