Реклама / Ads
5| 5712 |21.03.2017 ПОЛИТИКА

”Медиана” сложи БСП пред ГЕРБ

.
Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с 1%. Това означава практически паритет, доколкото разликата е в рамките на статистическата грешка. Това се отчита в проучване на агенция ”Медиана”, проведено от 14 до 20 март сред 1002 души, реализирано със собствени средства.
 

Пет партии са сигурни за преминаването на 4-процентната бариера – БСП, ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

 

БСП получава подкрепа от 27,7% от вероятните гласоподаватели, ГЕРБ – 26,6%, ДПС – 11,1%, Обединени патриоти – 10,2%, "Воля" на Веселин Марешки – 9,6%, Реформаторски блок – Глас народен – 5,1%, АБВ – Движение 21 – 4%.

 

И ДПС, и „Обединени патриоти“, и „Воля“ имат реални шансове да се окажат трета политическа сила. Разликата помежду им е също около 1%, което в рамките на статистическата грешка. Две коалиции  имат реален шанс също да преминат 4-процентната бариера – „Реформаторски блок - Глас народен“ и  „АБВ - Движение 21“. И двете формации обаче са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент, отчитат социолозите.

Ако не настъпят значими промени (на основата на извънредни  събития) в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство, прогнозират от "Медиана".

 

И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ (една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство) ще трябва да се опитат да съставят четирипартийна коалиция, за да формират мнозинство. 

Към момента няма индикации, че ДОСТ са нанесли значителни щети на ДПС в България.

 

Изследването отчита изборните нагласи в страната - не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване (в рамките на 40-50 хиляди гласа) за ДОСТ в съседна Турция, се посочва още в проучването.

Според "Медиана" пред изборните урни на 26 март ще се наредят между 3,3 – 3,5 милиона избиратели, а изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4630 |08.03.2017 И на бебетата сложиха стандарти . 4| 10116 |12.12.2016 Само във Фрог: Властта сложи ръка върху информацията за Хитрино . 0| 3543 |16.11.2016 Сложиха белезници на председателя на румънската ЦИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads