Реклама / Ads
0| 12239 |18.03.2017 ХРАНА И ВИНО

Българи взеха 7 медала от международния пица шампионат в Букурещ

.
Родината на пицата е Италия. Може ли българи да направят най-вкусната пица и какви съставки са нужни, за да спечели тя златен медал? Поли Гергушева ни среща с най-добрите ни майстори пицари, които донесоха общо 7 медала от международния пица шампионат в Букурещ.
 

За добрата пица оказва се най-важно е тестото. В зависимост от брашното, то трябва да ферментира 24 или 48 часа преди да се опече. За международния пица шампионат в Букурещ - Цветелин и Влади си носят тестото от България и има защо - двамата печелят журито. „Трудното беше съхранението на самото тесто, което си го носихме ние от България. То беше замесено тук и трябваше между 3 и 4 дни да оцелее. Спечелихме с нещо ново, направихме от 4 вида тесто една пица. С хубави продукти отгоре - домат, моцарела, сирене стракино, допа ди парма и валериана”, разказа майстор пицарят Цветелин Първанов по БТВ.

 

На международния конкурс майстор пицарят Владислав Димитров печели златен медал в категория „Пица Креатива", сребърен медал в „Пица алтернатива" и бронзов за „Пица Класика".

 

Разказва, че лилавото тесто на „Пица Креатива” го е направил с брашно от лилава царевица и че само българите са се откроявали с различни видове тесто.

 

На конкурса освен с цветни теста, българите се откроявали и с акробатични движения. Така сред 70 участници от 12 страни, нашите момчета печелят 3 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала.

 

Всеки майстор пицар ли трябва да може да прави това движение?

Адриан Димитров: Първо трябва да може да прави хубава пица.

 

- Каква е тайната на движенията и можеш ли да ми покажеш как се прави?

Адриан Димитров: Отнема около една година да се научи човек на най-основните движения.

 

„Идеята ни беше да заведем колкото се може повече момчета на състезанието в Букурещ да участват и да покажат, че и в България има добри майстори пицари. Правим хубави продукти в България, има добро качество пицата”, категоричен е Адриан Димитров - основател на "BG Pizza School".

 

Майсторите пицари развенчават мита, че от пицата се дебелее.

Пица

 

- Ти си в добра спортна форма, колко често ядеш пица?

Цветелин: Поне 3-4 пъти в седмицата. Особено, когато имаме нови неща и трябва да ги пробваме. Когато съм направил едно тесто, винаги го пробвам първо аз преди да стигне до клиента. Добрата форма е с доброто тесто. Когато тестото е перфектно узряло, ферментирало добре, няма проблеми, то е здравословно.

 

- Разбиваме клишето, че от пицата се пълнее?

- Изключено е, че от пицата се дебелее. Няма такова нещо. Дебелее се от пицата, която е от сега за след 10 мин.

 

- Впечатляваш ли гаджета с пица вкъщи?

- Не, вкъщи пица не правя, защото нямам нужната температура и пица вкъщи не става. Пицата се пече минимум на 350 градуса, вкъщи фурните са до 260 и няма как да се направи. Много мои приятели постоянно ми звънят - хайде ела да направиш една пица, и аз не не не, идвате в ресторанта, там ще ядем пица.

 

- Коя е най-вкусната пица според теб?

Влади: Класическата. Маргарита. В нея можеш да усетиш хубавата моцарела, хубавия доматен сос и хубавото тесто.

 

- А не като в България както слагат всичко.

- Тук се правят торти. Така наречените, да има много продукти, дебела, и 3-4 вида салам, колбас.

 

Влади мечтае някой ден да има собствен ресторант или пицария, а Цветелин гледа към световния пица шампионат в Парма през май, където се надява да също да спечели.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12976 |05.08.2016 Наздраве за международния ден на бирата . 0| 11548 |16.06.2016 В България дневно се доставят от 5 до 10 тона печурки от Полша . 0| 8323 |01.06.2016 „Домейн Бойар“ и „Кортен“ донесоха най-много медали за България от „Световното по вино“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads