Реклама / Ads
3| 10498 |20.12.2016 АКТУАЛНО

ДАНС-от порочното зачатие до морския шах

.
На повечето хора, които не са имали взимане-даване с Държавната агенция за национална сигурност, накратко ДАНС, това звучи гордо, далечно и дори непонятно. Служителите от родното ФБР от край време се опитват да всяват страхопочитание, като се обричат на тотална изолация от външния свят. Така за никого не става ясно какво всъщност правят близо 3000 човека зад високата и добре пазена порта в сградата на бул. „Черни връх” в столицата.
 

„Ако обществото разбере какви ги вършат, ще вземе сопите и ще ги подгони всички”, казваше приживе бившият шеф на ГДБОП  и митниците Ваньо Танов. Преди няколко дни стана ясно, че високопоставен служител продава информация на чужденци. Отделно от това урежда постоянно пребиваване срещу заплащане на чужди граждани у нас. „Да е само той, като игла на вратовръзка  да го боднеш”, пошегуваха се дансаджии . Именно вътрешни хора разкриха пред Фрог, че на службата вече й викали „Булгарплод ”, защото информацията се търгувала като картофи и домати на щанда. Тези, които въртят далаверата пък ги наричали  „добри бизнесмени”.

 

Според източниците ни се оказа, че схемите за изнасяне на данни се прилагали повсеместно. С две думи добре пазената тайна изтича като през гевгир, стига някой отвън да осребри труда на тези отвътре. Грандиозният скандал в ДАНС  се усети като лек морски бриз, който дори не разроши перчема на управляващите, заети в това време да ни убеждават, че домашна печка е причинила  трагедията в Хитрино . Поредната къртица в родното ФБР само напомни, че службата, зачената преди почти 10 години в грях, днес  не се радва на особено доверие и уважение.

 

Твърди се, че още няколко човека са нарочени да си идат със скандал заради продажбата на строго пазени тайни. Инициативата за прочистването, обаче  дошла от чужди служби, които по свои канали разбрали за номерата на агентите ни. Трудно ще се намери депутат, който да е наясно какви  подвизи е сътворила ДАНС  и оправдани  ли са онези 97 млн. лв. отпуснати й през тази година.

 

През  годината ДАНС  беше натоварена да разнищи  скандала с вноса на  турските ваксини по сигнал на екипа ни. Оттам, след няколко месечно разтъкаване, заключиха: ” Престъпление има, но виновни- не”. Резултатът потвърди за сетен път, че институцията  е създадена с една цел-да брани  интересите на управляващите, както и да смачква всеки порив за борба с корупцията по високите етажи на властта.

           

ДАНС  бе  родена  с хиляди мъки, скандали и подмолни политически игри.  ФБР -BG стартира официално на 4 януари 2008 г.  През юни 2007 г. премиерът на правителството на Тройната коалиция (БСП , НДСВ  и ДПС ) Сергей Станишев изненадва всички, като обяви създаването на агенция за национална сигурност, подчинена на Министерски съвет, която да се бори срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност по европейски образец. Всъщност Станишев опита да извади от мегаминистерството  МВР  контраразузнаването-НСС  и да намали властта на тогавашният шеф на вътрешното ведомство Румен  Петков, през който минаваше цялата информация. Никой, обаче не предполагаше , че всъщност се създава един нов  Франкенщайн . В един момент Агенцията набъбна до 2500 служители. За справка: германското контраразузнаване наброява почти толкова служители, но с държава от 80 милиона население. Оказа се, че заплатите са двойно по-високи от МВР  и за назначение в ДАНС  се търсеше "вуйчо владика".

 

Последваха скандал след скандал, кой от кой по-едър, като се започне от непонятното пиене на кафе с престъпни босове , прословутата разработка „Галерия”, подслушването на Ваньо Танов, та се стигне до ареста на съветника на ДАНС  Алексей Петров и разработката „Червеи”.  Някои от  шефовете на ДАНС  като Цветлин  Йовчев и Константин Казаков и Владимир Писанчев  пък се оказаха част от т. нар. Сарайско -библиотекарска група, чиито интереси надничат от всеки политически и бизнес проект. Всеки скандал разкриваше по малко от  дълбоко пазената тайна, че родното ФРБ  се разкъсва от боричаканията  на вътрешни  лобита, чиито интереси са просто  да я обяздят. От влизането в сила на Закона за Национална служба "Сигурност" през декември 2007 г. до момента той е поправян 27 пъти, показва справка на Фрог .

 

Сигурно се питате какво правят служителите, докато реформите ги лашкат от едната крайност в другата. Вътрешни хора признават, че ако не четат вестници и сайтове,  болшинството ежедневно  запълват времето си с  морски шах и редене на  бикове и крави.  Така не пречат на никого, пък и не допускат грешки. А как се справя ДАНС  с контраразузнавателната  си функция изобщо не питайте.  Вижте атентата в Сарафово  през юни 2012 г. и това ще е достатъчно.

 

Екип на Фрог

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4807 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори . 4| 3329 |18.04.2024 ГЕРБ се опитват да скрият доклада по "Боташ" с констатирана тежка корупция . 2| 14091 |17.04.2024 Кой стои зад ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"? Авторите не са "Спаси София", нито Васил Терзиев . 10| 74804 |15.04.2024 Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads