Реклама / Ads
5| 16405 |21.04.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Сашо Дончев с нови стряскащи разкрития около срещата с главния прокурор

.
Поредица от реакции на замесени страни последва появата на видео в социалните мрежи, в което индустриалецът Сашо Дончев разказва за свой разговор с главния прокурор Сотир Цацаров, в който, по думите му, е бил заплашван заради критични позиции на Би Ай Ти и в. „Сега“ към прокуратурата, както и заради отношението му към партия „Да, България“.
 
Главният прокурор излезе със становище, в което отрича твърденията, а от „Да, България“, чиято пресконференция Би Ай Ти, заявиха, че нямат връзка с бизнесмена и поискаха разследване на независим европейски прокурор, създаване на парламентарна анкетна комисия по казуса и оставката на Цацаров.

В специално интервю за рубриката на журналистката Полина Паунова в еМисия България – първото след скандала, Сашо Дончев направи поредица от разкрития: че срещата му с главния прокурор се е провела по покана на члена на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов в кабинета му в ЦУМ, че Гергов през цялото време е присъствал на нея, а след тръгването на Дончев двамата с Цацаров са останали, че ДАНС е докладвал на главния прокурор за него… Дончев потвърди също, че е знаел, че на срещата на Дамския бизнес форум го записват.

 

В студиото предприемачът си припомни, че в събота на 18 март Гергов му се обадил по обяд, казал му, че има нещо да му предава и се разбрали да се видят в понеделник, а на срещата им той също го попитал дали има нещо общо с „Да, България“ и Би Ай Ти.

 

Аз не съм близък с него, но се познаваме отдавна и нямам причини да имам лошо отношение към него, така че приемах разговора като приятелски и информативен, поясни Дончев. Той отбеляза като любопитен факт и че в началото на разговора им Гергов го попитал дали е видял безплатните издания на „Телеграф“ за влиянието на различни „кръгове“, към които и Дончев е причислен, но не разбрал каква каква е връзката.

 

По думите му по-късно Гергов се обадил на главния прокурор, който не можел да дойде в момента и среща била насрочена за следващия ден. Мислех, че Гергов има искреното желание да изчисти някакви недоразумения, но когато Цацаров започна разговора по този начин – защо, от какъв зор го правите, имате такъв хубав бизнес – едва тогава разбрах какъв е смисълът на срещата, каза индустриалецът.

 

Той бе категоричен, че Гергов е присъствал през цялото време и е останал заедно с Цацаров и след неговото тръгване.

 

По време на разговора Би Ай Ти потърси и самия Гергов, който отказа коментар.

Сашо Дончев твърди също, че след като разказал два дни по-късно по телефона на журналиста (и нов програмен директор на Би Ай Ти) Сашо Диков историята, получил

есемес от Гергов на другия ден с текст „Много говориш по телефона“.

 

Според него Гергов го е извършил „от добри чувства“. Днес Сашо Дончев е подал и искане през адвокат до Бюрото за контрол на СРС, за да получи информация за това на какво основание и кой го подслушва.

 

В студиото той си припомни също, че когато предложил личния си номер на главния прокурор, с цел да си общуват без посредници, той му казал „нали не се съмнявате, че кореспонденцията и телефонът Ви се контролират“, ала отрекъл това да са „неговите хора“.

 

В еМисия България Сашо Дончев коментира и контраобвиненията на главния прокурор,

че самият той го бил притискал и искал нещо от него. Дончев разясни, че само показал на Цацаров писмо, което бил получил от градската прокуратура и в което от предприемача се иска информация по подаден от него сигнал до ЕК срещу БЕХ, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и „Газекспорт“. По думите му той само попитал дали всичко, което Цацаров му е казал, е причина за това писмо и натиска срещу него.

 

Цацаров го зачете и попита дали това не са ли частни въпроси, а аз отговорих, че той им е началник и да ги попита, каза Дончев.

 

Не се чувствам заплашен – ако страхът е осъзната опасност, очевидно не съм достатъчно интелигентен и трудно се страхувам, но се почувставах омерзен, защото това не ми се случва за пръв път в новата история на България, заяви индустриалецът, като спомена и за искане от страна на президента Георги Първанов през 2004 г. да назначи негов човек в борда на „Овергаз“.

 

Вече шеста година съм председател на Българската стопанска камара, ала нито веднъж не съм инициирал среща с държавна институция, защото не смятам, че имаме нужда от такава парадност, посочи още Сашо Дончев.

 

Предприемачът отново отрече да има връзка с Христо Иванов и партията му и бе категоричен, че не финансира партии, а има други каузи и проекти, сред които училище и свободен вестник. На срещата с Цацаров той е прекъснал този разговор, а що се отнася до карикатуриста Христо Комарницки, прокурорът не е искал мерки срещу него, а само са обсъждали естетиката в карикатурите му. Той е бил изненадан и че някой е казал на Цацаров, че Би Ай Ти е „неговата“ телевизия.

 

Обещавам, че ще се напрегна и ще кажа всички детайли за тази среща, ако има анкетна комисия, както предложиха от „Да, България“, заяви Дончев.

 

Овластен с нашите права държавен чиновник си позволява да упражнява натиск върху свободен гражданин и предприемач, това е страшното, заключи той.

 

Чуйте целия разговор

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9331 |24.02.2017 След разкрития на Фрог „Нова република” иска обяснение за „Музея на виното” и Пеевски . 5| 5715 |20.01.2017 Ст. Мирчев: Борисов, Дончев и Кунева струваха на образованието 350 млн. лв. . 30| 12675 |12.03.2016 Т. Дончева: "Ценният" главен прокурор си е приготвил "разни неща" в случай на "превратности на съдбата"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads