Реклама / Ads
0| 3714 |20.10.2016 Президентски избори 2016

Илияна Йотова: Ген. Радев е безспорният победител в кандидатпрезидентския дебат с Цачева

.
Безспорният победител в кандидатпрезидентския дебат, състоял се в ефира на бТВ, е генерал Румен Радев. Това заяви при посещението си във Велико Търново Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП.
 

Тя не скри, че не е очаквала толкова слабо представяне от претендента на ГЕРБ за държавен глава. “Цецка Цачева има 6-годишен опит като председател на Народното събрание и аз очаквах да покаже много по-сериозна политическа и експертна подготовка. По отношение на външната политика на страната, където са основните функции на президента, тя допусна тежки фактологични грешки, недопустими за човек, който се готви за държавен глава”, подчерта Йотова. За пример посочи данните, които Цачева е съобщила за нелегалната миграция –  представените от нея числа обаче се отнасяли не за България , а за преминаващите границата на съседна Гърция.  “Някой от щаба трябваше да каже на г-жа Цачева, че на този етап Турция  не е подписала споразумението за реадмисия с ЕС. Южната ни съседка все още не е решила да приема на своя територия граждани на трети страни, а 98% от нелегалната миграция, която идва в България, пристига от турската територия”, коментира Йотова.  „Не можеш да бъркаш нелегалните емигранти, влизащи от Турция в Гърция с тези, които пресичат българо-турската граница. Това показва дълбоко непознаване на проблемите по една от най-актуалните за българското общество теми – нелегалната емиграция”, допълни Йотова. Според нея в този случай Цачева е изглеждала като студент, който за ден и половина е трябвало да премине през огромен конспект въпроси и затова бърка дати, събития и факти.

Като особено фрапантен гаф тя определи изказването за „безмозъчните” социалисти.  „Очевидно г-жа Цачева накрая излезе от маската на обединителя, която, както се видя изкуствено бе сложила, и се показа такава, каквато я познаваме от последните шест години – човек, който разединява, а не обединява. Ще сезирам Партията на европейските социалисти за това, ще се обърна и към политическото семейство на ГЕРБ – Европейската народна партия, с въпрос дали ще се солидаризира и дали ще подкрепи Цецка Цачева в това й изявление”, предупреди Йотова.

Като гаф  тя определи и друга теза на Цачева – че националният интерес на държавата  стои преди защитата на отделни права. „Не мога да допусна, че един юрист прави разлика между национален интерес и върховенство на закона и е готов да суспендира човешки права, без съд и присъда”, изтъкна Илияна Йотова.

Днес кандидат-вицепрезидентът ще се срещне със симпатизанти в Лясковец, Елена и Стражица.  Тя сподели, че вече 39 дни с генерал Румен Радев усилено обикалят страната, за да запознаят хората със своите приоритети и виждания за президентската институция. “По този начин се опитваме да коментираме липсата на кампания на национално ниво”, отбеляза Илияна Йотова. И добави, че вече няколко пъти е призовавала кандидата за вицепрезидент  на ГЕРБ Пламен Манушев за дебат, но до този момент отговор няма. „ Не знам от какво се притеснява и страхува, но дискусията щеше да бъде полезна за избирателите”, коментира Илияна Йотова.

Всеобхватните икономически и търговски споразумения с Канада и САЩ няма да бъдат ратифицирани от Европейския съюз (ЕС) до края на календарната година, прогнозира тя. Причината е, че в тях не са спазени и гарантирани интересите на европейските граждани.

Йотова изрази притеснение от нивото на подготовка за българското председателство на ЕС.  „Не е случайно, че Меглена Кунева бе подменена. Освен огромния хаос, който завихри и назначенията на приближени до нея хора на всички нива в Брюксел, не съм видяла нищо черно на бяло. Това, че подготовката отиде в ръцете на министър- председателя не ме успокоява. Да, той вероятно ще задейства някои неща, свързани със строителство и ремонти, но едно председателство не е само инфраструктура, а контакти, съвместни инициативи с други държави- членки и най- вече приоритети, които никой не посочва конкретно, дори и председателят на парламента Цецка Цачева”, коментира  Йотова.

Като свой приоритет, ако бъде избрана за вицепрезидент, тя посочи възстановяването на университета Тераклия в Молдова, подготвящ преподаватели по български език  и история.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3512 |20.10.2016 Ген. Радев в „Тих труд”: Цивилизоваността на една държава си личи по отношението към децата, възрастните и към хората с увреждания . 0| 3579 |19.10.2016 Ген. Радев: Недопустимо е да се отнема правото на глас на контингента ни в Афганистан . 0| 3383 |19.10.2016 Ген. Радев и Илияна Йотова ще се срещнат с граждани в София и Велико Търново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads