Реклама / Ads
1| 5917 |25.10.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Кантарджиев за Фрог: Не чакаме вируса „Хонконг”, щамът е във ваксините

.
Проф. Тодор Кантарджиев
Засега няма грип. Имаше тази есен 2 групи инфекции - коронавирус и аденовирус. Не чакаме вируса „Хонконг”, каквато информация се появи в медиите. „Хонконг” е името на ваксиналния щам на вируса H3N2, който е от група А вирус. Това обясни пред Фрог нюз проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 

Става дума за ваксинален щам, който е в определена ваксина. Грипът по принцип е есенно-зимна инфекция, която подлежи на проучване и регистрация, защото за разлика от другите вирусни инфекции прави тежки усложнения.

 

Усложненията са 2 групи. В едната са редките, много тежки усложнения, които прави имунната система под въздействието на грипния вирус. На 10 000 болни на един се получава възпаление на мозъка и много често изходът е летален. На 1500 болни може да направи вирусна грипна пневмония с дихателна недостатъчност, която обикновено се характеризира с кървави храчки. Тези усложнения се наблюдават при по-млади хора.

 

Честите усложнения на грипа са бактериалните пневмонии. При тях кашлицата променя своя характер и храчките стават гнойни, секрецията от носа също.

 

През последните 3 години започва първо циркулация на грипни вируси от група B, след което се появява и то в повечето области на нашата страна от групата А – или H1N1 или N2H3 – така нареченият ваксинален щам "Хонгконг". Наречен е така, защото се изолира в Хонконг.

 

Грипната ваксина по своите възможности много се различава от другите ваксини. Може да си ваксиниран и пак да се разболееш. Ваксината предпазва от усложненията на грипа, но не и от самия него, подчерта проф. д-р Кантарджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4859 |25.10.2016 Само във Фрог: ”Морал”-на организация пое пиара на Орешарски за изборите . 0| 7088 |25.10.2016 Само във Фрог: Мистериозни обиски в офиси на 2-ма общински съветници в Плевен . 1| 6918 |25.10.2016 Ив. Хиновски за Фрог: Не министри, а директори ще са на пангара за ”Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads