Реклама / Ads
16| 13385 |16.03.2017 ГЛАСЪТ

Новият правен съвет на президента – с дъх на скандали и...ДС

.
Какво ли още ще изскочи от регистрите на ДС?
Новият правен съвет на президента Радев, обявен шумно преди броени дни, вече предизвика и първите реакции с незнайно как подбраните имена в него. Удивителен факт е, че там намира място юрист, около чието име преди 2 години се разгоряха куп скандали за нагласени конкурси и преправени нормативни актове на МП изцяло в полза на доц. Семов, който отиде до Рим, но не видя папата!
 


Тоест – отиде до Люксембург с голямата кошница за Генерален адвокат в Съда на ЕС – но беше отхвърлен от Съвета на мъдреците – Седем от най-видните юристи на Европа, които имат последната дума при ключови назначения в храма на Европейската Темида.

Изненадите с новия правен съвет на президента обаче не свършват до тук.

Три от новите съветнички на президента вървят „в комплект” от близо две десетилетия и около тях има не малко натрупани скандали с дъх на ...ДС.

Председател на правния съвет е проф. Емилия Друмева – тя заедно с други две дами – проф. Жасмин Попова и проф. Цветана Каменова са сред основателите на правния факултет през 1992 г. в Пловдив. Трите дамски имена се въртят в същия състав и в УС на Българската асоциация за европейско право /БАЕП/ с председател Ал. Арабаджиев.

Освен уважаван юрист, проф. Емилия Друмева е съпруга на дългогодишния  шеф на НДК Христо Друмев, който е бил общо 31 години агент и секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност и на бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската армия.

Друмев е ползвал два псевдонима – “Борил” и “Драганов”, имал е 22-ма ръководители. Досието му обхваща цели 10 тома. Докладът на Комисията по досиетата показва, че Христо Друмев е получавал прилични за времето “хонорари” за собственоръчно написани агентурни сведения. Едва  ли съпругата му е била в неведение относно над 30-годишната агентурна дейност на мъжа си.

Проф. Жасмин Генова-Попова беше един от кандидатите за съдия в Съда на Европейския съюз в края на 2010 г.  Нейната кандидатура беше една от трите допуснати до финалната част по онова време, но тогава тя внезапно и изненадващо си направи отвод, тъй като изборната процедура съвпадна с огласяването на сътрудниците сред дипломатите и името й се появи в дългия списък на посланиците с досиета в тоталитарните комунистически служби.

Жасмин Генова-Попова  е разкрита като сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1979 г., а след това и на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия под псевдонимите „ЖУЖА” и „ЧОЛАКОВ”.

През 2014 г. тя влиза в комисията по избора на кандидат за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. По този повод тогавашният депутат от ГЕРБ Методи Андреев дава гласност на случая и дори входира писмо в парламента до правосъдния министър Христо Иванов: „Обръщам се към министъра на правосъдието  Христо Иванов, който беше сред протестиращите граждани, аз също бях на улицата с недоволните, които искаха нов морал в политиката. Това ли е, обаче, новият морал, това ли са новите лица, които трябва да представляват България и да определят европейското бъдеще на държавата? Протестиращите не искаха зависими лица, свързани с ДС да продължават да дърпат конците в управлението, особено когато това се отнася за правосъдната система – най-болната тема за обществото. Министерството на правосъдието трябва да коригира тази своя грешка и да смени шефа на комисията. С агент „ЖУЖА“ България дава отново лош сигнал на Европа и то идващ от реформаторско правителство.”

След този скандал Жасмин Попова за втори път подава оставка като член на комисията по подбора на Генерален адвокат.

Третото име – на проф. Цветана Каменова, също изплува  в скандал с ДС. За този случай разказва бившият политзатворник и борец против Живковия режим  Янко Янков, който в началото на демокрацията дори е спряган за министър на правосъдието. Янко Янков е депутат от последното ВНС, основател и председател на партия „Либерален конгрес”. След като името му за този пост преди около четвърт век става публично достояние, Янков си спомня за реакцията на състудентката си Цветана Каменова:

И както често пъти се случва в аналогичните ситуации, т. нар. “полза от вредата” беше тази, че Цветана Каменова, която по онова време беше не само Директор на Института за правни науки при БАН, но и Декан на Юридическия факултет при Пловдивския университет, водена от глупавата представа, че всичко което се пише по вестниците и се съобщава по телевизията е “самата истина” и е “абсолютно вярно”, беше решила, както се казва в един жаргонен израз, “да бяга преди вятъра”, и така ме покани на среща, която се състоя в сградата на Института. Така, след това въведение Цветана Н. Каменова ми каза следното: “Много добре зная, че като станеш Министър веднага ще разбереш кои от Института са били агенти на Държавна сигурност. Тъй като там ще срещнеш и моето име, искам още сега да ти кажа, че по онова време, когато теб те преследваха, аз не бях в България и мен въобще не са се и опитвали да ме включват в операциите против теб, тъй като аз работех не за Шесто, а за Първо и Второ Главно управление.”

В интерес на истината - в архивите на Комисията по досиетата - към днешна няма открити данни за принадлежност на Каменова към ДС...     

Друго име от правния съвет на президента също изплува в неотдавнашен скандал – в край на м.г. в медийното пространство излезе информацията, че ръководството на Юридическия факултет в Софийския университет „Св.Климент Охридски” е въвело незаконна практика за взимане на изпити по правни дисциплини чрез фалшифициране на протоколи.

В хода на вътрешните разследвания станало ясно, че масово студенти са се явявали на изпит не при титуляра на предмета, а при друг преподавател – по ”избор”, и че това е ставало с разрешението на зам.-декана проф .Иван Русчев и на шефа му - проф. Сашо Пенов. По този начин синът на съдийка от Бургас повишил успеха си от тройки на шестици. Друго протеже - Милен Ш. в два отделни протокола без изпитни дати /!/ имало оценки Добър /4/ и Отличен /6/ по един и същи предмет - Наказателен процес. В протокол е подправен подписът на проф. Ангел Калайджиев. Масова практика се оказва „служебното възстановяване” на оценки по предметите Правна информатика и Осигурително право, което било приоритет лично на проф. Иван Русчев. Професори коментират, че това е абсолютно забранено от Правилника на Факултетния съвет.   На ухо в СУ се носи и мълвата как собствената щерка на Русчев  се дипломирала миналата есен на държавните изпити с три отлични оценки,без студентите да са я виждали да стъпва във факултета.

Едва ли президентът Радев е запознат с тези пикантни детайли около биографиите на правните си съветници. Но тъй като в момента управлява не самолет, а сложната държавна машина, трябва да си даде сметка какви са хората около него, които ще му дават правни съвети.

Калин Джумайски

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 23828 |18.02.2017 Първо писмо на Дявола до Президента . 16| 17704 |17.01.2017 Зимата на президента Радев по Ричард III . 10| 36217 |25.11.2016 Кой ни купува и продава. Цацаров - новият Бог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads