Реклама / Ads
2| 6571 |09.11.2016 АКТУАЛНО

Искат парламентът да се занимава с „човека на Бойко” във ВСС

.
Калин Калпакчиев
Двама членове на Висшия съдебен съвет поискаха Народното събрание да оцени дейността на представляващия ВСС Димитър Узунов и, ако прецени, да инициира образуването на дисциплинарно производство срещу него, пише Правен свят. От изтеклите записи от скандала „Яневагейт” стана ясно, че Узунов е „човекът на Бойко Борисов” във ВСС.
 
В писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, членовете на съвета Соня Найденова и Калин Калпакчиев изтъкват, че Узунов е избран за член на ВСС от Народното събрание, след което припомнят думите му пред бТВ отпреди няколко седмици, когато изрече неистини по отношение на Калпакчиев във връзка с проект по Оперативна програма „Добро управление“ с ръководител Елка Атанасова.

„В случая не става въпрос за недоразумение, а за съзнателно разпространение от представляващия ВСС чрез средствата за масова информация на неистинни факти, целящи компрометиране на професионалното и лично достойнство и репутация на друг член на ВСС. Изречени от официален представител на ВСС, какъвто е представляващият, неистините се институционализират, т.е. приемат се за истини от хората, което засилва техния вредоносен резултат относно почтеността на ВСС като орган на съдебната власт“, се казва в писмото до парламента.

Найденова и Калпакчиев припомнят и какво гласи Етичният кодекс на магистратите: колегиалните отношения да се основават на взаимно уважение и толерантност, както и на въздържане от всякакво поведение/действие, което вреди на честта на професията и на репутацията на съдебната власт в обществото; принципът за почтеност и благоприличие налага на магистратите и членовете на ВСС да не доносничат и интригантстват спрямо свои колеги.

В писмото се опровергава и тезата на Узунов, че именно заради този проект му е била поискана оставката като представляващ. Найденова и Калпакчиев напомнят, че всъщност искането на оставка бе заради едноличното определяне от страна на Узунов на членовете на съвета, които да се срещнат с мисията на европрокурорите, извършващи анализ на структурата на държавното обвинение.

„Последицата от поведението на представляващия ВСС по регулиране и филтриране на информацията и на мненията относно модела на българската прокуратура, които да бъдат споделени с екипа от експерти на Европейската комисия, е сериозна и негативна, тя компрометира не само институцията ВСС, но и усилията на изпълнителната власт чрез Министерство на правосъдието да се окаже съдействие от българска страна за обективното и пълноценно провеждане на независимия анализ на прокуратурата, както беше заявено и от министъра на правосъдието Екатерина Захариева… Намираме, че с гласуванията по двете искания за освобождаване на Димитър Узунов като представляващ ВСС се показа нежелание на институцията да утвърждава високи стандарти за професионализъм и морал, към които стандарти осъществяващите съдебната власт да се придържат.

Това поведение на представителния орган на съдебната власт и на неговия представляващ крие опасности от деморализация не само на магистратурата, но и на обществото, и може да подкопае легитимността на правосъдието. Апелираме към Вас, народните представители, да бъдете съпричастни към укрепване на общественото доверие в съдебната власт в България, в духа на принципите за разделение, но и за баланс на властите, балансът определен от Монтескьо с думите : „за да не може да се злоупотребява с власт, трябва нещата да се подредят така, че властта да възпира властта”“, се казва още в писмото.

Найденова и Калпакчиев призовават депутатите да преценят дали с действия си Димитър Узунов не е извършил тежко нарушение на задълженията си и дали не е уронил престижа на съдебната власт. В случай, че отговорът е положителен, двамата апелират към НС да инициира образуването на дисциплинарно производство срещу него (чл. 312, ал.3 от ЗСВ). „Вашата оценка ще даде знак на магистратите и на българското общество какъв трябва да е обликът на съдебната власт, кои трябва да са общочовешките ценности, които обединяват хората и поставят границата на допустимото, правилното и почтеното поведение. Поведението, което да заслужи обществено доверие“, завършва писмото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4757 |02.10.2016 Станишев: ГЕРБ искат служебна победа. Нека не позволяваме промяната да ни бъде открадната! . 8| 8058 |03.06.2016 Парламентът оряза заплатите на полицаите при пенсиониране . 0| 5553 |07.04.2016 Румен Порожанов хвърля оставка, ако му я поискат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads