Реклама / Ads
3| 20222 |11.04.2017 ГЛАСЪТ

Петьо Еврото - романтика и имоти

.
Петьо Петров - Еврото
Вероятно си спомняте, че 2015 г. размести силно пластовете на съдебното блато. Първо, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се оказа не такъв, какъвто си мислеха избралите го.
 
После френската мина "Белведере" взриви корупционния комфорт в Софийския градски съд, който трябваше да се раздели с ръководството си. А правосъдният министър Христо Иванов, вкарвайки темата за нужда от реформа на прокуратурата, се превърна в трън за Цацаров и отбора му във Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

В този контекст ex nihilo се появи "План Б" - "сдружение на млади хора", което се впусна в яростна защита на главния прокурор, громейки систематично всички негови опоненти. От "План Б" заваляха сигнали срещу Христо Иванов, Лозан Панов, член на ВСС Калин Калпакчиев, които прокуратурата услужливо отработваше.

Заседанията на съвета започваха с протести на "План Б", като неговото лице - 30-годишната Любена Павлова, заедно с младежи, трудно способни да формулират за какво се борят, раздаваха на минаващите и главния прокурор знаменца на Северна Корея. На един митинг пред парламента "срещу съдебната реформа" колегите от "Дневник" уловиха как участници биват и монетарно мотивирани. Въпросите как се финансира "План Б" оставаха във въздуха след обяснението "дарения от роднини и приятели" на Любена Павлова. След оставката на Христо Иванов активностите на сдружението замряха.

Любена Павлова на протест против реформите

в съдебната система

Снимка: Юлия Лазарова

 

Ефектът от активността на сдружението се усети и във връзка с учредяването на партията "Да България", когато прокуратурата разгласи, че започналата по сигнал на "План Б" преди две години проверка срещу Христо Иванов за подписите му е прераснала в досъдебно производство.

Помните ли Петьо?

Тук ще сменим за кратко сюжетната линия и ще припомним за следователя Петьо Петров, известен в средите като Петьо Еврото. До 2010 г. името му не е широко известно. Тогава е командирован от столичното следствие в Националната следствена служба, за да работи по няколко внимателно подбрани разследвания - като това за хонорара на Ахмед Доган за "Цанков камък", срещу издателите на "Труд" и "24 часа" Донев и Павлов, както и свързаната с Цветан Василев поръчка за модернизацията на армията, известно като мрежата "Странджа 2". Петров е част и от бутиковия клуб КТБ в магистратурата, когато това беше модерно. Той имаше кредитна карта от банката, която приживе беше известна с това, че не предлага услуги за физически лица. Някогашният банкер Цветан Василев дори цитира Делян Пеевски, който бил работил отблизо със следователя: "Гениален изрод е Петьо Еврото", разказвал Пеевски, "дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..."

Покрай разследването "Странджа 2" Петров подаде сигнал, че бившият министър на отбраната Николай Цонев му предложил подкуп чрез съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансите Тенчо Попов. Тримата (Цонев/Сантиров/Попов) бяха задържани, а Петьо Петров беше основен свидетел. В крайна сметка подсъдимите бяха оправдани на три инстанции, а съдът на няколко пъти повтори, че поведението на следователя е класически пример за провокация към подкуп.

Въпреки или точно заради това той се превърна във фаворит на Сотир Цацаров - в ръководения от Петров следствен отдел главният прокурор насочваше всички ключови разследвания (от това на Цветан Цветанов, през КТБ до "убийството" на Пеевски). През пролетта на 2015 г. Петьо Петров подаде молба за напускане на системата. Тогава Христо Иванов постави въпроса дали не е добре вместо обезщетение от 20-ина заплати да получи дисциплинарно производство, но Цацаров се бори като лъв верният му кадър да напусне по най-бърз начин системата и да си получи "обезщетението".

В прокуратурата "застъпи" неговият брат - Емил Петров, който Цацаров дълго време държа командирован от районната прокуратура във Враца в елитната софийска градска, на която сега е щатен служител и работи по някои от най-важните разследвания.

Днес Петьо Петров е член на адвокатската колегия във Видин.

Дарове за младоженците

Едва ли е случайно, че пътищата на Любена от "План Б" и Петьо Еврото се преплитат. През юни м.г. председателката на сдружението купува апартамент от 100 кв.м. точно до Южния парк в София от възрастните врачани Велко Петров и Маргарита Петрова. От нотариалния акт се вижда, че стойността на сделката е 20 хил. лв., или по 100 евро на кв.м. Изгодната цена има своето обяснение - продавачите са родители на Петьо Петров. Два месеца по-рано фирма на Любена Павлова - "Ар. Пи. Ес-Риъл Проблем Сълюшънс" ЕООД купува от майката на Петров дял във врачанското дружество "Сити Груп ХПГ ООД", което има земи край Сливница.

А през ноември 2016 г. в брачния регистър е записано, че Любена Павлова е сключила брак с... Петьо Петров.

Апетитът на младото семейство към недвижими имоти се обостря. Същият месец една фирма на Павлова - "Ел Пи Логистикс" купува два апартамента в центъра на София (до НДК) с обща квадратура от 250 кв.м за общата сума от 200 хил. лв. И понеже пазарът е божа работа, само ще уточним, че стойността на двете жилища е два пъти по-ниска от данъчната им оценка.

Доколкото цената се определя и от продавачите, е добре да знаем, че това са две фирми - "Магна груп" и "Бояна пропърти мениджмънт". "Бояна пропърти мениджмънт", свързана с КТБ, купува единия апартамент през юни 2014 г. от три физически лица за 216 хил. евро. "Магна груп" , известна с придобити от нея при противоречиви обстоятелства имоти от община Пазарджик през 2015 г., купува другия апартамент в края на 2013 г. също на стойност с пъти по-ниска от пазарната (147 хил. лв.) от свързаното с Пеевски "Лодис инвест". От своя страна то е придобило имота през 2012 г., вече на пазарна цена (210 хил. евро) от физически лица.

Няколко месеца след сватбата фирмата на Любена купува и малко жилище в центъра на Банско. Продавачи са родителите на близката до съпруга й столична следователка Оля Антонова.

Ето така (засега) свършва тази история за съдебна система, романтика и имоти. Тя също ни напомня, че ако в Румъния съдебната реформа най-често взима, в българския й вариант може много да дава.

 

"Капитал"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 14658 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 8341 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 8794 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“ . 39| 24164 |21.03.2024 Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads