Реклама / Ads
5| 5844 |12.01.2017 АКТУАЛНО

„Човекът на Бойко” от ВСС ще иска отпадане на мониторинга на ЕК върху България

.
Димитър Узунов
Димитър Узунов от името на Висшия съдебен съвет ще настоява да отпадне мониторингът на Европейската комисия. Това ще стане на среща със заместник-генералния секретар на ЕК Параскеви Миху, която ще се състои утре, съобщава „Правен свят”. Узунов бе посочен като „Човекът на Бойко” във ВСС при скандалните разговори между „Двете каки”, изтекли в медиите.
 
Това решение бе взето днес от Пленума на ВСС, който определи Узунов за представител на съвета на тази среща. Единствено Калин Калпакичев гласува против него.

С докладването на точката Незабравка Стоева ни в клин ни в ръкав предложи ВСС да настоява за отпадане на мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК. Идеята ѝ бе подкрепена от 13 от кадровиците, 5 бяха против.

 

След вота Соня Найденова мотивира отрицателния си вот с това, че предложението е направено в последния момент и няма никакви мотиви за него.

 

Стоева заяви, че на Узунов ще се предоставят документи за свършеното от съвета през последните години и така той щял да обоснове отпадането на мониторинга.

 

Същевременно днес мнозинството на ВСС отказа да покани Лаура Кьовеши – главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния.

 

Предложението бе направено от Калин Калпакчиев, който в началото на ноември миналата година бе конференция в Букурещ на тема "Превенция и борба с корупцията в съдебната власт в Югоизточна Европа". Впечатление са му направили презентации на представители на различни държави, участвали в конференцията. На форума е трябвало да присъства и представител на прокуратурата, но такъв е нямало.

 

Както изискват правилата във ВСС той е изготвил доклад от резултатите от участието си в събитието. В него той отправя две предложения - Пленумът на ВСС да покани на официално посещение у нас Лаура Кьовеши и членове на Върховния съвет на магистратурата на Румъния и да се организират в НИП обучения за български прокурори по разследване на корупционни престъпления по високите етажи на властта, като румънски обвинители да помагат в обученията.

 

Докладът му бе внесен за гласуване в днешното заседание на Пленума на съвета.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че са водени разговори с румънски магистрати и е постигнат проект на споразумение между българската и румънската прокуратура, както и отделно споразумение с антикорупционната прокуратура на северната ни съседка.

 

Но тъй като главният прокурор на Румъния подаде оставка, подписването на споразумението е било отложено. В момента вървят разговори с новия посланик на Румъния у нас и е станало ясно, че контактите ще бъдат възстановени при новия ръководител на структурата, обясни Цацаров. Според него е странно ВСС да отправи покана само към Лаура Кьовеши.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7312 |23.04.2024 Д-р Александър Симидчиев пред ФрогНюз: Имаме нужда от дозирана и научно базирана реакция спрямо ситуацията с коклюша . 9| 28928 |22.04.2024 Падна плочата с една от най-гoлемите исторически лъжи. Демонтажът на МОЧА продължава . 0| 3122 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 3| 11065 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads