Реклама / Ads
2| 12325 |01.10.2016 ГЛАСЪТ

Ден за размисъл на Борисов за мазните борби

.
Ще се пусне ли Борисов в борбите...
В неделя ще извадят топчето с кандидат-президента от сверата на ГЕРБ. Все едно играем на тото, но без печалби. Номера на топчето е известно само на Борисов, така ни внушават от казиното.
 
Тази пиеса омръзна. Има любопиство, но няма вече уважение.

Медиите пълнят блокове и новинарски емисии с гадания, намеци, разчитат знаци, разпитват дежурните анализатори и коментатори. Нищо смислено - пълнеж.

Борисов играе тази игра, защото още не е решил кого да посочи. Притискат го съмнения, а и вече не е така убеден в себе си. Зад гърба му се стараят все повече наполеоновци...

 

Йорданка Фандъкова или Цецка Цачева? Българите са консервативни хора. Все още не са узрели за жена президент. Още повече, че след женския скандал с Ирина Бокова и Кристалина Георгиева доверието в решенията на премиера е силно разклатено. Провалът на Румяна Бъчварова в МВР, на Меглена Кунева в образованието и борбата с корупцията, високомерието на Лиляна Павлова, безтегловността на Десислава Танева в земеделието, на Евелина Василева в околната среда, Екатерина Захариева в правосъдието и Николина Ангелкова в туризма не помагат за избора.

Освен това харизмата и при Фандъкова, и при Цачева е в твърде скромен обем. Това, че възприемат Борисов като божество също не работи в тяхна полза. Българинът е раболепен, но не харесва раболепието.

Победата, на която и от двете да се падне да се бори за нея, е с голяма въпросителна. Евентуална зогуба означава предсрочни избори. А на тях могат да се объркат доста неща. Въпреки машинациите и контролирания вот. ГЕРБ стартира всички избори с осигурени близо 200 000 гласа - зависими чиновници, служители, бизнесмени, партийни функционери от управляващата партия.

 

Томислав Дончев и Димитър Николов. Хайде кажете, с какво сте запомнили всеки от тях? Трудно ви е, разбирам.

В Бургас доста хора ще похвалят Николов, че е свършил добра работа за града. Може, но в кампанията ще се извадят статистиките какви пари са наляти там и какви другаде. В две трети от останалата страна хората дори не знаят името на този човек, па бил той и успешен кмет. Симпатичен е, костюмите му стоят добре, скъпи са. Качва се на рибарски корабчета с премиера. Липса на въображение. Само симпатичност и добри костюми не стигат. Дори да те е посочил Борисов.

 

Томислав Дончев води на Николов по известност. И той е бил кмет – на Габрово. В града мненията за него са различни, но качествата му се признават. Добре се справя и като министър, отговарящ за европроектите, името му не е забъркано в корупция. Само че голяма част от тези проекти и средства потъват в посочени фирми. Разбира се, това не зависи от Дончев, но може пък и да зависи в някаква степен. Не е ярък човек, не привлича внимание, не работи по харизматичността. Скромността в неговата ситуация нерядко се приема за липса на характер и силна индивидуалност. Някои биха го нарекли семпъл и удобен.

Посочени от Борисов и двамата имат големи шансове да стигнат до балотаж. Но дали все още хората харесват някой друг да избира и назначава вместо тях?  

 

Остава самият Бойко Борисов. Той е най-силната канидатура на ГЕРБ. Най-силната, но този път недостатъчно за победа на първи тур. А стигне ли се до втори – много неща ще се объркат. Борисов знае това. Не иска да се разделя с премиерския пост, който му дава оперативното управление на страната. Но ако допусне пробив на тези избори – империята му тръгва надолу. Свлачището вече се е събудило, със сигурност ще се намери и нов лост от първи род в лицето на някой неочакван субект. Това винаги се случва. Самият Борисов се появи по този начин. А и борбите по тези земи за власт стават все по-мазни. Разчита се на пехливанлъка, а не на разума.

 

Има още ден за взимане на решение. А съмненията са толкова упорити.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 20342 |13.09.2016 Борисов, признай провала с имигрантите! . 4| 27064 |09.09.2016 Митьо Очите закопа Тодор Живков и Бойко Борисов . 0| 12681 |08.04.2016 Любовта на Цветанов към Борисов - с дъх на бадеми*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads