Реклама / Ads
2| 6293 |28.07.2016 НОВИНИ

Лозан Панов иска главата на Владимира Янева, ВСС я понижи за 3 години

.
Лозан Панов
Председателят на ВКС Лозан Панов обжалва пред Върховния административен съд лекото наказание на бившия председател на СГС Владимира Янева. Това става ясно от съобщение на ВКС.
 

Преди дни съдийската колегия отказа да уволни Янева и я наказа с понижаване в ранг за срок от три години. Лозан Панов, който е вносител на предложението за наказание на Янева, смята, че доказаните действия и бездействия от нейна страна обуславят уволнението ѝ.

Лозан Панов пише до ВАС, че негативното въздействие върху обществото на допуснатите нарушения и накърняването на престижа на съдебната власт изискват буквата и духът на закона да бъдат надлежно приложени. Освен това Лозан Панов констатира, че в решението изцяло липсват мотиви за вида на наказанието.

 

Като не е осъществила основните си правомощия да ръководи и следи за организацията на работа на Софийския градски съд във всичките ѝ направления, Янева е допуснала тежки нарушения на задълженията си, смята председателят на ВКС, който припомня, че не става въпрос за еднократност, изолираност или инцидентност на допуснати случайни пропуски, а за цялостна неспособност, обективна организационна невъзможност, граничеща с липса на воля за изпълнение на основните функция и задължения на ръководителя да координира, организира и контролира работата на съда. В жалбата пише, че като последица от поведението на съдия Янева са възникнали редица проблеми, свързани с нерегламентирани и неясни изводи за привилегироване и предубеденост на заместник-председатели, съдии, съдебни помощници и служители, включително страни по дела. Липсва прозрачност при управлението на съда, като паралелно с това е допуснато нарушение на задължението за конфиденциалност на магистрата, смята Лозан Панов.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обаче понижи в ранг бившата председателка на СГС Владимира Янева за 3 години. Решението бе взето с 11 гласа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4271 |27.07.2016 68 деца искат да се лекуват в чужбина, само 5 заминават . 1| 4425 |27.07.2016 КНСБ иска минимална заплата за висшисти . 0| 4387 |26.07.2016 Лозан Панов: Магистратите имат право да се сдружават . 0| 4273 |25.07.2016 Първан Симеонов: Борисов иска да заприлича на Орбан, отваря врата на Изток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads