Реклама / Ads
0| 7664 |03.01.2017 ИНТЕРВЮ

Проф. Т. Кантарджиев за Фрог: За 4 дни огнищата на птичия грип са станали 24

.
Проф. Тодор Кантарджиев
В момента вирусът, който ни мъчи, е H3N2. Най-много са болните в Хасково, Пазарджик, Пловдив, София, Варна, Враца, Перник. Засяга предимно децата. Тези, които са с възпалена централна нервна система са на възраст 16 и 50 г. На 10 000 болни има поне един с възпаление на мозъка. В момента болните са повече от пика на последната епидемия през януари 2016 г. Лечението не е специфично. Просто H3N2 вирусът продължава по-дълго, обяснява пред Фрог нюз проф. Тодор Кантарджиев, от Националния център по заразни и паразитни болести.
 

- Проф. Кантарджиев, през миналата година грипът удари през януари, а сега още през декември. Защо?

- Съчетанието на климатични условия е причина за подраняването на грипа и струпването на много хора на едно място. Когато има редуване на затопляне и застудяване и събирането на много хора да речем на концерти, грипът е налице. Майките вместо да ходят по градинки, ходят по молове, където вирусите циркулират. Чакаме епидемия в цялата страна, след като децата тръгнат на училище.

 

- Как да се пазим?

- Хората не трябва да контактуват с видимо болни, да ползват хигиенни кърпички с антимикробно действие. Трябва да се проветряват помещенията и да се извършва дезинфенкция на повърхностите. Когато човек е заразен, трябва да лежи, никакви сауни не помагат, както съветват хомеопатите. Обръщам внимание, че билките не лекуват грип. При възпалено гърло като помощно средство може да се пие чай от лайка и мента.

 

- Хомеопатите също така съветват да не се сваля високата температура.

- Високата температура води до промени на състоянието на желязото в кръвта, което намалява вирулентността на микробите. На 3 часа се дават лекарства за понижаване на температурата, защото човек чувства безпокойство, натоварва се сърдечно-съдовата му система. Всяко повишаване на температурата с 1 градуса повишава пулса с 15 удара. Хомеопатията не лекува инфекции. Те се лекуват с антибактериални средства, а вирусните с антивирусни средства. Хомеопатията е за лечение на симптомите.

 

- В момента има и друг вид грип – птичият. Огнищата се увеличават.

- Излизам от заседанието на Националния кризисен щаб и се решиха много важни въпроси по отношение на ограничаване на лова, на третиране на животни близко до областите, които са засегнати. От 31 декември до 3 януари с 9 са се увеличили огнищата. Бяха 15 сега са 24. Птиците летят и така разпространяват инфекцията. Не трябва да се забравя, че България е на пътя на два миграционни потока – Виа Понтика и Виа Аристотелис. Затова може да се очаква всяка година да има тежко заразени животни.

 

- Има ли опасност за хората?

- Решението на щаба е, че хора, които са болни от човешки грип не трябва да контактуват с болни птици, защото може да стане мутиране на човешкия щам. Най-важното е, да се унищожават заразените птици и да не се допуска птиците да се заразят. В България няма болни хора от птичи грип. От него заболяват хора в държави, които са в тесен контакт с болните домашни птици. В Анадолска Турция в студените месеци си вкарват птиците в жилищата. Затова там може да се пренесе заболяването от птиците върху хората.

 

 Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9803 |22.12.2016 Адв. Ботев за Фрог: Данните за невинността на Джон Терориста са изтрити? . 0| 15266 |13.12.2016 Кирил Ангелов пред Фрог: В БДЖ има огромна бомба със закъснител . 11| 29350 |22.11.2016 Д. Дечев пред Фрог: Турските ваксини са втори Чернобил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads