Реклама / Ads
1| 3694 |30.03.2017 НОВИНИ

Ремонтират столичната зоологическа градина за 10 млн. лв.

.
Столичната община е почти готова с разработването на идеен проект за цялостна промяна на визията на Зоологическата градина, така че да отговаря на съвременните изисквания на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, пише БТА. Общата стойност на идейния проект е 10 млн. лв., съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова.
 

 В момента тече ремонтът в сектор "Хищници - големи котки", който ще бъде завършен до края на април. От август тази година в зоопарка се извършва преустройство на външната част на дворните клетки на представители на семейство котки - ягуар, пума, леопард и тигър. Преустройството ще разшири неколкократно външните пространства, като новите външни заграждения ще са с визия в съответствие със съвременното зоопарково строителство, посочи Христова.

 

Ремонтът включва и подмяна на алейната настилка за посетители и парковата част на сектор "котки". Ремонтът е на стойност 1,3 млн. лв., осигурени от бюджета на общината. Относно идейния проект за цялостна реконструкция на зоопарка зам.-кметът Христова очаква до края на годината финансирането да бъде осигурено.

 

„Животните ще бъдат разположени в среда, най-близка до естествените им обитания, на площ от пет до десет пъти по-голяма от територията, на която живеят сега. Зоните ще са озеленени, специално аранжирани, с поливна система и ще бъдат обособени на континентален принцип - Африка, Северна Америка, Южна Америка, Азия”, обясни директорът на зоопарка Добромир Бориславов.

 

Той подчерта, че животните ще имат възможност да са в смесени композиции, тоест, в една зона могат съвместно да се показват видове, които в природата живеят заедно, например зебри, жирафи и антилопи. Зоопаркът ще има и специални зони за посетителите - образователен център, книжарница, сладкарница.

 

„Ще бъдат направени и различни маршрути за посетителите”, каза Бориславов и допълни, че зоологическата градина ще се превърне в атракцион от съвременен, европейски тип.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3536 |06.03.2017 В столичната Спешна помощ не достигат 90 лекари . 2| 6815 |14.01.2017 Ремонтират резиденция ”Бояна” за 7,2 млн.лв. . 0| 3323 |03.01.2017 Реформата на столичната Спешна помощ бави линейките . 0| 3712 |29.12.2016 Ремонтират НДК за 35 млн. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads