Реклама / Ads
1| 7116 |01.10.2016 НОВИНИ

Енчев: Ще има избори за български президент под дулата на оръдията в Турция

.
Велизар Енчев
Вчера управляващото мнозинство в Народното събрание гласува закон за забрана на бурките на публични места, но отказа да разгледа предложено от мен допълнение в Изборния кодекс, което е много по-важно заради старта на кандидат-президентската кампания, информира независимият депутат Велизар Енчев.
 

В желанието си да обслужи предизборната агитация на двойката „Каракачанов-Нотев“, ГЕРБ даде предимство на законопроект на коалиционния си партньор, вместо да приеме много по-важен закон.

 

Още на 27 юли т.г. внесох предложение за нова алинея в Изборния кодекс, която гласи: „В държави, в които към момента на обявяване на датата на изборите е въведено извънредно и/или военно положение, не се допуска образуване на избирателни секции и провеждане на избори“. Мотивите за това предложение са повече от ясни, а визираните държави, които са в режим на военно и извънредно положение, са две – Турция и Франция.

 

Отказът на ГЕРБ и ПФ да внесат за обсъждане в пленарната зала тази промяна в Изборния кодекс е още по-скандална след вчерашното решение на Съвета за национална сигурност на Турция, който удължи срока на извънредното положение с още три месеца.

 

Откриването на избирателни секции в чужбина трябва да става в условията на демокрация и стриктно спазване на Всеобщата декларация за правата на човека, провъзгласена от Общото събрание на Организацията на обединените нации на 10 декември 1948 г. и на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, ратифицирана от Народното събрание на 31 юли 1992 г. Държави, в които е въведено военно и/или извънредно положение суспендират посочените по-горе международни документи и това не позволява нормално протичане както на предизборната кампания, така и  на самите избори – парламентарни, президентски, местни и вот за Европейския парламент.

 

Народното събрание трябва да приеме в последния възможен ден - 5 октомври т.г., предлаганата от мен промяна в Изборния кодекс, за да гарантира законността на изборите извън страната.

 

В противен случай в Република Турция ще се проведат избори за български президент под дулата на оръдията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8130 |30.09.2016 Само във Фрог: Арестуваните митничари и граничари събирали „пари за изборите“ . 0| 5017 |30.09.2016 Илияна Йотова: Предсрочните избори са неизбежни . 2| 5332 |30.09.2016 Велизар Енчев: С македонизма не се преговаря, а воюва . 1| 4012 |29.09.2016 Ненчев: Имаме готовност да увеличим състава на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads