Реклама / Ads
2| 13782 |29.11.2016 ИНТЕРВЮ

Мохд Абуаси: Ердоган ще се мъчи да дестабилизира България

.
д-р Мохд Абуаси
Турският президент Реджеп Ердоган ще прави всички възможно да дестабилизира България. Това каза пред Фрог експертът по радикален ислям и шеф на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси . Ето какво още обясни той за заплахата, на президента, че ще наводни Европа с бежанци:
 

Г-н Абуаси , сирийската армия е на път да спечели битката срещу терористите за Алепо . Това означава ли, че войната в Сирия е към края си?

-  Пресилено ще е да кажем, че войната в Сирия свършва.  Армията на правителството  освобождава източната част на град Алепо . Остават около 20 км  площ, която трябва да се отвоюва  от терористите. Победата в битката за Алепо  означава, че 2/3 от войната срещу „Ислямската държава” е спечелена. Ще трябва да проявим още малко търпение до края на войната. Ако армията продължава да настъпва с това темпо, скоро ще видим и финала на бойните действия.

 

-  Какво ще стане с „Ислямската държава” и нейните бойци?

-  В Срия тя вече няма да има бъдеще. По-голямата част от терористите ще бъдат ликвидирани, други арестувани, а трета част ще избягат към Турция и Европа.

 

-  Това не ли опасно за нас?

-  Опасно е, но за това трябваше да се сетим, когато ние, европейците, пращахме бойците натам.

 

-  Преди няколко дни турският президент Реджеп  Ердоган  отново заплаши, че ще залее Европа с бежанци. Това само заплаха ли е или реално може да се случи?

-  Според мен Ердоган  представлява голяма опасност не само за Европа, но и за България. След като загуби президентските избори в България, в които ДОСТ подкрепи кандидатурата на  Цецка Цачева, Ердоган  видя, че ДОСТ не е тази сила, която му се иска да бъде. Сега целта ще е пак да попречат на ДПС  да участват в управлението. Ще опитват отново да упражняват натиск в полза на неговите съюзници в България. Ще се мъчат да докажат, че без унизителни отношения с Турция, в България не може да се прави политика.

 

-  Имате ли конкретен пример за опит за влияние от страна на Турция по време на изборите?

-  Да, в България бяха изпратени хора от турското министерство на вероизповеданията, които пропагандираха  за кандидата на ГЕРБ. Знам със сигурност, че един от тях беше изпратен в Русе.

 

-  Какво според вас ще прави Турция оттук насетне?

-  Ще започне да ни шантажира и да ни притиска. Така например ще ни пуснат ограничен брой бежанци. Всички няма да тръгнат, но колкото и да пуснат насам,  за България те ще са много. Другата възможност е да накарат ислямистите  в България и ДОСТ като тяхна шапка, да предприемат действия, с които да се стигне до дестабилизиране  на страната. Така Ердоган  ще докаже: Ето без нас не можете.  Много вероятно е България да стане жертва на международните конфликти между Америка, Русия и Турция. От доста време предупреждавам, че последната много отдавна се опитва да разшири влиянието си на Балканите. Има такъв проект, който се осъществява с помощта на Саудитска Арабия и Катар. Не случайно новият посланик  на Саудитска Арабия у нас, чиито документи още не са приети от МВнР , е бившият посланик на Саудитска Арабия в Афганистан. Та той отговаряше за координацията с талибаните  и „Ал Кайда ”.

 

-  Ще успее ли страната да екстрадира икономическите мигранти , след метежа в Харманли, при положение, че тяхната самоличност е под въпрос и родината им може да не ги „припознае”?

-  Убеден съм, че по-голямата част ще бъдат екстрадирани. Тези, за които няма достатъчно сигурна информация, не трябва да бъдат държани в лагер за бежанци, а да са в затвора. Това е нормално и е законно. Случилото се в Харманли е един бунт на бандити, който винаги може да се очаква. Това не е единственият ни проблем. Метежът е доказателство, че институциите закъсняха с действията си. Tези  хора, икономически имигранти, които влизат от Пакистан и Афганистан, след като не знаят арабски, значи не са от Сирия. Значи трябва да бъдат върнати или да влязат в затвора. Мястото им не е в лагерите при истинските бежанци. По закон тези хора са престъпници. Те не бягат от война.

 

-  Защо тези хора не тръгват към Саудитска Арабия, където се изповядва ислям, а се насочват към християнска  Европа?

-  Саудитска Арабия плаща на много такива хора да влязат в Европа и да представляват опасност за Стария континент. Целта е да се ислямизират  европейските страни и да имат влияние. Вие мислите, че един млад афганистанец може да има 15 хиляди евро , за да влезе у нас?! Няма как, някой  дава тези пари. Тези средства идват от Саудитска Арабия. Важно е да отбележа, че има много сирийци, които искат да се върнат в родината си. Съветвам нашето правителство да установи дипломатически контакти със Сирия. Там живеят 17 млн . души по един или друг начин и те не искат да напуснат страната си. Най-нормално е тези, които искат да се върнат, да им се помогне. Няма лошо да се подпише договор със сирийското правителство.

 

-  Много често говорите за лицемерието на Запада към страните от Близкия Изток. Скоро излитали ли са самолети с оръжие  от България за Саудитска Арабия и Катар?

- Самолети вече няма. Сега само Саудитска Арабия и Катар пращат оръжие на терористите. Мисля, че Западът осъзна грешката си. Терористите  нямат бъдеще и тези които ги закрилят, след това ще пострадат от тях. Сирийците няма да са единствените им жертви.

 

Интервю на Катя Илиева  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 13734 |09.08.2016 Анна Глазова пред BBC: Ердоган казва „приятелю”, но Путин си мълчи . 11| 10539 |14.03.2016 Мохд Абуаси: Опасно е, че се откри посолство на Саудитска Арабия у нас . 53| 16675 |28.12.2015 Мохд Абуаси: Доган не служи на руски, а на американски интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads