Реклама / Ads
14| 6045 |14.01.2017 ПОЛИТИКА

Иванов: Всяка партия със заявка срещу корупцията е вариант за нас

.
Христо Иванов
”Всяка партия дала заявка да се бори срещу корупцията е вариант за ”Да, България”. Всеки, който има лице да застане зад тази кауза е в нашите сметки, но те не се за предизборна коалиция на всяка цена, за да влезем в парламента,” каза лидерът на партията Христо Иванов.
 
Той обясни, че в момента се водят само частни разговори с различни формации, но все още няма преговори за коалиране.

"Голямата ни цел не е правителство, а да принудим другите политически сили да спрат да плащат цената за корупцията, тя трябва да спре. Тогава ще сме си свършили работата," подчерта той пред Дарик радио.

В петък (13 януари) движениeто "Да, България" внесе документите си за регистрация на партия в съда. Формацията им е събрала около 3 000 подписа. "Уверени сме, че документите ни са изрядни и работим за самостоятелна регистрация. Ако не успеем с регистрацията, ще направим всичко необходимо,за да си свършим работата, няма да направим коалиция, за да вкараме 1-2 депутата повече в парламента."

"Всяка една от политическите сили трябва да вземе решение с какви хора ще иска да влезе в Народното събрание. Нас ни интересува сумарният антикорупционен процес," повтори Иванов. По повод внесения от Меглена Кунева антикорупционен закон Христо Иванов коментира, че той е необходима стъпка, но не е достатъчна сама по себе си.

Запитан каква избирателна система според него е работеща за България, Иванов каза, че избирателната система сама по себе си не може да реши дълбоките проблеми на страната, всяка една от видовете системи има своите позитиви и негативи, при всяка една от тях, ако има жив политически живот, тя ще действа.

"Това е заблуждаващ критерий. Въпросът не е в системата, а в честната политическа работа, което в България се прави от много малко политически сили. Когато това се промени, тогава няма да има значение каква е избирателната система," смята Христо Иванов.

Той се обяви против задължителния вот на изборите. "Демокрация с принуда не се прави"

За финансирането на партията чрез дарение, Иванов повтори, че така си гарантират политическата независимост и здрава връзка с избирателя, но дават и безпрецедентно ниво на прозрачност и отчетност: всяка седмица публикуват разходите си, както и бюджета си. 115 000 лв. са даренията за партията от близо 1000 души. Част тях даряват повторно, като средното дарение е малко над 100 лв. "В момента има пълна безотчетност сред партиите и това е проблем," изтъкна той

Според него, трябва да съществува до-финансиране от държавата, когато субсидията е свързана с броя избиратели. "Важно е да има здрава връзка с избирателя, който така е като работодател и може във всеки момент да спре кранчето, т.е. даренията"

Христо Иванов не се ангажира да определи движението като дясно, но заяви, че в момента формират икономическия си екип, който ще излезе с много силна про-бизнес предприемаческа програма. "Вие определете дали сме десни в този случай".

По повод отношенията на страната с Русия, Христо Иванов заяви, че България има нужда от работещи отношения с Русия, а конфликтът НАТО - Русия трябва да получи решение, в което да е спазен принципът за ненарушаване на сигурността на собствената граница. "Трябват ни здрави международни гаранции, за да не щукне на някого, че нямаме реална защита на своите граници"

Христо Иванов разказа, че никой от приятелите му, влезли в движението, не е типаж политик.

"Отне ми много дълги часове да убеждавам хората и никой не каза веднага да. Влизането им в "Да, България" не е желанието им да се реализират, кара ни това че има работа, която никой не иска да свърши.

Другите партии се въртят в управлението и не излизат от там от години, например ДПС, но те нямат желание да се захванат с корупцията. Поддържат корупционната система," посочи още Иванов.

"Ако искаме да си запазим своят живот в тази държави трябва да се захванем да си я оправим," завърши той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2812 |24.04.2024 Експерт: В България няма държавни програми за здравна превенция с минералните ни ресурси . 13| 4987 |23.04.2024 Анализатор: Премиерът обра точките в състезанието по неадекватност - в услуга на Радев, капитан без команда . 6| 4950 |22.04.2024 Доц. Киселова за ФрогНюз: Това не са последните рокади в служебния кабинет, президентът има право да не издаде указ . 8| 5846 |21.04.2024 "Политико": На фона на одобрената от САЩ помощ за Украйна, Европа се бори със собствената си подкрепа за Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads