Реклама / Ads
3| 12290 |23.03.2017 ПОЛИТИКА

Ало, прокуратурата – 30 000 гласа се купиха под носа ви

.
Купуването на застъпници се оказва изгодно
30 000 гласа се купиха под носа на служебното правителство, ЦИК и прокуратурата, без това да притеснява както институциите, така очевидно и обществото.
 

Няма нужда да търсим доказателство в полицейските сводки или акции на специализираните правоохранителни органи, достатъчно е да отворим сайта на ЦИК, където надлежно е описана схемата.

 

30 000 застъпници си купиха политическите формации за вота, който предстои само след дни. По закон застъпниците не са платени, но на практика това не е така. Партиите плащат щедро на хилядите си застъпници в деня на вота, а подобни разходи не се декларират в Сметната палата, което само по себе си е закононарушение, но явно и за него на никой не му пука.

 

Срещу сумата от между 50 и 100 лв. формациите си осигуряват не само още един наблюдател против изборни нарушения, но и сигурен глас в своя полза. При грубо осреднена цена се оказва, че те съвсем необезпокоявано си купуват гласове за над 2 млн. лв.

 

БСП е безспорен шампион по купуването на застъпници за тези избори. При предвидени законови ограничения от близо 12 000 застъпника, по един във всяка секция за вота, БСП са изпълнили квотата си наполовина. Социалистите ще си имат 6 776 застъпника на предстоящия вот, които щедро са разпръснали из цяла България.

 

Веднага след БСП се нарежда ДПС. Партията на Доган е развързала кесията за тези избори и атакува ударно в наемането на застъпници – цели 5 444 из цяла България. Странно е, че откриваме застъпници за движението в региони, където то традиционно се представя слабо, докато в силните им области такива липсват. Така например във Враца ДПС ще има 240 бдители на обществения ред. Толкова имат и във Видин, а в Монтана са цели 278.

 

Обединените патриоти са обединили усилия в събиране на застъпническа армия в размер на 3 355 души. Може би изненадващ е факта, че най-голямата партия ГЕРБ си е осигурила услугите на сравнително малко застъпници – едва 2 978 души, при положение, че по закон имат право на четири пъти повече.

 

За сметка на това формации, които имат малки шансове да попаднат в следващия парламент, са запретнали ръкави в намирането на застъпници. От нищото партия като ДОСТ например изведнъж се сдобива с 1881 души, които са готови да бранят интересите й в изборния ден. Още по-щедри са от коалиция АБВ/Движение 21, които имат почти 2500 застъпника. Реформаторският блок има 2145 застъпника, а Нова Република 1605 души. Парламентарно представената БДЦ ще разчита на 1310 души в деня на вота, а Да, България 706.

 

Прави впечатление още, че партиите не хабят голям финансов ресурс за осигуряване на застъпници в София. Явно големият брой избиратели в столицата трудно може да бъде повлиян от тези гласове и затова се разчита на по-малките МИР-ове.

 

За да бъдем сигурно в платения характер на застъпниците е достатъчно да си припомним многобройните случаи, в които те се обръщат за помощ към медиите, тъй като не си получават обещаните пари след вота. Самите те пък не крият, че са финансово стимулирани за подкрепата си, но явно и това не представлява интерес за разследващите органи.

 

Представяме ви пълен списък със застъпниците по партии:

 

БСП – 6 776

ДПС – 5 444

Обединени патриоти –3355

ГЕРБ – 2 978

АБВ/Движение 21 – 2478

Реформаторски блок/Глас Народен – 2145

ДОСТ – 1881

Нова Република – 1605

БДЦ – 1310

Да, България – 706

 

Общо: 29 988

 

Ако тези 30 000 гласа ви се струват твърде малко, за да повлияят на вота, то спомнете си за още 100 000 членове на СИК, които отново се излъчват от партии и получават пари от тях. Прибавете и няколко хиляди мераклии за парламента в листите. Умножете сметката дотук поне по две, тъй като всеки от досега изброените има интерес да убеди поне един човек от своето семейство да подкрепи партията, която му плаща. Оказва се, че стотици хиляди гласове се купуват директно от партиите посредством бюджетни пари или тези от черните партийни каси. При това без да броим типично криминалното купуване на гласове, предимно в ромските махали и корпоративния вот, който е реален проблем в много региони на страната. Техният брой спокойно също може да достигне до стотици хиляди гласове.

 

За какви избори и представителност можем да говорим, ако повече от ¼ от гласовете са финансово подсигурени?

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3564 |23.03.2017 Афис: 135 000 гласа стигат за парламента . 0| 3663 |22.03.2017 Прокуратурата разследва 2 случая за купуване на гласове . 2| 4777 |22.03.2017 Прокуратурата потвърди новина на Фрог: Има сигнали за купуване на гласове във Велинград и Добрич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads