Реклама / Ads
1| 33193 |30.01.2017 ХРАНА И ВИНО

Печен свински джолан с чесън - зимна приказка

.
Печен свински джолан? Готови ли сте за страхотните деликатеси с джоланче? Е, вярно, изисква малко повече време, но резултата е повече от невероятен и вкусен.
 
Осолява се и подправя месото със солта, черния и червения пипер и чубрицата. Слагам  се в тавата, налива се виното, водата, маслото, зърната черен пипер и добавям чесъна. Не се белят люспите. Те са много важни при печенето на чесъна, защото той се задушава вътре в собствената си обвивка. После като го натиснете с вилицата, ще излезе от скилидката и ще е много вкусен. Ще се повторя, но голямото количество чесън не бива да ви притеснява.  Освен лъжицата масло (която може да се замени и с малко олио) не се слага друга мазнина. Месото ще отпусне достатъчно докато се пече. По желание може да пуснете един дафинов лист или три-четири листа салвия. Ако количеството течност ви се струва малко, долейте си по ваша преценка. Аз гледам общото количество течност да не надвишава 1 пръст.

Завива се тавата с алуминиево фолио и оттук нататък фурната върши цялата работа. Пека 1 час на 180 градуса, още 2 часа на 160 градуса. Махам фолиото и ако ще се добавят зеленчуци – сега е момента. Аз добавих моркови и манатарки. Гъбите ми са от фризера и напълно готови за консумация, но целта е да си отпуснат аромата в соса. Ако имате пресни гъби, пръжнете ги леко в тиганче преди да ги добавите към джоланите.

След като се добавят зеленчуците, се пекат още 45 минути на 160 градуса, но държа фолиото върху месото и зеленчуците, за да могат и те да се задушат. Накрая махам фолиото  и запичам за още 15-20 минути само за външен вид, но поливам месото със соса, за да не изсъхва. Въпреки, че вкусната миризма на печено се разнася още на втория час, налага се да сме търпеливи. Заслужава си изчакването. Това ястие може да се приготви и в гювеч, но моят гювеч не побира два джолана. Ще трябва да си купя нов, от тия по-разлятите.

Оттук нататък – всичко е ясно. Дали семейно-интимно или с компания верни другари – вие решавате как ще си го хапнете!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7663 |22.12.2016 Свински истории . 0| 6889 |11.10.2016 Печени кестени борят есенната умора . 0| 8050 |07.09.2016 Няма златна есен без ухание на печени чушки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads