Реклама / Ads
2| 11229 |28.09.2016 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Обирът в Плевен и този край Ловеч с един и същи почерк

.
Джипът на нападателите от грабежа в Ловеч. Източник: Снимка: МВР
Въоръженият грабеж на 200 000 лв от инкасо автомобил в Плевен вчера поразително прилича на друг ”голям удар” на 2 млн.лв на пътя Севлиево-Ловеч преди 4 годинии половина, коментираха експерти.
 
На 11 април 2012 г бе осъществен може би най-големият обир на пари в най-новата ни история. Тогава маскирани с полицейски униформи бандити нападнаха инкасо автомобил на стария път между Севлиево и Ловеч край село Петко Славейково. Ударът е планиран изключително прецизно и със всички детайли. Бронираният автомобил, същият като този в Плевен, превозвал около 2 млн. лв., събрани от търговски обекти във Велико Търново, Габрово и Севлиево. Незнайно защо бусът с инкасото и двамата гардове тръгва по стария път за Ловеч, който е в лошо състояние, обрасъл с дървета и лоша видимост. Към 19,30 ч микробус се врязва в инкасо автомобила отстрани.
След удара отвътре изскачат двама нападатели, маскирани и облечени с бронежилетки “Полиция” изскачат от микробуса и насочват къси картечни пистолети срещу шофьора и гарда в кабината.
Гръмват във въздуха, за да ги сплашат. Пристигат още два джипа, от които притичват още двама обирджии. Трети остава да пази колите.
Групата вади флекс и хидравлична ножица, с които режат каросерията на инкасовия автомобил. Бандата използва и уред за заглушавена на радиосигналите в района.
Двамата гардове остават през цялото време в кабината, като спазват инструкциите. Бандата отмъква два чувала с около 2 млн. лв.
Преди да избягат с парите те палят своя микробус. Грабителите са предвидила включително и факта, е в момента на нападението в Ловеч се играе футболен мач между местния "Литекс" и "Левски" и почти цялата ловешка полиция е ангажирана в охраната му.
До момента бандата не е заловена. Полицията успя да идентифицира само двата джипа, с които са избягали нападателите,
но от тях няма и следа. Имаше всякакви версии за обира-от участието на вътрешни хора от банката в обира до действащи барети.
Двамата гардове бяха проверявани като съучастници, включително и с детектор на лъжата, но разследването установи, че са невинни.
Остава неясно и досега защо те са сменили маршрута си към Ловеч в последния момент и кой е информирал бандата затова.
Почеркът на снощния удар в Плевен е същият. Пак маскирани и въоръжени нападатели, които са били отлично информирани за движението на инкасо автомобила.
Пак има запален и изоставен микробус на грабителите. Ударът е също сериозен -над 200 000 лв.  Последният голям въоръжен грабеж на инкасо автомобил тази година стана в София на 22 февруари т.г.
Тогава маскирани и въоръжени мъже нападнаха охраната на брониран бус от охранителна фирма, която трябвало да зареди с пари банки и чейнджбюра в мола на
бул. "Цариградско шосе". Един от нападателите стреля във въздуха и бандата успя да отмъкне около 400 000 лв. По-късно колата на нападателите бе
открита опожарена в София. И тази банда не е заловена.
На 9 февруари т.г. двамата братовчеди от Черноморец-Христо и Бойко Борецови опитаха да ограбят инкасо автомобил с 140 000 лв за пенсии в град Средец.
При нападението обаче един от гардовете простреля смъртоносно Христо Борецов в сърцето, а братовчед му бе арестуван.
Повечето от въоръжените грабежи не са разкрити с изключение на този пред клона на "Асетбанк" във Враца.На 1 октомври 2013 г трима маскирани нападат
гардовете, които току-що са докарали 90 000 лв в чували пред клона на банката във Враца. Удрят единият охранител и отмъкват парите.Нападателите са
бившето ченге Христо Георгиев-Ицо Полицая, брат му Людмил и Иван Цветанов. Два дни по-късно Людмил издава брат си на полицията, защото той прибрал
почти цялата сума, за сметка на съучастниците. При ареста на Людмил Георгиев и Цветанов са намерени едва 7000 лв. Полицая не дочака присъдата си за
обира, защото бе застрелян от полицията в София на 16 юни т.г.
По различен е случаят с охранителя на инкасо автомобил Георги Енев станал по-късно известен като Инкасото или Милионера. На 22 юни 2012 г. той изчезна с 1,5 млн.лв,фкоито трябваше да охранява. Беше издирван четири месеца, но се предаде сам с адвокат. Енев се призна за виновен пред съда, но отказа да каже къде са парите.
През 2014 г той бе осъден окончателно на 12 години затвор от Върховния касационен съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5605 |28.09.2016 Само във Фрог: Скандален общински съветник от ДПС стана „шеф” в ареста . 0| 4904 |28.09.2016 Само във Фрог: Две охранителни фирми пазели банковия офис в Плевен . 0| 4664 |28.09.2016 Откриха опожарен джипа на обирджиите на инкасо автомобила в Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads