Реклама / Ads
9| 11454 |22.03.2017 ИНТЕРВЮ

Боян Саръев за Фрог: Турските училища у нас ислямизират

.
Отец Боян Саръев
На половин милион мюсюлмани в България се падат по 7-8 средни мюсюлмански училища. Има и ислямски институт. Те се издържат от Турция. Създават се с цел нашите земи да се ислямизират. Българският народ, състоящ се от 6 млн. православни, има 2 семинарии, за които не могат всяка година да се наберат кандидати и 2-3 специалности в институтите, заяви в интервю за Фрог нюз отец Боян Саръев.
 

 - Отец Саръев, винаги сте биели тревога за турските амбиции на Балканите и у нас. На път ли са вече да се реализират?

- Турската държава първоначално в лицето на турската империя и по-късно по времето на Ататюрк винаги се е месила в българските политики. Изпращала е емисари у нас, изпращала е хора, които да размътят съзнанието на българското мюсюлманско население. Нищо ново не се случва. Но този път наглостта на турската държава изпъква много ясно, без свян и лицемерие. Не се срамуват и страхуват да правят това и в Европа. Добре че ЕС се противопостави, за да го направи и България макар и от кумува срама.

 

- Не трябваше ли Европа да бъде по-твърда спрямо Турция? Все още гледа на нея като на бъдеща страна членка.

- Европа показа безсилие, неподготвеност и пълна безпомощност в решаването на емигрантския въпрос. Видяхме, че не е в състояние да се защити и да вземе нито едно правилно решение. Сега пак не е адекватна макар че намери смелост да каже на турците да не се мешат във вътрешните работи на европейските държави. Не са адекватни решенията й по отношение на това веднъж завинаги да се спре нейната намеса и претенциите й за прекрояване на териториите.


- Адекватни ли са мерките на управляващите ни спрямо турската намеса?

- Ако българските власти имаха нормално отношение към проблема с турците, трябваше въобще да не се допуска регистрация на етнически партии. Конституцията забранява да се създават партии на етническа и религиозна основа. Сега се опитаха да кажат чрез Надежда Нейнски нещо от кумува срама: „Ердоган, не се меси, ние сме суверенна държава”. Това е свенливо намекване за вероятност за късане на дипломатическите отношения. Винаги турското население е имало свое представителство в НС и то още при Освобождението на България от турско робство. Само че турците са били част от нашите политически партии и не са имали собствени.

 

- Защо допуснахме толкова много мюсюлмански училища у нас?

- На половин милион мюсюлмани в България се падат 7-8 средни мюсюлмански училища. Има и ислямски институт. Те се издържат от Турция. Създават се с цел нашите земи да се ислямизират. Българският народ, състоящ се от  6 млн. православни, има 2 семинарии, за които не могат всяка година да се наберат кандидати и 2-3 специалности в институтите. Направете сметка какво се прави за християнина и какво се прави за мюсюлманина.

 

- Защо са толкова дейни турските проповедници, а нашите не?

- Когато едно малцинство се чувства застрашено за своето оцеляване, се подчинява на груповите интереси, то прави всичко възможно да не бъде претопено. Така стана и с българския народ по време на Възраждането, защото бяхме под робство, защото бяхме застрашени от изчезване. Оцеля, извоюва си независимостта на църквата и държавата. Така мюсюлманското малцинство у нас се чувства застрашено от асимилация или по-скоро му се внушава това. Консолидират се около своите лидери, около майката родина Турция.  

Що се отнася до православните християни, отчуждението им от църквата е много голямо. Може би затова вина имаме и ние. Това е масово отчуждаване в световен план от вярата. Причините се неясни. Ако кажем, че бедността е виновна, ще отбележа, че при бедни години народът се е стопявал и се е събирал в храмовете. Социализмът също не е виновен, защото от края му минаха 30 години.  


- Подценихме ли ДОСТ?

- Лютви Местан е директно подкрепян от турската държава и от турската политика на Балканите. Докато Ахмед Доган се опитва да не допусне директно да бъде управляван от турските власти, то Местан с удоволствие се поставя в услуга на чуждите интереси в България. Не бива да се има обаче голямо доверие на Доган. Някои определят Доган като националист. Да, той е такъв, но не български, а турски. Не бива да се впечатляваме от есето му, което бе пуснато в медиите в момент на уплаха.

 

Мисля, че се разиграва театър между Доган и Местан, отколкото сериозно да се противопоставят. Зная от опит, че на турчин не бива да се има пълно доверие. От най-ранна възраст се възпитават в любов към майката родина Турция, от люлката им се говори, че трябва да работят срещу българските интереси и че един ден българските земи ще станат техни. На двамата лидери властта и изборите не са самоцел. Те са средство за налагане на чуждите интереси и в България, и на Балканите.  

 

- Какво да очакваме, ако не мине референдумът на Ердоган - потоп?

- Той е в гранично състояние. Може напълно да полудее и да стане непредсказуем.


- Пристигнаха ли турските автобуси?

- Идват вече. 100 автобуса вече са влезли през границата.

 

Интервю на Даниела Николова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 29894 |06.03.2017 Мира Радева за Фрог: И следващото правителство е обречено на провал . 2| 14551 |21.02.2017 Подуправителят на НЗОК за Фрог: Москов излъга за 33 млн. лв. фармацевтични отстъпки . 13| 39077 |09.02.2017 Проф. Чирков за Фрог: По време на Живков се правеха реформи, сега – не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads