Реклама / Ads
5| 10841 |21.03.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Екимджиев за Фрог: Пеевските медии скочиха като бик на червено на Кьовеши

.
адвокат Михаил Екимджиев
Румънската главна прокурорка на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши показа нещо, което преди година скандализира българските крепители на статуквото в съдебната система. Тогава то беше казано от друга икона на румънската борба с корупцията – Моника Маковей, която заяви: „Важни са хората. Каквито и правила да измислите, ако те се прилагат от корумпирани, некомпетентни и зависими хора, нищо няма да се постигне.” Това с особена сила важи за съдебната ни система. Това заяви адвокат Михаил Екимджиев по повод срещата на родните магистрати с Лаура Кьовеши.
 

В съдебната система трябва да попадат и да израстват кариерно почтени хора, защото каквито и да са правилата, смислените хора могат да очовечат и най-лошия закон и обратно – некадърни и корумпирани хора могат да опорочат и най-добрия закон. Това беше и смисълът на съдебната реформа - такава каквато беше предложена от Христо Иванов, и разбира се, беше бламирана от Цацаров, Бойко Борисов и прокорупционното парламентарно множество, обгрижващо лобитата на Пеевски в съдебната система

 

Трябва закон, който да развърже ръцете на една антикорупционна институция, в която да работят хора, избрани от гражданското общество, с безупречен морал, решителност и смелост. Само така нещата могат да потръгнат, другото ще бъде замазване на очите с битовизми и процедурни промени в ГПК, АПК, НПК ...

 

Не съм изненадан, че на срещата с Кьовеши не присъстваха прокурори. При тях е като в казарма. Никой не смее да се противопоставя на главния прокурор, защото корупционният модел, който прилагат, явно им харесва. Защо им е да излизат извън зоната си на комфорт?! Цацаров се опита да провали срещата с Кьовеши чрез членовете на ВСС. Като видя, че не се получава, и че ще бъде скандално, да избегне срещата, той си присвои инциативата на Лозан Панов. Така направи и със съдебната реформа. Първо беше против всяка промяна в Конституцията, засягаща Прокуратурата. После започна да пуска законодателни предложения през ден, за да се изкара по-голям реформатор от Христо Иванов и да бламира неговите инициативи.

На срещата с г-жа Кьовеши пеевските медии и прокурорите на Цацаров реагираха като бик на червено.

 

В началото на кандидатпрезидентската си кампания Румен Радев декларира, че ще въведе румънския модел за борба с корупцията. Той атакуваше остро Цецка Цачева затова, че като председател на НС, тя не беше внесла в пленарна зала гражданската инициатива „Правосъдие за всеки” за радикална промяна на съдебната система. Сега обаче Радев се държа като Цацаров в нежеланието си да подкрепи Лозан Панов, на организираната от него среща с Лаура Кьовеши. Радев се срещна на 4 очи с нея, което е по-скоро протоколен жест, отколкото публичен знак за подкрепа на успешната борба с корупцията, която Кьовеши олицетворява. Вместо това, Президентът, подобно на главния прокурор, предпочете да се скрие от очите на обществеността. Така, вместо открито да подкрепи битката с корупцията, той се дистанцира от предизборните си обещания за възприемане на румънския антикорупционен модел, с протоколна среща, без ясно съдържание и публично послание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13936 |21.03.2017 Боян Саръев за Фрог: Доган и Местан са заедно! . 0| 4341 |21.03.2017 Само във Фрог: До 70 лв. за глас с преференция . 3| 6964 |21.03.2017 Само във Фрог: Защо изгонихме босът на ДИАНЕТ и къде е културното аташе на Турция?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads