Реклама / Ads
6| 11634 |14.04.2017 АКТУАЛНО

Северна Корея се готви за атака от САЩ, Москва призова за сдържаност

.
Ситуацията на Корейския полуостров сега е в омагьосан кръг, заяви заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Хан Сон-ньол в специално интервю за АП, предаде БТА. Северна Корея няма да стои със скръстени ръце след заплахата на САЩ с превантивен удар, каза висшият севернокорейски дипломат и добави, че президентът Тръмп всява смут с агресивни туитове и с разширяващите се по мащаби военни учения в региона.
 

 Той предупреди Вашингтон да прекрати военните си провокации срещу Пхенян. Дипломатът се спира по-конкретно на написаното от Тръмп в Туитър, че "Северна Корея си търси белята". "Не ние, а САЩ и Тръмп създават белята", отвърна той и добави, че "КНДР е готова за война, ако те изберат това". "Сега ние сравняваме политиката на Тръмп срещу КНДР с тази на предишните администрации и стигаме до извода, че тя става по-злобна и по-агресивна.

 

Каквото и да казват американските политици, ако техните думи имат за цел свалянето на системата и правителството на КНДР, ние категорично ще ги отхвърлим", каза севернокорейският дипломат, говорейки чрез преводач. Коментирайки изгледите за война, Хан посочи, че ако САЩ започнат безразсъдни военни маневри, то КНДР ще контрира с превантивен удар.

 

"Какъвто и ход да изберат САЩ, ние ще се справим и сме напълно готови да намерим отговор", заяви той. Северна Корея ще извърши следващия ядрен опит, когато върховното командване реши, че моментът е подходящ, каза Хан. Според АП по време на 40-минутното интервю той е бил спокоен и учтив, но решителен в изразите си. Междувременно високопоставен американски представител, цитиран от ДПА, каза, че САЩ "вече обсъждат военни варианти" с оглед на нарастващите заплахи от Северна Корея. Този въпрос ще бъде обсъждан и при предстоящото посещение на американския вицепрезидент Майк Пенс в Азия и Австралия следващата седмица. Пенс ще се срещне с лидерите на Южна Корея, Япония, Индонезия и Австралия.

 

За "военните опции" ще се търси и мнението на генерал Винсънт Брукс - командващ американските сили в Южна Корея, казал служителят по време на брифинг за журналисти във връзка с предстоящото посещение. Запитан как САЩ биха реагирали на очаквания нов ядрен опит на Северна Корея, особено ако това се случи по време на посещението на Пенс, служителят казал, че разузнавателните служби постоянно информират президента и вицепрезидента какво става в региона и "ние сме готови да отвърнем на това".

 

Телевизия Ен Би Си, цитирана от ДПА, съобщи вчера, че ако са убедени, че Северна Корея е решила да извърши ядрен опит, САЩ могат да предприемат превантивен удар срещу нея. Недалече от бреговете на Северна Корея се намират два американски бойни кораба - миноносци, въоръжени с крилати ракети "Томахок", като единият от тях е на около 480 км от севернокорейския ядрен полигон, съобщи Ен Би Си, цитирайки високопоставени служители от американското разузнаване.

 

ДПА припомня, че вчера Тръмп написа в Туитър, че ако Китай, който е единственият близък съюзник на Северна Корея, не намери начин да се справи с нея, то САЩ и техните съюзници ще го направят.

 

Китай може и да не окаже съюзническа помощ на КНДР, ако американските войски решат да нанесат удар по тази страна, съобщи днес вестник "Саут Чайна морнинг пост", като се позова на китайски експерти и анализатори. Вестникът, цитиран от ТАСС, отбелязва, че макар между двете страни да има договор за дружба, сътрудничество и взаимна помощ от 1961 г., Пхенян се е отказал да спазва режима за неразпространение на ядреното оръжие. По този начин е нарушено едно от условията на двустранния договор, отнасящо се до създаването на условия за мир и стабилност в региона. Китайските наблюдатели смятат за малко вероятно да започне пълномащабна война, защото САЩ едва ли ще предприемат сухопътна операция, а вместо това вероятно ще се ограничат с нанасяне на серия от ракетни удари.

 

Това би облекчило Пекин, когато трябва да реши как да реагира - той няма да има нужда да мобилизира свои наземни войски за оказване на помощ за КНДР. "Но ако все пак се стигне до военен конфликт, китайската страна може да помогне на Пхенян, като го снабдява с храна и въоръжение, например стари танкове", пише "Саут Чайна морнинг пост". "Китай се опасява, че падането на режима в Пхенян може да отприщи наплив на бежанци в КНР и да ликвидира буферната зона, отделяща американските войски от китайската граница", отбелязва вестникът.

 

Японски правителствен служител, цитиран от Ройтерс, каза днес, че японският Съвет за национална сигурност е обсъждал как да бъдат евакуирани близо 60 000 японски граждани от Южна Корея в случай на криза. За целта щели да бъдат използвани търговски кораби и самолети. Ако правителството на Южна Корея се съгласи, в помощ на евакуацията може да бъдат изпратени и военни кораби и самолети. Служителят отказа повече подробности поради деликатността на темата. Съветът обсъждал също и възможната вълна от бежанци от Северна Корея към Япония, в която можело да има и севернокорейски шпиони и агенти.

 

Кремъл призова днес всички страни да проявяват сдържаност във връзка с напрежението около Северна Корея, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС. "В Москва следим с огромно безпокойство ескалацията на напрежението на Корейския полуостров и приканваме всички страни да не предприемат каквито и да са провокационни действия", заяви президентският говорител Дмитрий Песков. Русия продължава да е привърженик на политическо-дипломатическите методи за решаване на всички кризи, в това число на севернокорейската, добави говорителят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6452 |10.03.2017 Нинова към Борисов: Готвите ли ДОСТ за своя патерица в 44-то НС? . 11| 5877 |14.08.2015 Военна техника задръства магистрала "Хемус" привечер . 15| 4830 |11.03.2015 Готви се първо обвинение по "Червеи"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads