Реклама / Ads
3| 38478 |13.09.2016 ЪNDERGROUND

Иван Искров и Спас Русев в обща схема за милиони

.
Иван Искров
В продължение на цели четири години Българската народна банка е плащала неправомерно милиони левове на фирмата ”Телелинк”, чийто основател и бивш управител е отново нашумелия напоследък Спас Русев. Това не е някакъв черен донос или публикация в сайт като nenovinite.com, а е написано в официален доклад на Сметната палата за извършен одит на бюджетните разходи на БНБ и тяхното управление, пише ”Банкер”.
 
Разкриването на подобни схеми, при това от държавен орган какъвто е палатата, е повече от учудващо. Затова не бива да се отхвърля тезата, че по този начин управниците правят остро намигване към Русев, от който очакват солидни суми покрай сделката с "Виваком".

Какво обаче се е случило под поглед (и с одобрението) на бившият гуверньор Иван Искоров?  Оказва се, че през 2011 бившият царски кадър е възложил спорна обществена поръчка на другия виден царист Спас Русев, който дори бе определян като сив кардинал в управлението на Сакскобургготски. Договорът е за доставка на комуникационно оборудване и софтуер, включително и поддръжка, а срокът му - 4 години. Проблемът според Сметната палата е в това, че БНБ първоначално е определила да изхарчи за тази цел 1.26 млн. лева, но в последна сметка е платила на "Телелинк" 10.6 милиона.

"В решението на управителния съвет на БНБ няма посочена конкретна прогнозна стойност и срок за изпълнение на договора. Липсата на управленско решение за разходване на конкретна сума за обществената поръчка, непосочването в договора на прогнозни количества от всеки вид комуникационно оборудване и софтуер, които да бъдат доставени в рамките на четиригодишния срок, както и необосноваването на потребностите от доставките, в т. ч. на необходимото финансиране, е довело до изразходване на 8 пъти повече средства от първоначално планираните", посочват от палатата.

От доклада става ясно още, че БНБ е заявявала за доставки определено оборудване, но "Телелинк" е обяснявала, че не може да осигури точно същите машини защото били спрени от производство или предстояло спиране на хардуерната и софтуерната поддръжка от производителя. Затова фирмата на Спас Русев предлагала друго оборудване, уж на същата цена, но с по-добри технически параметри. Дали и тук не става въпрос за някаква схема с пласирането на някакви определени технологии, от които "Телелинк" е можела да спечели повече, е въпрос на допълнителна проверка и анализ. Такъв обаче въобще не е сигурно, че ще бъде направен. И въпреки установените тежки нередности и неправомерно похарчени милиони, виновни най-вероятно пак няма да има. Първият признак за това е, че докладът на Сметната палата не е изпратен до прокуратурата, което автоматично означава, че държавното обвинение не е сезирано за станалите вече публични факти. Но нека все пак да видим какви ще са последващите действия.

Преди това нещо друго прави впечатление. По времето когато БНБ и "Телелинк" се договарят и подписват спорното споразумение в централната банка като шеф по сигурността работи Деян Петков. От началото на тази година обаче въпросният човек заема същата позиция във "Виваком" - фирма, за чийто собственик в края на август се обяви Спас Русев. Освен това Петков стана и член на надзорния съвет на футболния клуб "Левски", който също вече е притежание на Русев. Всичко това няма как да не навее на мисълта, че топлите връзки между БНБ и "Телелинк" са минавали именно по тази линия. Но въпросът отново изисква намесата на държавните контролни органи, още повече, че в случая става въпрос за Централната банка на страната. А те къде са?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5241 |30.08.2016 Св. Русев: Няма реформатор, който да става за президент . 1| 6515 |30.08.2016 "Левски" вече не е на Пеевски, а на Русев - приятелят на Пеевски . 19| 13475 |04.05.2016 СКАНДАЛ! Жената на Искров ще одитира КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads