Реклама / Ads
0| 4691 |28.10.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: Ваньо Шарков незаконно оглавява Надзора на НЗОК?

.
Ваньо Шарков
Новият председател на Надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков е незаконно избран, научи Фрог нюз. Оказва се, че той не е одобрен от Министерски съвет. Здравният министър д-р Петър Москов е обявил смяната на Кирил Ананиев с Шарков само и единствено пред Здравната комисия в парламента.
 

Възможно е решението за Ваньо Шарков да е минало с подписа на министрите, предположи бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров. „Съгласно изискванията на Закона трябва да се удостовери с декларация, че не е в противоречие с членовете на закона, а един от тях е, че не може да бъде член на Съвета на директорите на лечебно заведение, което има договор с Касата. Дори вече да не е такъв, 3 месеца след това той не може да бъде член на Надзорния съвет”, каза още д-р Петров.

 

Макар че мнозина медии тръбяха през юни тази година, че Шарков е оглавил Съвета на директорите на МБАЛ Бургас, официално не е обявен. Най-вероятно се чака да излезе решението на съда за това.

 

Независимо дали Шарков е в МБАЛ Бургас или не, Москов няма правомощията да назначава и освобождава Председателя на Надзорния съвет на Касата. Това е в правомощията на Министерския съвет, съгласно чл. 13, ал. 4 на Закона за здравното осигуряване.

 

Стенограмата от последното заседание на Министерския съвет не показва да е вземано такова решение, нито да е било дискутирано, нито да е било дори включено в дневния ред.

 

С подмяната на Ананиев с Шарков явно се цели превръщането на НЗОК в поделение на МЗ. Това означава, че здравният министър ще се разпорежда с милиардите на институцията, което е повече от престъпление. Първата крачка в тази насока е в Надзора й да бъдат сложени приближени нему хора, а такива са налице – съветникът му Тома Томов, главният секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит” Димитър Евлогиев, зам.-министър Бойко Пенков, а сега и другият зам.-министър Ваньо Шарков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11021 |27.10.2016 ФРОГОКО: Москов гони Кирил Ананиев, за да сложи ръка на НЗОК? . 0| 3970 |26.10.2016 Фрогоко: На кмета на Трън е наложена мярка ”подписка” . 1| 5401 |26.10.2016 ФРОГОКО: Системата за пръстовия отпечатък дава фира . 1| 5071 |26.10.2016 Фрогоко: И военните по границата няма да гласуват като миротворците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads