Реклама / Ads
0| 3463 |27.10.2016 Президентски избори 2016

Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) в Димитровград: Библиотеките могат да подпомогнат формирането на уменията на 21-ви век

.
”Библиотеките, музеите и младежките центове имат потенциала активно да подпомогнат формирането на новите умения на 21-ви век, като дигиталните умения, програмирането, предприемачеството. Те ни помагат да направим връзката между традиция и новаторство, приобщавайки все повече хора към техниките и практиките на бъдещето – на високите технологии и дигиталната икономика”. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на посещение на обновения и ремонтиран комплекс на Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград, състояло се на 27 октомври 2016 г.
 

 Комплексът бе реновиран благодарение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм по схема „Достъпност на културното наследство за обществеността”, които предоставиха близо 800 000 лв. за проекта. Ева Паунова подчерта, че „благодарение на активните общини и кметове, които са добре запознати с възможностите за европейско финансиране, нашите градове и региони процъфтяват и дават възможност за реализацията на потенциала на младите.“

 Паунова също се включи в церемонията по връчване на наградата „Читател на годината“, на която присъстваха кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев, председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, областният координатор на ГЕРБ в Хасково и народен представител Делян Добрев, депутатът Евгения Ангелова и кметът на Димитровград Иво Димов. Читател на годината стана Димитър, който е първи клас и е прочел 163 книги.

 

Деца от града демонстрираха на гостите какво са научили от работата си с програмата Финч, благодарение на която правят първи стъпки в програмирането чрез управлението на роботи. В Димитровград са пет от 50-те финч-роботи в България, само 10 библиотеки разполагат с финч роботи у нас. Те им са подарени от правителството на САЩ и „Глобални библиотеки“. Това е нов вид робот за обучение по компютърни науки. Дизайнът и функционалността му са резултат от четири годишно проучване на института Carnegie Mellon. Предназначен е да подпомага за овладяването на редица езици за програмиране на децата ,като визуализира кодът, който са написали.

 Обучението е в рамките на Европейската седмица на програмирането, която Ева Паунова промотира в ролята си на посланик на дигиталните умения. В сътрудничество с принцесата на Нидерландия Лаурентин ван Оранйе, която е председател на фондация The Reading and Writing, ръководеща програмата Публични Библиотеки 2020. Ева Паунова е в преговори за това България да бъде страната, в която са бъде стартирана следващата инициатива на проекта. По време на посещението си в града, българският евродепутат също се срещна с граждани и симпатизанти по време на разходка на „Бабин пазар”. Паунова приключи обиколката си с присъствие на откриването на ЖП гара Димитровград.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3329 |27.10.2016 Ева Паунова в Свиленград: Със своята кандидатура за президент ГЕРБ залага на експертизата и лидерските качества . 0| 3240 |27.10.2016 Ева Паунова ще се включи в годишната конференция „Образование 2016“ . 0| 3599 |26.10.2016 Паунова ГЕРБ/ЕНП: Хората с увреждания ще имат улеснен достъп до онлайн страниците на публичните институции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads