Реклама / Ads
1| 9777 |08.03.2017 МИСТЕРИИ

Само във Фрог: Болница „Св. Анна” пред финансов колапс, дължи 2,3 млн. лв. само за техника /документи/

.
Една от най-големите болница у нас - „Св. Анна” в София може да се изправи пред финансов колапс. Причината е, че само за доставка на техника тя дължи 2,3 млн. лв. Според договорите за закупуване на ядрено-магнитен резонанс и допълнително оборудване на друга медицинска апаратура, парите трябва да бъдат изплатени до края на тази година.
 

Изобщо не е ясно как ще се покрият въпросните средства, след като според здравният министър Илко Семерджиев през последните две години „Св. Анна” е натрупала задължения за над 14 млн. лв. В разследване на Фрог нюз подробно ви информирахме за сключен договор между МБАЛ „Св. Анна” и фирма „Соломед” ЕООД от Гара Лакатник за доставка на оборудване на скъпоструваща медицинска техника, подписан на 27 януари 2017 г. Според договора, одобрен от председателя на Съвета на директорите Божидар Финков и още няколко човека,  заплащането е отложено в срок от 60 календарни дни след доставката.

 

Любопитното е, че година по-рано въпросната необорудвана апаратура е била предоставена на болницата от същата фирма по друг твърде любопитен договор, за който също ви разказахме. На 28 февруари т. г., страните сключват допълнително споразумение, според което плащането за оборудването на стойност 314 627 лв., се отлага до 31 декември 2017 г. по неясни причини. Лекари подозират, че пари няма и за това се търси временен изход от ситуацията.

 

Според медици, болницата реално изпада в тежко финансово състояние след закупуването на ядрено-магнитен резонанс на стойност малко над 2, 5 млн. лв. с ДДС. Договорът се сключва с фирма „Софарма трейдинг” АД, собственост на Огнян Донев, на 4 април 2016 г. Интересното е, че става дума отново за апарат, произведен от „Дженерал Електрик”. Припомняме ви, че техниката по другия договор, обезпечена от фирма „Соломед” от Гара Лакатник, също е на „Сименс”.

Прави впечатление, че миналата година информационният сайт на Донев отявлено защитаваше политиката на здравния министър Петър Москов. Нещо повече, медията публикува поредица от материали, в които застана зад Москов във връзка със скандалната афера с вноса на турските ваксини „Еувакс” и „Пентаксим”.

 

Във въпросният договор заляга познатата вече клауза: Възложителят няма задължение за закупуване на медицинска апаратура, предмет на настоящият договор. Според медиците това означава, че няма да се достави цялото оборудване и след това ще се наложи да се правят нови обществени поръчки за него. Двете страни слагат парафа си под договорката, че плащането ще е в рамките на 60 календарни дни от доставката, като се иска 100 процента заплащане от страна на клиниката.

 

Близо четири месеца по-късно, на 29 август, обаче се подписва допълнително споразумение. Според него за ЯМР ще се дадат първо 25 % от цената, а останалите 75% трябва да се издължат отново до 31 декември 2017 г. Тази сума възлиза реално на 1 936 271 лв. Като прибавим и дължимото по оборудването от „Соломед” в размер на 314 627 лв., излиза, че в края на годината „Св. Анна” ще трябва да олекне с 2 250 898 лв.

 

В поредица от материали за състоянието на болница ви информирахме, че до преди две години „Св. Анна” е ползвала услугите на медицински център за извършване на ядрено-магнитен резонанс. Лекарите смятат, че договорът с центъра е бил много изгоден, тъй като здравното заведение е печелело от наем в размер на 150 000 лв. Отделно от това болните от „Св. Анна” са ползвали 25 безплатни прегледа всеки месец, поради което не е било наложително да се купува нов ЯМР.

Твърди се че в момента новата техника няма лиценз от агенцията за ядрено регулиране. Въпреки това апаратурата се пускала, като с нея работел синът на бившия зам.-министър на Москов-Бойко Пенков, който не бил част от персонала на „Св. Анна”. Лекари споделиха още, че това ставало срещу заплащане.

 

Както вчера написахме, будят голямо подозрение документите, свързани с предоставянето на оборудването за медицинска техника от фирма „Соломед” на болница „Св. Анна”. Става дума за фактура, приемо-предавателен протокол, протокол за инсталация, пускане и експлоатация, и протокол за обучение. Всички те са разписани на една и съща дата- 1 февруари 2017 г. Прави впечатление, че подписите от страна на „Св. Анна” са различни, като няма нито име, нито печат на лечебното заведение. Така кой точно от болницата е сложил парафа си, остава тайна, поне засега.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9347 |08.03.2017 Само във Фрог: Кадри на КОЙ се връщат като шефове в Националната полиция . 9| 11022 |08.03.2017 Само във Фрог: Враг на Антон Тодоров оглавява Военно издателство . 4| 6893 |03.03.2017 Проф. Христова за Фрог: Моделът на обръснатите момчета отключва агресия у децата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads