Реклама / Ads
3| 15828 |12.01.2017 ИНТЕРВЮ

Румен Миланов: ГДБОП беше служба-машина, после я съсипаха

.
Румен Миланов
Когато се заговори за някакви промени в МВР, все се започва от районните управления. Обикновено се намаляват незаетите бройки. Защо, нали там е най-трудно?! Най-ниските заплати получават служителите в РУП. Намалявайки местата в районните управления, реално променяме фундамента на пирамидата. Наруши ли се този фундамент, пирамидата започва да се клати. Това каза пред Фрог нюз ген. Румен Миланов. Ето какаво още обясни той за мерките на МВР, предприети срещу битовата престъпност:
 

- Г-н Миланов, защо се прибягва до кризисни мерки срещу битовата престъпност? Това не е ли основно задължение на МВР по закон?
- Едва ли борбата срещу конвенционалната престъпност ще е за три месеца, както сега се обявява. Все ми се струва, че темата малко се преекспонира ту в едната, ту в другата посока. Ангажиментът на МВР по този проблем трябва да е целенасочен и постоянен. Та нали противодействието на конвенционалната престъпност е основна задача, наравно с организираната престъпност. Истината е, че и двете засягат живота на милиони хора. За това е важно как ще се организира работата на МВР. Сигурно е, че отпуснатите 7 млн. лв. ще са полезни за гориво на патрулните коли. Но това е крайно недостатъчно. Положението по селата е доста тежко. Районните инспектори използват обществен транспорт, за да стигнат до работа, а това не е нормално. Бензинът ще бъде полезен, но трябва още много неща да се направят, за може МВР да постигне ефективен резултат.

- Какво имате предвид, като казвате, че по районните управления е тежко?
- Когато се заговори за някакви промени в МВР, все се започва оттам. Обикновено се намаляват незаетите бройки. Защо, нали там е най-трудно?! Най-ниските заплати получават служителите в РУП. Намалявайки местата в районните управления, реално променяме фундамента на пирамидата. Наруши ли се този фундамент, пирамидата започва да се клати. А оттам се променя и ефективността на системата. Нещата са взаимосвързани.

- Като пиар ли ви изглеждат мерките срещу битовата престъпност в края на управлението? Защо тези мерки не бяха предприети преди две години в началото на мандата на „Борисов 2”?
 - Може и да има такъв момент. Но не е важно какъв е цветът на котката, важно е да лови мишки. Мерките ще са в помощ за полицията. Не трябва да се гледа съвсем негативно.

- Бившият шеф на полицията ген. Васил Василев каза,че резултат едва ли ще се постигне, защото агентурният апарат е унищожен.
- И е много прав. Така е, агентурният апарат е убит, метафорично казано.

- Вие бяхте директор на ГДБОП. Достатъчно усилия ли се правят днес в борбата с организираната престъпност? Защо няма уличени и задържани за корупция на високи постове?

- През последните няколко години ГДБОП беше реформирана, премествана и какво ли  още не. Служителите преминаха през много труден етап. Това буквално съсипа службата. Днес тя все още не е възстановена. Ще трябва да мине още доста време, за да се случи. Има и нещо друго. Какво е организирана престъпна група?! Вярно е, че има определение за това, но у нас по същество тази престъпност е групова. В момента използвам една доста остаряла терминология. Ако хванете трима и повече души да крадат железа, това със сигурност не е ОПГ, макар да отговаря на определението. ГДБОП трябва да отговори на въпроса има ли структури, които влияят на политиката и икономиката ни. Ето това е важното.

-Според вас има ли такива групи?
-Сигурно е, че има. Не знаем, обаче какви са параметрите на тяхното влияние. ГДБОП трябва да имат поглед върху това. Поне такава беше идеята за създаването и функционирането на тази служба. Особено важен е анализът. Мога да кажа, че БОРКОР разполага с много сериозни анализи в тази посока, които обаче не се използват от другите служби. И това е огромен минус. Няма ли съвременен анализ, нищо не става. Цялата система може да функционира ефективно само на базата на актуален анализ. Иначе работата е загубена.

 

- А защо не се прави- от безхаберие, некадърност или умишлено?
- На първо място бих поставил безхаберието. Другото е престъпление според нашето законодателство. И не ми се иска и да си го помислям.

- Вие оглавявахте много служби-жандармерия, ГДБОП, НСО, БОРКОР. Къде ви беше най-трудно?
- Няма трудни служби, защото хората в тях бяха много коректни и лоялни. Мога да кажа, че най-напрегнато ми беше в ГДБОП и това е съвсем разбираемо. Сега, от позицията на времето мога да кажа, че това беше служба-машина.

- Не стана ясно защо Бойко Борисов ви махна от шефското място в БОРКОР. Вие имате ли отговор на този въпрос?
- И до ден днешен не знам. Казвам го най-искрено. Това, обаче вече е затворена страница за мен.

Интервю на Катя Илиева  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10573 |02.12.2016 Методи Андреев: Охраняваме Доган и Пеевски, а после се чудим защо губим изборите . 22| 10239 |11.12.2015 Павел Чернев: Всичко трябва да се счупи на парченца и после да започне наново . 36| 12761 |14.07.2014 Румен Петков: Цветлин Йовчев ръководи най-мрачния период в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads