Реклама / Ads
0| 4880 |29.03.2017 МИСТЕРИИ

ФРОГОКО: Референдумът узаконява диктатурата на Ердоган

.
Реджеп Тайип Ердоган
Концентрацията на власт в ръцете на Ердоган ще го направи диктатор. Не че досега не е бил такъв, но превръщайки Турция в президентска република той ще има правомощията на самодържец. За да се случи това обаче, трябва да се промени Конституцията.
 

Ето какви ще бъдат правата на Ердоган след референдума:

 

- Министрите ще бъдат подчинени на президента. Той ще назначава своите заместници, както и самите министри. Ако не бъдат одобрени от парламента, Ердоган може да уволни оспорваните и да назначи нови.  

 

- Президентът и парламентът се избират в един и същи ден за 5-годишен период, ако една партия е в парламента. Болшенството депутати могат да бъдат от партията на държавния глава. Нови избори могат да бъдат предизвикани както от президента, така и от парламента, когато има 3/5 мнозинство в НС. И в двата случаи следват избиране на нов президент и нов парламент.

 

- Президентът издава укази. С тях парламента може да не е съгласен, но те не подлежат на обжалване. Народното събрание може да кове закони, които президентът да променя.   

 

- Броят на членовете на Конституционния съд може да бъде намален след решение на съдии и прокурори. Президентът има право да назначава членове на съда и изобщо да влияе на съдебната система.

 

На 16 април турските граждани ще решат дали променят конституцията. Ако дадат своето съгласие, промените влизат в сила веднага. Ердоган ще се опита да получи управляващата партия представителство. Първите общи избори ще се състоят на 3 ноември 2019 г., когато свършва мандата на сегашния президент. Според новата Конституция той има право веднъж да управлява. През 2019 г. ако бъде избран, ще се счита, че за пръв път застава начело на републиката.

 

Кюрдите със сигурност ще гласуват с „не” на референдума. Зад граница турските граждани не симпатизират на Ердоган, именно затова той бе впрегнал министрите си да ги убеждават. Агитацията в Холандия и Германия се провали, така че намалява подкрепата на идеята за безгранична власт на държавния глава. Осъзнавайки това, Ердоган под строй и под натиск ще накара народа си да гласува в негова полза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3767 |28.03.2017 Берлин: Конституционната реформа на Ердоган е преврат . 7| 4673 |28.03.2017 Евгений Михайлов: Няма доказателство ДОСТ да е партия на Ердоган! . 4| 5270 |27.03.2017 ARD: ДОСТ е партията на Ердоган в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads