Реклама / Ads
1| 3842 |28.10.2016 НОВИНИ

Проверката на НАП за Дипломатическия клуб готова до 18 ноември

.
Все още не е ясно откъде младежите са се сдобили с милиони за покупката на клуба
Данъчните приключват проверката за покупката на „Дипломатическия клуб” в Бояна до 18 ноември 2016 г. Сантиметър по сантиметър се вдига завесата над една от най-интересните приватизационни сделки в България за 2016 г., пише Клуб Z.
 

В началото на септември стана ясно, че старозагорската фирма "Ексклузив уеб дизайн" на тримата младежи Ванеса Тодорова (21 г.), Йордан Йорданов (24 г.) и Димитър Йорданов (20 г.) спечели търга за ценния държавен имот с оферта от 8,5 млн. лв., колкото беше и първоначалната цена.

 

Дружеството е учредено през 2015 г., демонстрира скромни финансови показатели и изникна логичният въпрос - как е възможно едва прохождащи млади бизнесмени да извадят толкова пари. Ето обяснението: "Сделката е финансирана от "Ексклузив уеб дизайн" със заемни средства, които са предоставени от друго дружество по силата на договор за паричен заем." Това става ясно от писмени отговори на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

 

Наименованието на фирмата, предоставила огромния заем, липсва в отговорите. Но висшите представители на изпълнителната власт поясняват, че Националната агенция за приходите в момента извършва проверка на дружеството - заемодател във връзка с предоставения паричен заем.

 

Данъчните проверяват неизвестната фирма и за наличие на сделки между свързани лица и сделки, водещи до отклонение на данъчното облагане (бел. ред . - укриване на данъци).

 

Въпросите към Томислав Дончев и Владислав Горанов бяха отправени от Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, както и от Методи Андреев (ГЕРБ). Депутатите поискаха информация дали е спазено законодателството за произход на средствата при сделката.

 

Преди десетина дни стана ясно, че Надзорният съвет на Агенцията за приватизация е одобрил продажбата на Дипломатическия клуб "Бояна", който беше част от Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС).

След случая Министерството на външните работи (МВнР) предложи законодателни промени, с които да спре разпродажбата на части на държавната АДИС. Дипломат №1 Даниел Митов предлага нови текстове в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които в забранителния списък за продажба да влиза не само дружеството, но и т. нар. "обособени части". В проекта са изброени общо 39 имота, които да не могат да бъдат приватизирани.

Източници на медията  са категорични, че реалният купувач на Дипломатическия клуб е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Малко след търга от фейсбук изчезна снимка, на която семейството на братя Йорданови е заедно с фамилията на Цветан Цонев, сочен за ръката на Пеевски в строителния му бизнес.

В търга на Агенцията за приватизация бяха включени и други имоти на АДИС освен Дипломатическия клуб - къща на ул. „Чарлз Дарвин“ 4 в столичния кв. "Изток" и търговски помещения на ул. „Райко Алексиев“ 40.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3762 |27.10.2016 Официалният фенклуб на Ман Юнайтед в България и KWIAT с благотворителен мач и очен скрининг на деца от приемни семейства . 1| 5474 |28.09.2016 Младежите са внесли декларация за произхода на парите за Дипломатическия клуб . 0| 3600 |19.09.2016 Заради скандала с Дипломатическия клуб предлагат нов закон . 0| 3675 |16.09.2016 За Агенцията за приватизация сделката с Дипломатическия клуб си е наред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads