Реклама / Ads
6| 17269 |22.09.2016 ГЛАСЪТ

Колкото повече Москов се върти, толкова повече ще го боли

.
Все по-изнервено ще става за Петър Москов, предричат колегите му от здравното ведомство
На здравния министър Петър Москов здраво му припари от ваксините. Усещайки, че прокуратурата е запретнала ръкави и се е заинатила да разплете аферата, реши да побегне пред вятъра, надявайки се, че държавните обвинители няма да го стигнат.
 

Досущ като герой в мирно време Москов нареди проверка в подопечното му предприятие „Бул Био“ в средата на юли т. г., след което написа писмо до главния прокурор за редица установени нарушения. Действията му щяха да изглеждат съвсем наред, ако месеци преди това прокуратурата не беше се задействала по сигнал на Фрог нюз и журналистката Валя Ахчиева за вноса на ваксините „Еувакс“ и Пентаксим“ от Турция, както и за износа на българските ваксини за БЦЖ. След настъпателните атаки на Софийска градска прокуратура в началото на юли т. г. , Москов най-после се светна, че високият държавен пост и приятелските задявки с премиера Бойко Борисов може и да не го спасят от дългата ръка на закона. И той разко смени тактиката. Човешко е, на никой не му се сяда на подсъдимата скамейка. Така набързо ръка взе, че уволни преди дни шефа на „Бул Био“ д-р Любомир Димитров. Говори се, че и негов заместник ще се прости с поста си. Москов сигурно си прави сметката, че ако примката се затегне около врата му, с действията си може и да не стигне до разходки в Съдебната палата. А току-виж  го изкарат биткаджия срещу корупцията и мафията, взети заедно. Кой знае...

 

Хубаво би било да напомним на здравния министър как се държеше точно преди около година, когато Фрог за първи път сигнализира, че 100 000 опасни ваксини с живак са влезли у нас безпрепятствено и то без разрешение на Изпълнителната агенция по лекарствата. Москов, разбира се, светкавично реагира. Свика пресконференция и заплаши, че ще ни даде на съд. Каза, че срещу него се води мръснишка кампания и нарече „враговете“ си хиени. Нещо повече, предупреди, че Турция не само ще си търси правата, но ще заведе големи искове. След заплашителната тирада пусна екипът си от послушни чиновници по всички сутрешни и вечерни блокове на телевизиите, за да повторят заканите на големия началник.

 

Разследване на „Открито“, обаче също в края на миналата година, допълни апокалиптичната картина за ваксините. Оказа се, че и шумно рекламираната „Пентаксим“ от Петър Москов е незаконно внесена у нас и поставена на малките пациенти. След поредните разкрития министърът пак се втурна да се оправдава. Не пропусна и този път да се закани, като гениалната му мисъл роди, че „това не е нещо друго, освен политически атаки“. За да изглежда още по-убедителен,Москов започна да демонстрира близост си с премиера. Двамата режеха ленти по разни строителни обекти, нищо че на Москов работата му е съвсем друга.  Между тях се зародиха и  ведри закачки, доказателство за особена близост.

 

Нито за миг Москов не призна, че ведомството му е забъркано в грандиозни афери с ваксините, независимо, че журналистическите разследвания на Фрог и Ахчиева бяха подкрепени с документи и много други доказателства. Нито за миг не рече, че ще провери изнесените факти. Така, поне от кумова срама. Москов остана видимо безразличен, когато пак по сигнал на медията ни, ВАП извърши проверка и установи, че ваксините са незаконно внесени. Високомерно отблъсна  десетките ни настоявания за среща и  интервю с него.  Подмина с мълчание искането на прокуратурата незабавно да се спре имунизацията на деца с „Пентаксим“. Подразни се, когато в „Открито“ излязоха разобличителни данни за оказания натиск върху шефа на „Бул Био“ и поредните далавери с другата ваксина за БЦЖ, изнасяна за Турция по бартерната сделка. Не реагира и грам , след като Върховна касационна прокуратурата обедини сигналите на Фрог и Валя Ахчиева, и започна предварителна проверка. Приниши се, щом ДАНС излезе със скандален доклад, в който се посочи, че ваксините са незаконни, но въпреки това няма данни за извършени престъпления. Тактично си замълча, щом стана ясно, че прокуратурата не е съгласна с абсурдното становище на родното ФБР и образува досъдебно производство.

 

Така в продължение на година Петър Москов не само се отбраняваше по темата за ваксините, но и яростно нападаше медиите, които осветлиха тайните афери и сезираха държавното обвинение.
Засилват се подозренията, че с писмото си до главния прокурор, здравният министър иска да накисне шефа на „Бул Био“ за ваксините. Все пак цяла година се правеше на разсеян.  Как, обаче ще стане това, питат се лекарите, след като в разгара на скандала, като мантра повтаряше пред медиите, че той е принципал на държавното предприятие и е неясно с всичко, което се случва там. Казват, че в момента Петър Москов няма кой знае колко полезни ходове. Притиснат е като мишка в капан.  Вероятно заради усещането си за безнаказаност, го е докарал до там, че колкото повече се върти, толкова повече ще го боли.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7796 |19.02.2016 По-добре да спират съмнителните поръчки, отколкото да ги дават . 20| 8696 |04.05.2015 Повечето медии са като морга без ток . 56| 18110 |15.12.2014 Защо Борисов е толкова добричък с главсека Лазаров?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads