Реклама / Ads
2| 6831 |19.10.2016 НОВИНИ

Адв. Хаджигенов: МВР действа като мутренска бригада

.
Адв. Николай Хаджигенов
Поне един от върнатите на Анкара турски граждани е планирал да иска убежище у нас, но е бил екстрадиран без никаква съдебна процедура. Това каза пред bTV синът му.
 
Моят баща е отговорен гражданин. Служил е на страната ни с години. Преди 2-3 месеца той спря да контактува с нас. Не знаехме какво прави. В петък вечер в 7:30 ни изпрати съобщение, че е в България и че там ще се изправи пред съда. Обади се отново тази сутрин и каза „Аз съм в Истанбул и ще ме съдят там". България ме изпрати тук. Бяхме шокирани. Оттогава не сме го чували и не знаем какво прави”, разказа той.

 

Според младия мъж, баща му вероятно е затворен в полицейско управление и все още не се е изправил пред съдия.


Правата на седемте човека, върнати в събота на Турция, вероятно са били нарушени. Около тази теза се обединиха журналистите Мехмед Юмер, Илхан Андай и адв. Николай Хаджигенов.

 

„МВР действа като мутренска бригада за пореден път, за пореден път игнорира Европейската конвенция за правата на човека, това е най-висшият нормативен акт в света. Работата на МВР не е да хваща някой и да го натирва през границата – не само, че не може да се осигури справедлив процес, но ги заплашват и смъртна присъда и мъчения”, подчерта юристът.

 

Той припомни, че подобен случай има в Гърция, където към пристигналите с вертолет превратаджии в момента тече публична съдебна процедура за тяхното искане за политическо убежище и никой в Атина не е опитал да ги върне набързо с тайна операция.

 

Мехмед Юмер отбеляза, че е важно да се види какво пише в протоколите от разпитите на седмината. По негова информация те са поискали убежище и са били излъгани, че ги водят към Любимец.

 

Адв. Хаджигенов определи ситуацията като „учебникарски пример за политическа репресия” и попита дали някой е чувал нещо за бизнесмена Абдуллах Бююк, който предадохме на южната ни съседка през август в нарушение на няколко закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4311 |19.10.2016 Крадат парите ни, докато пътуваме с метрото . 4| 4814 |12.10.2016 Путин: САЩ диктува на Франция как да действа със Сирия . 0| 4213 |12.10.2016 Мъж почина на столична улица, докато чака линейка . 2| 5290 |10.10.2016 Миков: Борисов се изживява като юнак срещу триглавата ламя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads