Реклама / Ads
6| 6841 |20.04.2017 СВЯТ

Гърция стяга ракетен щит срещу Турция

.
Гърция планира да изгради ”интелигентен ракетен щит” по острови със стратегическо значение в Егейско море, така че те да се превърнат в своего рода ”непотопяеми самолетоносачи”, откъдето да бъдат парирани евентуални набези от изток по въздух и вода, пише в. ”Етнос”.
 
Според изданието новата военна доктрина в скоро време ще бъде внесена за обсъждане в Правителствения съвет по външните работи и отбрана, както и в компетентната комисия към парламента. Не се споменават конкретни държави, но Турция е единствената държава на изток от границите и териториалните води на Гърция.

В началото на годината напрежението между двете държави - членки на НАТО, нарасна заради спорни ненаселени островчета в Егейско море, разположени между гръцкия архипелаг Додеканези и югозападното континентално крайбрежие на Турция.

Управляващите в Атина са единодушни, че изграждането на такъв "интелигентен" ракетен щит по някои егейски острови ще е по-изгодно от купуването на нови бойни самолети и кораби и че с тази модернизация ще бъде ангажирана и финансово подпомогната и местната оръжейна промишленост.

Вестникът твърди, че вече са започнали разговори с Lockheed martin за изработването на договор за модернизация на изтребителите F-16 на гръцките военновъздушни сили, като наред с това се очаква да започнат и разговори за модернизацията на френските самолети Mirage 2000 и 2000-05.

Програмата за модернизацията на самолетите Ф-16 ще възлезе на 1,5 млрд. евро и плащанията по нея се предвижда да приключат в рамките на десет години. Първоначалните разговори са се водили само за модернизацията на 95 самолета F-16. За останалите 35 самолета F-16, които са по-стара модификация, се търси купувач. За жалост за тях бе пропуснат шансът да бъдат продадени на България, пише още изданието.

eurocom
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5141 |20.04.2017 Бунт във Венецуела срещу Мадуро . 0| 4099 |19.04.2017 Висшият избирателен съвет на Турция няма да анулира референдума . 0| 3919 |19.04.2017 МВнР за референдума: Турция да спазва ангажиментите си към международните организации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads