Реклама / Ads
9| 14310 |04.04.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В. Филипов за Фрог: Темата за цената на газа е популизъм на властта

.
Васил Филипов
Цената на газа зависи от курса на долара и цената на петрола. Въпреки всичко това, у нас има много контролни институции, които безделничат или рекетьорстват, категоричен е той. Засиленото коментиране на темата за цената на газа е популизъм на властимащите. Това заяви за Фрог експертът и бивш шеф на Булгаргаз Васил Филипов.
 
Трябва да се спре с тази истерия около вдигането на цените на горивото. Политиците милионери трябва да са щастливи, че през януари КЕВР не вдигна цените с 13%, а само с 5", категоричен бе Филипов.

Това си е закономерен процес, увеличава ли се цената на петрола, се увеличава и цената на газа. Има си показатели и не може да се злоупотребава. Друг е въпросът, че като падна цената на петрола три пъти и на газа, защо не паднаха и сметките от "Топлофикация"? Неееееееее! Има ли контролни органи в тази държава? Да контролират монополите, които надписват, лобират и отчитат документи с невярно съдържание. И след това пускат тези недоносчета на нашето правосъдие  като частните съдебни изпълнители, които да преследват и ограбват българския народ.

Настава революционно време, в което трябва да спрем устойчивия упадък, който България изживява и да се възстановят справедливостта и държавността. Така повече  не може да се кара. Частни съдебни изпълнители мърсуват с фалшиви документи, разни купени съдии издават решения и изпълнителни листове и ограбват народа.

Васил Филипов  коментира, че високата цена на газа у нас се дължи на формулата, по която се определя при закупуването му от Русия. Според него има политици, които печелят от това определяне на цената. Някои политици живеят добре от тази по-скъпа формула, а България изнемогва. Цената на газа зависи от курса на долара и цената на петрола. Въпреки всичко това, у нас има много контролни институции, които безделничат или рекетьорстват, категоричен е той.

Енергийният експерт се върна и назад в миналото, откъдето е тръгнало всичко по договарянето на цената на газа за България. Има политици, има политикани, има бизнесмени, които си живеят добре. На 21 септември 1996 г. в резиденция "Морозовка" в Москва се провежда заседание с участието на прословутите тогава управленци на нашата енергетика Топенерджи и Мултигруп, водени от Адрей Луканов, Илия Павлов и Сашо Дончевци. Присъства и министърът на енергетиката, товава и член на Съвета на директорите на Булгаргаз, Румен Овчаров. И тогава България се сдобива с 25% по-скъп газ без никакво основание.

При една случайна моя среща с тогавашния турски министър на енергетиката се разбра, че в една точка на българско-румънската граница България получава 1000 кубика от Русия за 120 долара, а Турция за 59 долара. Тоест Турция пазарува два пъти по-евтино от нас. А Германия купуваше в това време руската газ за 80 марки, което по това време бяха 45 долара. Тоест България системно е ограбвана от хора, които са се проврели в политиката и си стоят безнаказано. Няма институции, които да ги преследват. Било е тогава, така е и до ден днешен. Кой е преследван, на кой е потърсена отговорност? На никой! , разкри бившият шеф на Булгаргаз.

После, през 2006 г., същият Румен Овчаров денонсира транзитния договор, от което България загуби към 2,5 млрд. долара за четири години. Намаляват се постъпленията от транзитната такса, допълни той.

И до днес продължаваме да купуваме най-скъпия газ, защото никой не казва на каква цена купува. А руснаците не могат да изнудват Запада на високи цени, докато тук при нас си имат отгледани престъпници , които в съучастие подписват договори и съответно получават комисионни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3083 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 5372 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат . 3| 15550 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 5919 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads