Реклама / Ads
0| 6971 |21.10.2016 НОВИНИ

35 адвокати искат дисциплинарка за Мондешки от записите за „Двете каки”

.
Тридесет и пет адвокати са се подписали под Отворено писмо с искане за дисциплинарно производство срещу колегата им Момчил Мондешки, който е главно действащо лице от скандалните записи за „Двете каки”. Писмото е адресирано до Висшия адвокатски съвет, до Съвета на Адвокатската колегия в Стара Загора, както и до Всички адвокати в страната. Документът е депозиран на 20 октомври т. г.
 

Ето какво се казва в писмото:

До

ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

До

Съвета на Адвокатска колегия–Стара Загора

До

Всички адвокати в Република България

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми колеги,

 

Ние, долуподписаните адвокати, учредители на Инициативен комитет за адвокатска реформа (ИКАР) заявяваме, че сме изключително разтревожени от данните съдържащи се в множеството публикации, които излязоха в последните няколко седмици на сайта „Бивол”. Обществено достояние станаха записи, в които се твърди, че участват лицата Владимира Янева, Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки, а именно:

 

19.10.2016 г.

Янева: "Службите не са на Бойко. На Делян са."

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-10.html

 

18.10.2016 г.

Мондешки с информация от ДАНС: Разработват "Петя", по "Червеи" има 20 съдии

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-9.html

 

14.10.2016 г.

Янева "поизвадила" от кабинета си "това-онова". СГС призна за изчезнали документи

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-8.html

 

12.10.2016 г.

Министърът да "яде бой". С Галя сме се разбрали

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-7.html

 

11.10.2016 г.

Янева измъкнала от съда червена папка, която много притеснявала Мондешки

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-6.html

 

10.10.2016 г.

Властта се упражнява на карти при Бойко

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-5.html

 

07.10.2016 г.

ПИБаджии събирали фонд за спасението на Янева

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-4.html

 

05.10.2016 г.

"Цецо и Бойко" подслушват на корем и "с това те удрят"

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-3.html

 

03.10.2016 г.

Венелина към Янева: "Имаш ли нужда от подкрепа, какво да пускам?"

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-2.html

 

В публикациите се твърди, че адв. Момчил Мондешки участва във всички изброени разговори. То този момент той не е излязъл с публично изявление дали изнесените данни са верни или не.

 

Същевременно името на адв. Момчил Мондешки беше цитирано в медиите, които обсъждаха доклада на ВСС за извършената проверка на работата на Софийски Градски Съд:

 

Новите синдици в КТБ: С малко опит и спорен контакт

https://www.capital.bg/…/2650521_novite_sindici_v_ktb_s_mal…/

 

„В доклада от извършената от ВСС проверка в съда се обръща внимание: "От данните, които се събраха в хода на проверката, фактите, които съдиите по време на изслушването съобщиха, делата, които е разглеждала Ченалова, в частност делото "Белведере" и несъстоятелността на БДЖ, както и проверката на личните дела на лицето Момчил Мондешки, навеждат на извода, че както Ченалова, така и служителите от администрацията на съда, в частност Катя Гърнева, са имали близък контакт с адвокат Момчил Мондешки. За лицето Момчил Мондешки, за който се събраха данни, че свободно е контактувал както със съдии, така и със служители от съда, ще стане реч по-надолу в доклада, но очевидно тази личност има отношение към нарушенията, извършени от Румяна Ченалова в качеството й на съдия по конкретни търговски дела."

 

Ако се окаже, че адв. Момчил Мондешки действително е участвал в изнесените разговори и е обсъждал изнесените скандални теми би се оказало, че член на адвокатската гилдия е замесен по абсолютно недопустими, от гледище на устоите на адвокатската професия, отношения с членове на съдебната система, изпълнителната власт, правоохранителните органи, насочени към пряко незаконосъобразно обслужване на икономически и политически интереси.

 

Всички ние като адвокати сме длъжни да вземем отношение, когато от действията на член на гилдията са заложени авторитета, престижа и достойнството на цялата адвокатура.

 

Настояваме Висшия адвокатски съвет да оповести становщето си дали изнесените в медиите данни и обстоятелства за адв. Момчил Мондешки трябва да бъдат проверени в дисициплинарно производство за нарушение по чл. 132, ал.1, т.10, предл.1 ЗА - уронване на престижа и достойнството на професията.

 

Настояваме компетентните дисициплинарни органи на адвокатурата да се самосезират спешно от публикациите в медиите и да проведат такова дисциплинарно производство.

Бързото решаване на този казус е задължително. Ако изнесеното в публикациите е неистина, органите на адвокатурата са длъжни да защитят адв. Момчил Мондешки. Ако изнесеното в публикациите е вярно той трябва да понесе предвидената в закона отговорност – той не бива повече да бъде адвокат. Средно положение няма. Бездействието на органите на адвокатурата до момента е абсолютно недопустимо.

 

Призоваваме всички редови адвокати в страната да се включат тази подписка, с която да изразим волята на свободната адвокатура да самоочисти редиците си от колеги, които срамят професията и всички нас.

 

Гр. София

19.10.2016 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3715 |20.10.2016 Станишев: Младежите искат работа и социална справедливост. Това е нашата битка! . 3| 4187 |12.10.2016 И ДПС ядосани от дългата ваканция, искат предсрочни избори . 0| 3586 |12.10.2016 Терористът Салах Абдеслам остана без адвокати . 1| 4485 |11.10.2016 П. Първанова: Бежанците от Гърция са претенциозни - искат жилища и пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads