Реклама / Ads
0| 7047 |22.03.2017 АКТУАЛНО

Само във Фрог: ДАНС изгонила имамът на „Томбул джамия”(Обновена)

.
Списък с емисарите на ДИАНЕТ у нас.
Имамът на шуменската „Томбул джамия” Ибрахим Иълмаз е един от двамата турски граждани изгонени вчера със заповед на шефа на ДАНС Димитър Георгиев, научи Фрог.
 

В съобщението на ДАНС се казва следното: Със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки експулсиране”, „отнемане на правото на пребиваване” и „забрана за влизане в Република България” за срок от пет години на турски гражданин, извършвал дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашаващи единството на българската нация.

 

Лицето е пребивавало на територията на България от няколко години със статут на продължително пребиваващ като служител на турска държавна институция.

 

Имамът на „Томбул джамия” ” Ибрахим Иълмаз, служител на турската дирекция по вероизповеданията-ДИАНЕТ е в България от 2012 г с виза D, издадена от Министерство на външните работи за продължителен престой в страната. През 2014 г. престоят му е удължен. С неговото пристигане в Шумен ДИАНЕТ влага  над 160 000 евро в шуменското Средно общообразователно духовно училище-НЮВВАБ за три години.

 

Иълмаз следи лично как върви изграждането и ремонта на училището. Реално учебното заведение се финансира изцяло от Турция. Строежът му започва през 2012 г, а се въвежда в експлоатация през учебната 2014-2105 г. Средствата за него са осигурени освен от Дианет и от фондация "Дианет вакфъ" към турската Агенция за развитие и сътрудничество. За строителството на сградата по сметките на Главното мюфтийство са преведени 900 000 евро, 500 000 евро са изпратени за обзавеждане, а за построяването на спортния комлекс към учебното заведение са преведени 200 000 евро от Турция. Задължително за директор на НЮВВАБ се назначава човек от Дианет, който контролира религиозното обучение на младежите.

 

Базата на училището се ползва от Дианет и за организиране на курсове и семинари за повишаване на квалификацията на служителите от Главното мюфтийство. От началото но 2015 г. през шестмесечно обучение са преминали имами от Шумен, Разград, Русе и Търговище.

 

Ибрахим Иълмъз освен провеждане на проповеди в Томбул джамия оказва и методическа помощ за служителите на мюфтийството. Освен това той води и курсове за ученици по изучаване на Корана в НЮВВАБ. Според някои от местните мюсюлмани Иълмъз създава условия за напрежение в общността на религиозна основа. На техни сбирки той упреквал своите колеги, че не успяват да привличат нови последователи на религията на Аллах, както и че не работят качествено за затвърждаване на вярата сред подопечните им мюсюлмани.

 

Имамът Иълмъз си позвалявал да се намесва при вземане на решения от Районното мюфтийство. Основната област, в която са се фокусирали хората на Дианет в Шуменско, е да привличат ромите към исляма, твърдят местните хора.

 

Ромите са съблазнявани да приемат исляма, като им се предлага безплатно обучение в НЮВВАБ и различни курсове. Така се създават протурски настроения сред ромската общност. Тези дейности също се финансират от Турция.

 

Имамът Иълмъз прави през 2012 г. курбан в преславското село Златар, където живеят роми, определящи се за християни. Той ги призовал да се обединят, но чрез исляма, защото са част от света на Аллах.

 

Според местните мюсюлмани се забелязва политика на натиск срещу недоволните от протурската духовна линия. В края на 2013 г. и началото на 2014 г. имами от шуменски села са изпратени на двумесечен курс в Турция. Част от тях обаче отказали, а Иълмъз ги заплашил с намаляване на заплатата, други пък направо не получили пълните си възнаграждения. От февруари м.г. тече едногодишен курс за обучение на действащи имами от Североизточна България, които нямат религиозно образование. Лектори са им Иълмъз и Ибрахим Юртчу, който е имам в централната джамия на турския град Бурса.

 

Заради действията на Иълмъз в Шуменско депутатът от БСП Димитър Дъбов, който е и зам. шеф на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите през януари 2016 г прави питане до премиера Бойко Борисов.

 

"Чрез назначаване на турския гражданин на работа в районното мюфтийство се въвежда методиката на религиозна дейност, практикувана в Турция. Той контролира и финансовите потоци, отпуснати от Турция за строителство на бази и модернизация на духовното училище, където се обучават по модел от Република Турция", пише до премиера Дъбов. Припомняме, че в петък след молитвата в „Томбул джамия” бе заловен и екстрадиран от страната секретарят на валията на Одрин Ибрахим Таранджъ.

 

Вторият изгонен турски гражданин, който според ДАНС се занимавал с шпионаж, също е служител на ДИАНЕТ, съобщиха пред Фрог запознати.


Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11481 |22.03.2017 Само във Фрог: Турски аскер блокира границата ни . 6| 20597 |22.03.2017 Само във Фрог: По 400 евро на смяна изкарва инспектор в ДАИ-Хасково . 5| 7941 |22.03.2017 Само във Фрог: МВР блокира велинградско село заради политагитация от имам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads