Реклама / Ads
13| 39086 |09.02.2017 ИНТЕРВЮ

Проф. Чирков за Фрог: По време на Живков се правеха реформи, сега – не

.
Проф. А. Чирков
Управляват ни хора, които нямат знания, и които нямат опит. Те не искат да се оправи здравеопазването. При това положение как може да се прави реформа?!, това заяви в интервю за Фрог нюз проф. Александър Чирков.
 

- Проф. Чирков, какво трябва да се направи, за да се изправи здравеопазването на крака?

 

- Управниците не искат то да се оправя. Като те не искат, как мога да съм полезен?! Напуснах най-хубавото място в Европа - Фрайбург, което се намира между Франция, Швейцария и Германия. Там бях шеф на кардиологията, на кардиохирургията, напуснах го, за да дойда тук да помогна на страната си. Някога можеше да се помогне, но след това всичко се разпадна и развали. През последните 10 години от управлението на Тодор Живков съществуваше една много добра организация за започване на реформа в здравеопазването. Живков каза: „Никой да не го спира”. След това дойдоха промените и се развали всичко. Трябва да има добра администрация с опит и тогава такива като мен, които са били шефове в западния свят, да станат съветници.  

Управляват ни хора без опит. Трябва да се създадат структури, които да изградят здрава и силна здравна система, трябва ни администрация. Пациентите излизат от една болница, без да знаят защо са влезли.  

 

- Не е ли достатъчна администрацията в здравното министерство, в НЗОК?

 

- Аз създадох Касата. Доведох 6 души от Кьолн, за да се изгради Касата. Предложих да се направи ценоразпис на обслужването, а не пътеки. Предложих да има структура, която да контролира непрекъснато. В нея са 80 честни и добри доктори, които трябва да обикалят България и да оценяват качеството на обслужване. Болница, която не работи добре, трябва да се затваря. Втората структура е свързана с непрекъснатото учене на медиците. Доведох цяла група американци и с тях обикаляхме 1 месец да четат лекции. Трябва да има постоянно учение и трупане на знания при докторите. Ако няма добри доктори, няма да има добро лечение, добра диагностика. Трябва да има континуитед и да се продължи това, което се изгражда. Служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев е съгласен с мен и може да направи това, ако остане в управлението.


- Трябва ли да има пръстови отпечатъци?

 

- Абсолютно правилно служебният здравен министър се обяви против тях. Такава глупост на кой му хрумна?! Германците или французите да не са луди като нямат пръстов отпечатък?! Англичаните или холандците, които имат добро здравеопазване, да не са ненормални?!


- Д-р Петър Москов беше решил да спре точенето на НЗОК с пръстов отпечатък.

 

- Не ме занимавайте с този министър. Не е вред.


- Д-р Семерджиев предложи здравна карта за спиране на теча от Касата. Доколко е надеждна тя?

 

- Здравната карта ще спре течът. Така е в Германия. Трябва да има ценоразпис, така пациентът ще знае колко струва всяко нещо.


- Ваши колеги смятат, че трябва да падне монополът на НЗОК и така ще се намалят дълговете.

 

- Ако в България се появят частни каси, това означава, че ще се създаде нова криминална група. Нямаме структурите, които да ги контролират. Нека първо да изградим структурите, за които вече говорих. Те ще създадат възможност на първо място да бъде пациентът. Той трябва да бъде добре диагностициран, да бъде със сърдечност приет в болница. Това правех в моята болница „Света Екатерина”, която един министър ми открадна по един долнопробен начин. Казвал съм никой пациент да не се пита за пари. Ако няма пари, аз ще организирам лечението му.


- Трябва ли да отпаднат лимитите?

 

- Не може една баба да не може да отиде на лабораторно изследване в близкото й място. Не леглата са важни в една болница, а добрите екипи.


- Но в някои болници са оставили по 1 легло за дадено отделение!

 

- Опитали са се да покажат, че правят нещо. Управляват ни хора, които нямат знания, и които нямат опит.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8582 |01.02.2017 Александър Андреев пред Фрог: Няма основание за касиране на изборите . 7| 14597 |18.01.2017 Р. Гълъбинов за Фрог: Лукарски спря чуждите инвестиции . 0| 7640 |03.01.2017 Проф. Т. Кантарджиев за Фрог: За 4 дни огнищата на птичия грип са станали 24

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads