Реклама / Ads
8| 26651 |22.08.2016 ГЛАСЪТ

Орден „Стара планина” за Цацаров и Рашидов, позор за Кудоглу!

.
Димитър Кудоглу със съпругата си Екатерина. Те ли са виновните за пожара?...
Какви е чеда раждала, раждала, ражда и сега българска майка юнашка. Добре го е казал Ботев. Сякаш пред орловия му поглед са били главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на културата Вежди Рашидов. Отдадени на България, скромни и всеотдайни.
 
За нула време тези двама доблестни великани върнаха разклатеното като пенсионерски кътник доверие на обществото към държавата. Единият пипна подпалвача на тютюневите складове в Пловдив – Любомир Данчев, а другият, след като разгледа пепелищата, рече неизвестните собственици да построят наново комплекса.

Очаква се в сряда, по време на съвещанието на Министерски съвет, двамата именити родолюбци – Цацаров и Рашидов – да бъдат предложени и одобрени за награждаване с орден  „Стара планина”. Съвсем заслужено. Вероятно от своя страна Ирина Бокова ще ги удостои с най-високата награда на ООН за принос към развитието на човечеството. Ако бъде избрана за генерален секретар, де. Ако не бъде, ще получат утешителна награда от ЮНЕСКО.

 

Знам, че ще се намерят злобни журналя, които да напишат, че същите Цацаров и Рашидов не си мръднаха пръста след скандала с разрушаването на паметника на културата през март, за да се изясни кой и защо събаря. Но всички знаем, че зад това немърдане стоят къде-къде по-важни държавни дела. Днес, когато пламъците изпепелиха комплекса, те скочиха и резултатът не закъсня. Даже Веждичката заплаши да глоби неизвестните собственици с няколко хилядарки, от което на тях им затракали зъбите от страх...

 

Любомир Данчев, този роден Вандер Любе, е заловен. Той, видите ли, запалил от четири края историческите сгради. Ловко и коварно се промъквал от помещение в помещение и заливал със силно запалителна течност всичко по пътя си. Този клошар на прикритие, вероятно месеци наред се е готвил да реализира пъкления си план. И защо? Нали там бе намерил подслон? Но не – злосторникът е искал да съсипе архитектурното минало на Пловдив, че и на майка България. Успя, но го спипаха. И народът ликува.

 

Да живеят Цацаров и Рашидов!

 

Да пребъде делото им през вековете!

 

Да живее и кметът на Пловдив Иван Тотев – този неописуем патриот и интелектуалец, който вече няколко месеца се мъчи да открие кои са собствениците на сградата. Със сигурност неговата упоритост в крайна сметка ще даде резултат. Я по Коледа, я догодина.  Затова не е лошо още отсега да се отдели един орден „Св.св. Кирил и Методий” за този славен градоначалник.

 

Тук е моментът за истината. Докато всички дъвчат дъвката за някакви неизвестни собственици, строеж на хотел, мол, подкупи, корупциая и пр., действителността се оказа простичка. Причина за разрушаването, а след това и за пожара на комплекса е един единствен човек – Димитър Кудоглу. Този новобогаташ от село от следосвобожденческия период е имал възможността да учи във Френския колеж в Цариград, докогато повечето български деца са мечтаели за цървули и гега, за да тичат подир овцете и говедата. Кудоглу научил цели пет езика. Не стига това, ами захванал бизнес, от който изкарал бая пари. Толкова пари, че нямало какво да ги прави. И понеже по онова време банките у нас били кът, той решил да се подмаже на трудовия народ и почнал да дарява. Ама дарения ви казвам! Построил болници, детски домове, училища. Помагал и на бежанците от Беломорието. Създал сиропиталища, спортни дружества, раздавал стипендии на ученици и студенти. Стигнал дотам, че през   през 1926 г. създал в Пловдив известния Дом на благотворителността и народното здраве”, където бедните хора можели да се лекуват безплатно. Само и само да се представи като голям патриот. Но и това не му стигнало и построил комплекса, известен като Тютюневите складове. Същите, които по-късно вдъхновили Димитър Димов да напише романа „Тютюн”.

 

„Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можел да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи на човек, за да върши добри и полезни дела“, пише Кудоглу в учредителния акт на Дома на здравето.

 

Естествено след 9 септември 1944 г. народната власт разкрила „истинските” подбуди на Димитър Кудоглу и взела мерки повечето от построеното от него да бъде първо национализирано, а след това и разрушено, както си му е редът. Така де, всички знаем, че когато човек забогатее неприлично първо си сменя жената със секретарката, после си купава яхта, къща с басейн и брониран Мерцедес. След това влиза в политиката или ръководи политически кръг. Кой строи болници, училища, сиропиталища и прочие простотии? Не нам... Затова и Димитър Кудоглу напълно заслужено не е известен на повечето българи. Та той дори в Биг брадър не е участвал или във „Фермата”, нито са го връзвали със „свински опашки” за стол... Безобразие!

 

Дотук с иронията. Може тя да ви се струва неуместна, но друго не ни остана.

 

Мили българи, вече няма съмнение, че не сме свестни хора. Последното доказателство са съобщенията за арестувания клошар и препоръките на културния министър. Няма цивилизовано общество, което би търпяло такова унижение и подигравка. Някога за пожара в Райхстага поне се опитаха да натопят висш комунистически функционер като Георги Димитров. Но макар и с Хитлер на власт, правосъдната система в Германия все пак е имала общо със закона и той бе оправдан, а пожарът се оказа скалъпена работа.

 

Днес ни поднасят на тепсия някакъв клошар, който без мотив и подбуди, решил да реализира мащабен огнепрестъпен проект.

 

Министърът пък зове неизвестните собственици да запрятат ръкави и да почват да строят всичко отначало. Премиерът Борисов пък още не е взел отношение, зает с геополитическите и световните проблеми. Президентът Плевнелиев ликува и си прави селфита с олимпийците ни в Рио... В цивилизованите страни за такъв цинизъм падат цели правителства.

 

А ние мълчим. Гори историята ни. Гори биографията ни. В пламъците замина ДНК-то ни. Докато слушаме лъжите на случайно пребиваващи във висините на властта люде. И честта ни е на пепел.

 

Бог няма да ни прости.

 

Малко са ни били онези 500 години и последните 70. Ще го разберем, когато Десетилетието на ромското включване премине в столетие, а Левски, Ботев и Димитър Кудоглу бъдат окончателно забранени. Това ни чака. Набийте си го в главите.

 

Огнян Стефанов


П.П. Няма да е зле прокуратурата да повдигне задочно обвинения на Димитър Кудоглу. Защото ако не беше пръскал пари за благотворителост и строежи някога, днес нямаше да има казус Тютюневи складове, скандали, палежи и неизвестни собственици. Клошарят Любо да бъде пуснат на свобода, защото главният пожарникар на републиката главен комисар Николай Николов заяви, че за него по-скоро става дума за "неумишлен палеж". Тези негови служители, които прибързано се изказаха за умишлено подпалване, да бъдат строго наказани. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 22457 |12.07.2016 Цацаров, хамелеонът и bacillus bulgaricus corrumpo . 13| 7946 |15.06.2016 И Цацаров се зае с „махленската свада” в Слънчев бряг . 34| 17267 |31.05.2016 Орден или свирка за прокурор Сарафов? И оставка...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads