Реклама / Ads
2| 15630 |05.04.2017 АКТУАЛНО

Фрогоко: За бойната машина на пехотата, милионите, мръсните сметки около тях и „несправедливите“ уволнения

.
238 са новите бронирани машини, от които 100 бойни, а останалите със спомагателни функции, които са предвидени в проекта за модернизация на Сухопътни войски, който е част от гласувания в НС План 20-20. Апетитите и към този армейски проект са огромни. Точи зъби и за него бившият служебен министър Тодор Тагарев, а вече и бивш шеф на Института по отбрана.
 
Проф.Тагарев, докато е шеф на института "Цв. Лазаров", се опитва да манипулира техническото задание за бойна машина на Сухопътни войски по начин, удобен за неговите ментори. По същия начин както той и гвардията му , с вече уволнения му заместник Станимир Георгиев,  успешно манипулираха техническото задание и упорито отказваха да се разшири списъка за покани към други фирми и държави с възможности за доставка на изтребители за ВВС на БА.

На дневен ред сега е проектът за модернизация на СВ /Сухопътни войски/ и по специално за изграждането на три Батальонни бойни групи /ББГ/ на стойност повече от 1 млрд.

Нека припомним, че като шеф на института Тагарев успя да назначи за негов ръководител  своя заместник небезизвестния във военните среди Станимир Георгиев.
Известно е, че това назначение бе оспорено от генерал-майор Боцев, тогава командир на Сухопътните войски, но с  благословията на министър Николай Ненчев и на атлантика, колега и съидейник Велизар Шаламанов /също бивш служебен военен министър/ Станимир Георгиев остана начело на проекта. След изготвянето му обаче стана ясно, че по необясними причини българският текст и този на английски за получаване на информация за запитване /RFI/се разминава в 14 точки, някои от които твърде съществени за фирмите доставчици. Кой е превеждал и в чий интерес и как се изгубихме в превода?! Срокът за отговор бе до 15 март тази година и сега предложенията се разглеждат под голяма пара от екипа лично подбран от Тагарев. За къде е това бъразне?!

Междувременно нещата се промениха драстично. Президентът Румен Радев назначи за началник на отбраната своя колега генерал-лейтенант Андрей Боцев, който само преди месец изрази следното мнение: " Трите основни проекта на трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, ВВС и ВМС, са взаимно свързани и ако един от тях не се придвижи, другите два се обезсмислят. Държавата се охранява по суша, но трябва да й се осигури и въздушен, и морски суверенитет. Ако един от тези три елемента липсва, не правим нищо. Проектът на Сухопътните войски е изготвен след задълбочен анализ. „Заложили сме изисквания, които отговарят на съвременните бойни машини, те трябва да са плаващи(амфибиен тип), да е съвместно производство с фирми от българската отбранителна индустрия, логистичното осигуряване да е в България и да се изпратят искания за информация до всички фирми – потенциални производители на бойни машини...". И така трябва да бъде. Но по информация на ФРОГ, изискванията подготвени от отбора Тагарев и Георгиев и заложени в RFI, не са задължителни за някои елементи, а за други са видоизменени без съгласуване със Сухопътни войски.

238 са новите бронирани машини, от които 100 бойни, а останалите със спомагателни функции, които са предвидени в проекта за обновление на въоръжението на Сухопътни войски, който е част от гласувания в НС План 20-20.

Междувременно новият служебен министър на отбраната реши да освежи някои сектори във ведомството. Той направи опит, но не успя  да освободи от института самия проф. Тодор Тагарев заради грубото вмешателство и натиск от страна на  някои натовски посолства. Уволни го от втори опит. Уволнението на Станимир Георгиев, малко по-рано, пък беше опит да се тушира напрежението, както вътре в самото министерство, така и извън него. Министерските мотиви за уволнението на двамата, преведени на журналистически език, са от ясни по-ясни - за манипулации по проекта за нов изтребител и за гафове по проекта за батальонните бойни групи и бойна машина за пехотата. И поръчителят и изкупителната жертва са уволнени за това и сега чрез медийни изяви се опитват да се превърнат в политически мъченици.

Преди това, на 7 декември 2016 г., на заседание на  Съвета по отбрана е  разгледан  документът Искане за информация RFI, който да бъде изпратен до водещи фирми за информация относно произвежданите от тях ББМ. Важно е да се отбележи, че наред с точните изисквания за мобилност и огнева мощ, ясно е конкретизирано задължително задвижване 8х8 и степен на балистична защита К5. Ген.Атанас Самандов /тогава секретар на президента Плевналиев /  решително възразява с основанието, че критериите са излишно завишени, което ще направи машината непосилно скъпа и налага мнението си за опция за задвижване 4х4/6Х6 и балистична защита с две степени по-ниска – К3.
На заседанието на Съвета министър Ненчев отстъпил и наредил в листата да бъде включена и Textron заедно с други производители и така позицията на фирмата на „Атлатическия“ отбор бе значително отслабена. Основната причината за публикациите в нашият за печат за машината „Гардиан" и Textron, спрягани като фаворити на Самандов по тази тема, е с цел да се отклони общественото мнение от реалните лобизъм на Тагарев за бойна машина на пехотата производство на друга фирма от САЩ – General Dynamics. Освен Тагарев отбора са и бившият съветник на министър Ненчев и тогавашен председател на борда на директорите в ТЕРЕМ ЕАД Христин Петков.

В министерството на отбраната и за военните експерти не е тайна, че Тодор Тагарев отдавна лобира за американската фирма General Dynamics. Заигравката започва, когато Тагарев командирова своя заместник, заедно Христин Петков и двамата без представител на Сухопътни войски отиват на презентация на General Dynamics в Швейцария през есента на 2016г. Авторитетни източници на Фрог ни довериха, че след това посещение Тагарев заедно с Христин Петков и Станимир Георгиев са провели тайни срещи в България, на които по една или друга форма са се самопредложили, измествайки основният представител към този момент Мария Пфифер, за да станат техен представител за България. Явно тези срещи са били успешни и за голямо учудване на експертите от МО, вместо оръжейна фирма с опит в отбраната, за местен представител на General Dynamics се появява търговец на компютри – фирма Контракс. Целта е ясна - продукта на General Dynamics да бъде закупен за СВ, а комисионните по договора да отидат където трябва, през правилния посредник.

Бойните машини на General Dynamics имат пълна подкрепа и солидно лоби в част от експертите на  Института по отбрана. В СВ се налага мнението за участие на възможно повече на брой потенциални доставчици,  с активното участие на български фирми, като изпълнители или подизпълнители. Дали обаче само комисионните по договора са основният аргумент свързан с действията на Тагарев и сподвижници. На прага на новите заплахи, закупуването на качествена военна техника е от стратегическо значение. И може би затова служебният министър не е изтърпял безобразията на Тагарев?!  

След публикуването на първата част от нашата статия  Тагарев е доста изнервен. Не му помагат и изявите в някои от българските медии. Кумецът му  Шаламанов не успява да се пребори за келепира на депутатско място. Но битката за проекта на СВ очевидно продължава. И те няма да се откажат от нея.

Началникът на отбраната генерал-лейтенат Боцев, новият шеф на СВ ген-майор Михаил Попов и експертите от СВ би трябвало да се досещат, че заложените критери за проекта за ББГ накланят везните към определена фирма под диктовка на института. Необходима е спешна доработка на основните изисквания в интерес на БА.  Бъдещето на една обществена поръчка  зависи от това, как е написана техническата спецификация/ тактико-техническото задание/ и допълнителните условия за участие. В методиката за избор на изпълнител е важно кои коефициенти каква тежест имат и накъде могат да  наклонят везните. Експертите от СВ не може да не са наясно с игрите на хората от института, ако има нещо насочващо или ограничаващо. Но пък защо да не допуснем, че пипалата на Тагарев са проникнали и сред тях? С две думи Военният институт може да промени критериите и методиката, както го направи за изтребителите. И това СВ и МО не бива да им позволят. СВ винаги могат да кажат, че документацията е променена от първоначалното им задание и да прекъснат всякакви опити за лобизъм. Дано новият началник на Военния институт да не е от хората на Тагарев и да не му е чужда офицерската чест и достойнство.

По данни на Фрог  няколко  международни фирми са проявили интерес към модернизацията на българските сухопътни войски. Лично служебният министър Стефан Янев /кадър на СВ/ и хората от екипа му са решени да пресекат всякакви опити за манипулиране на проекта на СВ, независимо откъде идват те - от Института по отбрана или отвън. С това ще се осигурят най-добри условия на проектния екип да приключи анализите си с обективни предложения.

За българската пехота трябва да бъде избрана и закупена най-добрата бойна машина на приемлива цена. И това не трябва да зависи от сметките на някакви алчни безродници, та били то и атлантици. 

Калин Джумайски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 13352 |03.04.2017 ФРОГОКО: Адвокат на Цв. Василев с тонове доказателства за грабежите на Бисер Лазов . 2| 7274 |27.03.2017 Фрогоко: За жълтопаважната десница, селската десница и левите каскети . 7| 10571 |16.03.2017 ФРОГОКО: Нашите прокурори избягаха от срещата с румънската г-жа Антикорупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads