Реклама / Ads
1| 6862 |29.06.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Операцията по залавянето на Ицо Полицая- тактически гаф на МВР

.
Операцията по залавянето на Христо Георгиев - Ицо Полицая се оказа тактически гаф на МВР. И не защото той беше убит при престрелка, а защото ченгетата, които са следили всяка негова стъпка през цялото време, докато обира заложната къща, са допуснали той да се качи на колата си и да офейка пред очите им. Това разкриха пред Фрог нюз действащи барети.
 
Те са категорични, че акцията не е планирана професионално и за това се е стигнало да нарушаването на основния принцип при действие в населено място- сигурността. Оказва се, че по правило всички тактически действия са подчинени изцяло на него и компромис не би следвало да се прави. „Колата е добро място за арест, защото мишената не може да маневрира и да бяга. Но не трябва да се допуска тя да тръгне. Стигне ли се до там, не престъпникът, а полицаите попадат в капан”, обясниха пред екипа ни експерти. По думите им, ако се стигне още в началото до провал при задържането, като този с Ицо Полицая, бандитът става още по-агресивен, което прави ситуацията и по-опасна. Другият гаф, според тях е, че се е взело решение многократно да се стреля. „В тази ситуация се стреля само, ако си сигурен, че ти е точен мерника. В противен случай акцията става неконтролируема и се разчита само на късмет”, допълниха те. Реално при престрелката е имало голяма опасност за живота на много хора, включително и деца. Някои от свидетелите дори  са видели бегълците, едни са минали покрай тях, други са са се засекли очи в очи.  Експертите не скриха, че в момента тактическите групи в страната са слабо подготвени за такива действия, включително и тази към СДВР, известна с името „Кобра”. Най-професионално може да се справи групата от Варна и тази в ГДБОП, но с много условия, признаха още експертите. Заради множеството гафове при акции, включително и трагедията в Лясковец, командосите са станали много предпазливи. Казват, че не могат да бъдат упреквани, защото са заложници на закона, който не предполага да вземат в свои ръце тактически инициативи в критични ситуации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6743 |29.06.2016 Е. Славкова за Фрог: Израел стои зад атентата на летище „Ататюрк”? . 1| 4841 |28.06.2016 Д. Божилов за Фрог: Игра на бюрокрация ще покажат у нас европейските прокурори . 1| 7599 |28.06.2016 Само във Фрог: Цацаров махнал съпруга на съдия Соня Найденова от висок пост в прокуратурата . 2| 9157 |27.06.2016 Само във Фрог: МВР избягва с хватки въпроси на депутати за дейността на ведомството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads