Реклама / Ads
0| 8688 |20.04.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Недялко Славов: Време е да се удари камбаната, мълчанието е страшно

.
Недялко Славов
Истината е тази, че вече трябва да се удари камбаната. Самото мълчание вече става застрашително, плашещо. Трябва ни вяра, трябва ни идеал, нашият народ се топи и физически, и духовно, изчезва. Това заявява писателят Недялко Славов, който даде интервю за Фрог след излизане на книгата му ”Камбаната”, най-продаваната за миналата година.
 
Недялко Славов е носителят на отличието "Цветето на Хеликон". В навечерието на Световния ден на книгата, книжарници „Хеликон” връчиха приза "Цветето на Хеликон". Авторът Славов обаче нямаше как да присъства на награждаването, тъй като днес представя книгата си в Шумен, но от негово име статуетката прие Румен Леонидов.

Написах тази книга, защото трябваше да я напиша. Скромното ми разбиране за литературата е, че тя трябва да казва истината. А истината е тази, че вече трябва да се удари камбаната. Самото мълчание вече става застрашително, плашещо. Трябва ни вяра, трябва ни идеал, нашият народ се топи и физически, и духовно, изчезва, сподели писателят.

Запитан дали е очаквал читателски успех, Славов каза: „Да. Вярвах. Има неща за които всички знаем, а всички мълчим. Обикновено когато това се каже през литературата, се получава и голяма читателска акустика. Благодаря на хората! Явно "Камбаната" им е необходима и вярват в нея”.

Романът на Славов спечели наградата "Хеликон" за нова българска художествена проза 2016. Така за първи път в петнайсет годишната история на наградата „Хеликон” един автор получава Орлето в две последователни години. Славов печели престижната награда с петия си роман "Камбаната" (издателство "Хермес") за втори път. С предишния си "432 херца" той печели наградата за 2015 година, а „Портрет на поета като млад” бе номиниран през 2014 година.

Миналогодишният носител на приза "Цветето на Хеликон" бе Катерина Хапсали – за романа си "Гръцко кафе". Сред досегашните носители на наградата са Виктор Пасков, Алек Попов, Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев, Михаил Вешим, Георги Господинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2156 |26.03.2024 Веселин Тодоров: Ако изборите не са 2 в 1, нека са на 9 и 23 юни . 0| 2157 |26.03.2024 Хамас обвини Израел за провала на досегашните мирни преговори . 0| 2446 |21.03.2024 "Търси се автор" в Шуменския театър на Световния ден на театъра . 1| 3471 |13.03.2024 "Ще се борим до изнемога, за да запазим единственото подобно място". Розовата къща отново е поставена в риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads