Реклама / Ads
2| 6134 |20.10.2016 НОВИНИ

Сблъсъкът Цачева-Радев - искри за националната сигурност

.
Румен Радев и Цецка Цачева
Като основен проблем на България свързан с бежанците, генерал Румен Радев посочи каналджийството, което генерира корупция. За това той каза, че трябва да се вземат мерки от парламента, правителството и президентството. В отговор опонентът му Цецка Качева отговори, че България се справя добре с бежанската вълна и получава похвали от Европа. Така започна първият рунд от първия дебат на двамата кандидати за президент пред bTV.
 
Кандидатът за президент на БСП  ген. Радев отбеляза, че най-охраняемата граница в момента е сръбската, откъдето ни връщат стотици мигранти. Кандидатът за президент на ГЕРБ  Цачева изказа мнение, че е направено необходимото за строителство на ограда по турската граница.

Националният интерес е образована и просперираща нация в стабилна и сигурна държава, европейският и евроатлантическият път на развитие са без алтерантива - тази ценностна ориентация на страната ще отстоява Цецка Цачева. Във встъпителните си думи тя заяви, че обществото има нужда от правдивост, а тя ще работи и за по-позитивен образ на страната.

Промяната е неизбежна, заяви Румен Радев. Според него президентът трябва да е действен, да формулира ясни национални цели, да обединява, но и да умее да казва "не". Приоритет му е сигурността във външната политика, на границите и на домовете на хората. Външната политика трябва да е независима, да се формулира в България и да се отстоява навън. Ще бъда и социален филтър на законите, ще съдействам за развитието на здравеопазването, образованието, културата, каза Радев.

Радев отклони въпросите за медийния пакет и за финансирането на кампанията си към към предизборния щаб, а Цачева каза, че нейната кампания ще е достатъчно икономична, а финансите на ГЕРБ са прозрачни.

Какъв компромис не трябва да се прави с националната сигурност? Цачева отговори за защитата на границите като напомни за отговорността и към българските, и към европейските граждани.

С подготовката на структурите и органите на хората от структурите на националната сигурност и техния социален статус. Дългогодишното пренебрежение доведе дотук състоянието на въоръжениете сили, каза Радев.

Тук Цачева го попита от кога той знае за това и как го е правил по времето на кабинета "Орешарски".

Радев отговори, че именно тогава е започнало строителството на оградата по границата и упрекна сегашните управляващи за оскъпяването й. Цачева пък напомни за европейската помощ.

Единствената защитена граница е сръбската, каза Радев като се аргументира, че повечето нелегални емигранти се хващат именно там. Според Цачева Радев не познава механизма, по който чуждите граждани влизат в България и обясни какъв е редът за получаване на статут на бежанец.

Огромният проблем е че процъфтява каналджийството, което генерира пари и растеж на корупцията, каза Радев. Цачева го попита как би променил това, а Радев отговори, че би свикал Консултативния съвет за национална сигурност. Срамно е, трябва да пресечем каналджийството, заяви той.

И компетентните институции и народното събрание имат действия в тази посока. Само при остра заплаха за националната сигурност трябва да се свиква съветът, коригира го Цачева и призова да не се нагнетява ситуацията и да се генерира тревога сред гражданите. Институциите са на мястото си, заяви тя.

Защо България върна тихомълком граждани в Турция, попита водещият. Цачева отговори, че националният интерес е преди отделните права. Държавата опитва да купи суверенитет, е мнението на Радев и даде пример с други държави, които не бързат на часа да върнат хора, заплашени с мъчения и да загубят живота си. Има някаква зависимост от Ердоган, допълни той.

Вие подкрепяте ли дипломацията на българските институции спрямо Турция и диалога, който твърдя че е в интерес на по надеждната защита на границата. Подкрепям, отговори Радев, но допълни, че въпросът е как водим този диалог и от каква позиция тръгваме към Ердоган. Тук пък Цачева се съгласи с него, но напомни, че България е част от подписването на споразумението на ЕС с Турция, което колкото и да е спорно, работи.

Кой трябва да охранява българското небе? Трябва и можем да го пазим, но можем да го правим и съвместно, но никога без наши самолети и никога срещу заплащане, каза Радев.

Модерната българска армия в сътрудничество с НАТО, отговори Цачева и призова да мислим за обща европейска армия.

Цачева заяви, че е готова да бъде президент и главнокомандващ. Военното решение, когато са се провалили политиците и дипломатите. Ще се опирам на експертизата на вицеадмирал Манушев. Имам самочувствието че съм взимала политически решения и мога да бъда главнокомандващ.

Не можем да делим главнокомандващите на жени и мъже, каза и Радев и коригира Цачева, че трябва да се нарича главнокомандващ не на армията, а на въоръжените сили, което е различно.

Нямаме икономически ресурси да върнем казармата, макар че е патриотично, каза Радев и призова за по-силно военно обучение. За модерна българска армия, се изказа Цачева.

Винаги съм подхождала с дипломатически средства и съм успявала да променя декларации на международни форуми, отговори Цачева на въпроса дали ще бъде ястреб или дипломат. На ястреби се нагледахме, рисковете са ясни на всички ни, допълни и Радев. България е член на ЕС и НАТО и няма друга алтернатива, но не трябва да си създаваме врагове. Еврофилията не значи русофобия, каза той.

Икономическите санкции срещу Русия безспорно трябва да бъдат преразгледани, каза Цачева. Ще настоявам дипломатите да са активни за обща европейска позиция за отмяната им или за компенсации за най-пострадалите държави, каза Цачева и получи поздравления от Радев. Трябва да преследваме нашия икономически и търговски интерес и да обединяваме усилията си с европейските държави, пострадали като нас, каза той, за което пък получи благодарност от Цачева.

Бъдещето на Крим зависи от самоуправлението на народа на полуострова, каза Радев. Цачева заяви, че Крим е на Украйна.

Като член на ЕС сме част общото решение за Турция, каза Цачева. Не приемам Местан да е посредникът между България и Турция, заяви Радев.

Правомощията на президента са достатъчни, зависи как се оползотворяват, е мнението на Радев. Институцията е силна, колкото е силен и с характер лично президентът, каза Цачева. И двамата се обявиха против президентска република.

Радев заяви, че е против методиката за изчисляване на гласовете, дадени в квадратчето "не подкрепям никого". Цачева каза, че подкрепя последните промени в Изборния кодекс, макар и в последния момент. Всички български граждани без значение къде живеят, трябва да имат равни права, коментира Цачева по повод проблема с изборните секции в чужбина. Да оставим настрана юридическия казус, призова Радев, според когото огромно огорчение за българите в чужбина е било да видят, че държавата не мисли за тях. Цачева се оправда с толерантността на ГЕРБ към партньорите в управлението, формулирани спортните текстове.

Радев отклони въпроса от референдума за отпадането на субсидиите, за да не влияе на избирателите.

За мен не са важни партиите, а гражданите, не водя преговори с партийни централи, каза Радев по повод предизборната ситуация в левите партии.

Цачева заяви, че се стреми посланията й да стигнат до възможно най-голям брой граждани и не я интересуват политическите им пристрастия.

И двамата отговориха, че ги интересуват гражданите, а не партиите на въпроса дали очакват подкрепа от ДПС на балотажа.

От нищо не се срамувам в миналото си, каза Цачева. Напротив, гордея се, заяви Радев.

В последните секунди на диспута двамата влязоха в словесна престрелка за партийното членство на Цачева. Тя се пошегува, че който на 20 г. не е социалист няма сърце, а който на 40 г. продължава да бъде такъв, няма ум. Радев вметна, че с думите си тя е изхвърлила социалистите като безмозъчни същества.

България да остане фактор на стабилност, да продължи евроатлантическото развитие, да имаме модерно образование, нацията да е единна, да има справедливост и съдебна реформа, ще са приоритетите на Цачева.

България очаква промяна, трябва да имаме самостоятелен и действен държавен глава, с трезва преценка, твърд характер, да е лидер и да може да взима трудни решения, очерта своите плюсове за поста Радев.














Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3752 |29.09.2016 Д-р В. Ахундова: Манолова извършва дискриминация от висша степен . 15| 4564 |20.06.2016 Бг-професор от Охайо: 35 изборни секции в САЩ е дискриминация . 14| 4916 |23.02.2016 Искри пред следствието между главен прокуроро и следовател . 12| 4904 |29.01.2016 Фрог научи: Ром се жалва от Москов за дискриминация, ДПС прави същото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads