Реклама / Ads
3| 13178 |15.09.2016 ЪNDERGROUND

Скандал в НС: Шефът на ДАТО работи 1,7 г. незаконно

.
Цветан Китов
Грандиозен скандал се разрази в парламента днес по време на приемането на годишния доклад на Комисията за контрол над службите за сигурност и използването на СРС в НС. В пленарна зала депутатът от Реформаторския блок и бивш шеф на вътрешната комисия в Народното събрание Атанас Атанасов обяви, че шефът на Държавна агенция „Технически операции”-ДАТО Цветан Китов управлявя службата 1,7 г. незаконно, без да има указ на президента за неговото назначаване.
 
През 2013 г.  при създаването на агенцията, с цел изваждането на „ушите и очите” на МВР от системата, мнозинството от БСПДПС и „Атака” решиха, че шефът на ДАТО ще се назначава от правителството. Новото мнозинство в сегашният парламент ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт обаче промениха през февруари 2015 г. член. 19 от Закона за СРС и записаха, че началникът на най-секретната служба в държавата-председателят на ДАТО, трябва да са назначи с указ на президента по предложение на Министерски съвет.

Това трябваше да стане един месец след влизането на законовите промени в сила. 
До момента обаче такъв указ на президента за назначаването на Цветан Китов за председател на ДАТО няма. И той работи незаконно вече година и седем месеца.
Депутатът Атанасов показа от трибуната и писмен отговор на негово питане по въпроса от премиера Борисов. В обясненията си министър-председателят казва, че в закона няма фиксиран срок и нямало проблем Китов да изпълнява задърженията си.

Факта е, обаче, че предложение от правителството за назначаване на Китов за председател на агенцията за подслушване и проследяване към президента няма. 
Китов минава за приближен на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и кръга „КОЙ”.

Пред колегите си Атанас Атанасов заяви, че от бездействието на правителството по този случай за държавата могат да настъпят сериозни проблеми.

„В момента уволнени служители от ДАТО съдят държавата във ВАС като твърдят, че отстраняването им е незаконно, защото заповедите на Китов са недействителни. По същия начин всеки адвокат може да оспори използването на всяко СРС по наказателни дела, заради нелегитимността на подписалия го Цветан Китов. Това ще предизвика срив в системата на националната сигурност”, обяви ген. Атанасов.

За проблема с шефа на ДАТО Фрог алармира още през декември 2015 г., но никой от ръководството на държавата, дали умишлено или не, не си мръдна пръста.

И сега Китов продължава да слага подписа си за подслушване и проследяване на хора, въпреки че самият той оглавява службата против установените правила в страната.

Легитимен ли е шефът на 
ДАТО или не, никой юрист не се нае да каже категорично. През 2015 г.  Фрог алармира също , че в службата се назначават поголовно хора, близки до политико-олигархичния кръг КОЙ и т. нар. Библиотекарски институт. Твърди се, че от 22 звена, които функционират в ДАТО, само 6 са оперативни.

Казусът с Китов е абсурден и заради факта, че за него не е спазен закона, но за шефа на разузнаването е.

Шефът на Държавна агенция „Разузнаване“ /ДАР/ Димитър Димитров получава указ за назначаването си в установения едномесечен срок от президента по предложение на МС в края на 2015 г . Остава загадка защо спрямо ДАР стриктно се прилага закона, а спрямо ДАТО и Китов не е приложена новата разпоредба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5960 |14.09.2016 Скандал! Сестри Уилямс вземали допинг . 0| 4097 |14.09.2016 Скандал в ефир за минималните заплати . 2| 5112 |13.09.2016 Само във Фрог: Три ромски клана воюват за мястото на скандален общинар от ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads