Реклама / Ads
5| 17130 |18.10.2016 ЪNDERGROUND

Олигарси притискат Спас Русев за дългове по аферата „Виваком”

.
Спас Русев
Известни български олигарси притискат бизнесмена Спас Русев, който им дължал милиони. Става дума за суми, които той взел от тях, като инвестиции по сделката за придобиването на Виваком. Това разкриха пред Фрог нюз източници от финансовите среди.
 
Единият заемодател бил собственик на неголяма банка, а другият – в бизнеса с имоти, алкохол и др. На тях им било обещано, че щом Русев сложи ръка на една от най-големите компании в България, ще се разплати моментално. Сделката обаче бе замразена от съда и прибързаните заявления на Русев и братя Велчеви, представляващи инетресите на руската Внешторгбанк (ВТБ), че работата е „опечена”, че нещата са „опечени”, се оказаха блъф. Разразилият се скандал придоби международни измерения и засегна участници в Русия, Великобритания, Люксембург и др. Руски медии извадиха на светло схеми, по  които е трябвало да стане превземането на Виваком.

Замесиха в тях ВТБ, българския премиер Борисов, братята Велчеви и пр. Последвала реакция, според наши източници от Москва, на самия руски президент Владимир Путин, който разпоредил нещата да бъдат уредени в кратки срокове, защото нямало да позволи някой да хвърля петно върху Русия. Това била и причината вице.-президентът на руската банка Юрий Соловьов да долети спешно в София с частен самолет и да търси среща с премиера Борисов.

Далите щедрия заем на Спас Русев бизнесмени обаче вече настойчиво си искали парите. Договорката била нарушена и те търпели загуби: дали милиони чрез посредничеството и гаранциите на виден политик, а сега никой не им връщал дължимото. Сроковете не само изтекли отдавна, но и никой не им гарантирал, че сделката въобще ще завърши в полза на Русев и компания. Ако това не се случи, което е все по-вероятно, те ще загубят част от парите си. По-тежкият вариант е да загубят голяма част от дадените милиони, смятат запознати.

 

Спас Русев нашумя в последно време с няколко гръмки „сделки”. Първо се изхвърли, че купува Виваком-БТК. След това придоби ФК „Левски”. Оказа се обаче, че сделката за най-големия мобилен оператор е обвита в съмнения за закононарушения и зацикли на етап „съдебно решение”. Оказа се също, че бизнесменът въобще не притежава милиони, а е договорил с ВТБ банката да кредитира схемата. Такава практика не съществува никъде по света и това предизвика огромен скандал, чиито последици тепърва ще наблюдаваме. За инвестиционни нужби около аферата пък взел пари от други бизнесмени чрез политическо застъпничество.

 

Акциите на „отбора на народа” пък му бяха прехвърлени безвъзмездно от доскорошните собственици, един от които е дясната ръка на Делян Пеевски адв. Александър Ангелов. Актът предизвика съмнения и недоволство, че всъщност цялата далавера е дело на олигарха от ДПС Пеевски. Все повече са съмненията, че Пеевски участва и в непрозрачната сделка по придобиването на Виваком.

 

Дали съмненията са истина или не може да покаже разследване на прокуратурата, ДАНС или финансовите органи. Когато става въпрос за една от най-големите фирми в страната, каквато е Виваком, това е задължително. Кой знае защо обаче, не се предприемат никакви стъпки в тази посока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6463 |13.09.2016 Р. Гълъбинов за Фрог: Събирането на дългове е единственият жив отрасъл . 4| 13465 |12.09.2016 ”Политико”: Борисов обмисля сделка за президент с олигарсите . 1| 5232 |30.08.2016 Св. Русев: Няма реформатор, който да става за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads