Реклама / Ads
3| 18615 |14.07.2016 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: „Отиващият си” Пеевски с кредит от 10 млн. лв от турска банка

.
„Отиващият си от страната и от бизнеса” депутат от ДПС Делян Пеевски е получил миналата седмица кредит от 10 млн. лв от клон на турска банка у нас, научи Фрог нюз от осведомени източници. Парите май не са за „из път”, защото срещу кредита са заложени сериозни активи на КОЙ в България, твърдят нашите източници.
 
Любопитен е въпросът как така банка отпуска голям кредит за бизнес в България на човек, който уж напускал страната, коментират експерти. Няма ли опасност ако той наистина отиде в чужбина кредитът да остане непогасен ?
Банката, която е била така щедра към Пеевски, е смчитана за банка на ДПС. С турски собственици и фиансиране на бизес, свързван често с движението на Ахмед Доган. Запознати твърдят, че Пеевски командвал собственика сякаш му е подчинен.
Експерти се учудват с какви активи Пеевски е гарантирал новия заем. Те припомнят, че в последно време той е получил нереално огромни суми от ББР, като е обезпечил милионите с активи, които вече бил заложил друга българска банка. Странното в случая е, че нито БНБ, нито прокуратурата или ДАНС се намесват, за да спрат очевадното източване на ББР.

Последните 10 милиона може да се отпускат лобистки интереси, например, предполагат още експерти.  Все въпроси без отговор. Явно „отиващият си” депутат от ДПС не бърза толкова с емигрирането си от страната след като тегли кредити за бизнес.
"Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Много скоро вече няма да е дъвка. Аз не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят", заяви на 18 април пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов.
Въпреки уверението обаче депутат от 
ДПС продължи да придобива активи, а негови фирми да печелят обществени поръчки в страната.
През май Пеевски стана едноличен собственик на компаниите "Балканска медийна компания", "Био Уотър", "Био УотърИнвестмънт" и "НСН Инвестмънт", като изкупи дяловете на майка си Ирена Кръстева. През юни последната фирма придоби изцяло контролния пакет на компанията „Техномаркет”, която освен едноименната търговска верига притежава бизнес с доставка на софтуер.
Интересно е как ще реагира Турция на отпуснатия многомилиоен кредит, тъй като Пеевски е в "черен списък" и има забрана да посещава страната. Най-вероятно забраната е свързана със сигналите на турските служби, че цигари на Българтабак се контрабандират на турския пазар, а част от печалбите отиват в терористични организации. Фактът, че банка на турски собственик е толкова щедра към олигарха от ДПС може да заинтригува службите на Анкара, смятат експерти.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5354 |13.07.2016 А. Маринов за Фрог: Първо разправии в левицата, после обща кандидатура . 0| 6100 |13.07.2016 Р. Гълъбинов за Фрог: КФН е неподготвена за стрес-тестовете! Ще нанесе вреди . 1| 6242 |13.07.2016 Дьо Кабан: Кой има съмнения, че Пеевски е олигарх?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads