Реклама / Ads
5| 10373 |15.03.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Само във Фрог: Колко сме загубили от „София тех парк”?

.
София тех парк
През последните дни скандалът около „София тех парк” и писмото на шефа на „Уолтопия” Ивайло Пенчев се разгоря с пълна сила, като в резултат на това бе сменено и ръководството на парка.
 

До последно обаче предишният изпълнителен директор Иван Симеонов отхвърляше обвиненията за прахосване на държавни средства.

 

Основният аргумент на Симеонов бе, че парите за строеж на парка не са били на данъкоплатците, а са дошли като европейско финансиране. Подобно твърдение е нелепо, с оглед на това, че парите по европейските фондове не падат свише, а отново са част от парите на данъкоплатците, били те граждани на България или някоя европейска държава. В този дух финансирането по програма „Конкурентоспособност” не дава основание да се твърди, че неуспешният проект не ощетил българските данъкоплатци. Напротив, но редом с тях засегнати са интересите и на европейските такива.

 

Още по-важно е да припомним къде е построен „София тех парк”. „Българската сицилиева долина” се разполага гордо върху 300 декара имоти на 4-ти километър, близо до зала „Арена армеец”. Става дума за едни от най-апетитните терени на Министерството на отбраната, където са се разполагали бивши военни поделения. Имотът е апортиран в компанията "София тех парк", без да му е направена предварително оценка. Въпреки че МО разчита именно на военните имоти, за да изпълни приходната част от бюджета си, от апортирането на имота военното ведомство не спечели нищо. Това е държавен терен, така че просто го прехвърляме от едно министерство на друго, обясниха тогава от министерството на отбраната. Колко е реалната цена на имотите, върху които се издига паркът не би могло да се каже. С оглед на разположението им обаче може да се твърди, че тя е доста висока. Неуспехът в изграждането на модерен технологичен парк може също са се изчисли като пряка загуба за данъкоплатците.

 

Много директори, малко резултати


Тези загуби обаче не може да бъдат причислени само на сметката на Симеонов. Дори напротив, той е последният от многото директори в краткия живот на парка.

Въртележката започна още през 2012 г., когато за изпълнителен директор бе назначена близката до тогавашния президент Росен Плевнелиев Елица Панайотова. Тя е бивш бизнес мениджър на „Бизнес парк София”.

 

През 2016 г., малко след откриването на парка, тя подава оставка заради несъгласие с ръководството на икономическото министерство, което иска назначаване на втори директор Шеф тогава става Йолиан Иванов, а за втори директор е назначена Елица Караджова.

 

По неведоми пътища по-късно същата година се решава, че нужда от втори директор няма. От октомври Иванов е освободен, а пък през декември напуска и самата Караджова. Така за два месеца и половина поста поема Иван Симеонов, който вчера бе освободен от служебният министър на икономиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3680 |10.03.2017 КЕВР решава колко да поскъпне водата в София . 9| 4324 |01.03.2017 Златева: Недопустимо е да има Европа на няколко скорости . 5| 5136 |01.03.2017 Експерти по сигурност не знаят колко дълга е границата с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads