Реклама / Ads
1| 15174 |19.02.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Месни заговезни - обичаи и традиции

.
Месни заговезни
Отбелязваме Месни заговезни. Празникът е винаги осем седмици преди Великден. Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след „Месни заговелки” се яде много извара, масло и яйца.
 
Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости.

През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.

До Великден следват седмиците на най-дългия религиозен пост за православните християни - период на хранителни и духовни пости.

Векове наред българите, чрез обичайно-нравствени норми на постите, са утвърдили необходимия хранителен режим през годината.

А строгото спазване на постите те са регламентирали с цикъл обредни ритуали и правила, фиксиращи „Заговяване" и „Отговяване". „Заговяването" е поредица от практики, вкарващи всеки човек в системата на ограничения чрез постене, а „Отговяването" - връщане отново в света на хаоса и съблазните.

Постът в народната митология води началото си от вярването за ритмичната смяна на хаоса с порядъка.

В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Както се мени датата на Великдена, така се менят и датите на празниците свързани с Великденския цикъл, а Месни Заговезни е първият празник, свързан с този цикъл.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5605 |16.03.2016 Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Заместват "съжителство" с "традиции" в учебниците . 1| 5327 |22.04.2014 Поскъпват месните продукти "Стара планина" . 45| 8277 |10.03.2013 Загубена в празниците: Атанасова иска прошка на Месни Заговезни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads