РЕКЛАМА

Българи взеха 7 медала от международния пица шампионат в Букурещ

0

|

3527

|18.03.2017
Българи взеха 7 медала от международния пица шампионат в Букурещ

Родината на пицата е Италия. Може ли българи да направят най-вкусната пица и какви съставки са нужни, за да спечели тя златен медал? Поли Гергушева ни среща с най-добрите ни майстори пицари, които донесоха общо 7 медала от международния пица шампионат в Букурещ.


За добрата пица оказва се най-важно е тестото. В зависимост от брашното, то трябва да ферментира 24 или 48 часа преди да се опече. За международния пица шампионат в Букурещ - Цветелин и Влади си носят тестото от България и има защо - двамата печелят журито. „Трудното беше съхранението на самото тесто, което си го носихме ние от България. То беше замесено тук и трябваше между 3 и 4 дни да оцелее. Спечелихме с нещо ново, направихме от 4 вида тесто една пица. С хубави продукти отгоре - домат, моцарела, сирене стракино, допа ди парма и валериана”, разказа майстор пицарят Цветелин Първанов по БТВ.

 

На международния конкурс майстор пицарят Владислав Димитров печели златен медал в категория „Пица Креатива", сребърен медал в „Пица алтернатива" и бронзов за „Пица Класика".

 

Разказва, че лилавото тесто на „Пица Креатива” го е направил с брашно от лилава царевица и че само българите са се откроявали с различни видове тесто.

 

На конкурса освен с цветни теста, българите се откроявали и с акробатични движения. Така сред 70 участници от 12 страни, нашите момчета печелят 3 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала.

 

Всеки майстор пицар ли трябва да може да прави това движение?

Адриан Димитров: Първо трябва да може да прави хубава пица.

 

- Каква е тайната на движенията и можеш ли да ми покажеш как се прави?

Адриан Димитров: Отнема около една година да се научи човек на най-основните движения.

 

„Идеята ни беше да заведем колкото се може повече момчета на състезанието в Букурещ да участват и да покажат, че и в България има добри майстори пицари. Правим хубави продукти в България, има добро качество пицата”, категоричен е Адриан Димитров - основател на "BG Pizza School".

 

Майсторите пицари развенчават мита, че от пицата се дебелее.

Пица

 

- Ти си в добра спортна форма, колко често ядеш пица?

Цветелин: Поне 3-4 пъти в седмицата. Особено, когато имаме нови неща и трябва да ги пробваме. Когато съм направил едно тесто, винаги го пробвам първо аз преди да стигне до клиента. Добрата форма е с доброто тесто. Когато тестото е перфектно узряло, ферментирало добре, няма проблеми, то е здравословно.

 

- Разбиваме клишето, че от пицата се пълнее?

- Изключено е, че от пицата се дебелее. Няма такова нещо. Дебелее се от пицата, която е от сега за след 10 мин.

 

- Впечатляваш ли гаджета с пица вкъщи?

- Не, вкъщи пица не правя, защото нямам нужната температура и пица вкъщи не става. Пицата се пече минимум на 350 градуса, вкъщи фурните са до 260 и няма как да се направи. Много мои приятели постоянно ми звънят - хайде ела да направиш една пица, и аз не не не, идвате в ресторанта, там ще ядем пица.

 

- Коя е най-вкусната пица според теб?

Влади: Класическата. Маргарита. В нея можеш да усетиш хубавата моцарела, хубавия доматен сос и хубавото тесто.

 

- А не като в България както слагат всичко.

- Тук се правят торти. Така наречените, да има много продукти, дебела, и 3-4 вида салам, колбас.

 

Влади мечтае някой ден да има собствен ресторант или пицария, а Цветелин гледа към световния пица шампионат в Парма през май, където се надява да също да спечели.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Да изпееш последната песен на Левски

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах