Реклама / Ads
9| 20506 |04.04.2017 НАРОДЕН ГЛАС

И. Василев за Лукойл: Това е главата на октопода

.
Илиан Василев
Браво на тримата и на Мартин за упоритостта.Това не е само монопол, но и главата на октопода, който пленява България и гарантира модела. Това написа Илиян Василев във Фейсбук.
 

 Нямам никакви илюзии - у нас защита срещу този монопол няма - институциите, партиите, правителствата са пленени. Достатъчно е да си спомним как Горанов бранеше разкриването на тази информация. Ето имате информацията - какви според Вас са били неговите мотиви да не я предостави - алтруистични или користни?

Питам Борисов - тази информация не е ли от обществен интерес и не засяга ли пряко интересите на гражданите? Защо трябваше да се стига до съд, за да бъде разкрита?

Не е ли чадър от страна на министър Горанов действията му по затваряне на очите пред очеваден монопол?

 

Досега ни пращаха за зелен хайвер - всеки можел да си открие склад, да си внесе гориво. Да, номинално може, ако изпитва неистово желание да пострада. Трябва да се знае едно - никой не може да продава бензин или дизел без да мине през акцизен склад. Партенките, които Каролев развиваше, че можеш да вкараш отвън бензин и дизел от страни членки на ЕС е точно това -фейк. За да стане реалност възможността за ползване на чужди акцизни складове в Гърция и Румъния - нашия министър на финансите трябваше да подпише допълнителни споразумения с министерствата на финансите на нашите съседки по ЕС - но отгатнете отведнъж дали го е направил?

В резултат единствената възможност да стигнеш до продажби на бензиностанция, е да минеш през български акцизен склад. В същност монополът на Лукойл е по-голям от посочените цифри в проценти, защото това са само пряко притежаваните а в действителност като доминантен играч има възможност да диктува от "а" до "я" - цени, условия и т.н.

 

Схемата е приблизително такава /само за пример, не твърдя, че се базира на конкретен случай/ - ако си компания, която играе в схемата - съгласна да ценообразува паралелно, за теб има едни условия за ползване на акцизния склад - плащаш минимална такса. Ако не си и не играеш по правилата - таксата е такава, че накрая ще загубиш. Няма регулация за таксите в акцизните складове, няма прозрачност, каквото реши Лукойл - това е. Ако се върнем на Горанов, действията му имат пряко последствие за бюджета и накърняват интересите на държавата, доколкото монополът винаги води до загуби на приходи. В този смисъл действията на Горанов могат да бъдат квалифицирани и по-тежко. Не сега - в друго време, в друга страна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3901 |29.03.2017 Н. Василев: Широка коалиция ще е един тюрлю говеч . 3| 4733 |24.03.2017 Повдигнаха обвинение на съпругата на Цветан Василев . 25| 16526 |02.03.2017 И. Василев: Единственият път е протестът, масов и активен. С тояги.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads