Реклама / Ads
0| 9767 |10.05.2017 АКТУАЛНО

По следите на Койота: Пътят на една картечница от Сърбия до Сирия

.
Пратка с тежки картечници пътува от сръбска държавна фабрика до сирийските бунтовници с посредничеството на български оръжеен магнат, преминавайки през cаудитски тренировъчен лагер, показва разследване на BIRN и OCCRP.
 
С маратонки, избелели дънки и пуловер, на който е изписана думата "Живот", 23-годишният Салам (това не е истинското му име), позира през февруари 2016 г. с най-новата си придобивка - тежка картечница, току-що слязла от производствената линия и наскоро доставена до неговия батальон, част от Свободната сирийска армия.

Снимките, публикувани в профила на бунтовника във "Фейсбук", не се забелязват на пръв поглед сред потока от селфита с оръжия, излизащ от воюващите групи в Сирия.

Мъжете от 13-а дивизия, сражаващи се срещу президента Башар Асад в Алепо, слабо се интересуват от това къде е произведено оръжието им и как е стигнало до прашния двор в Северна Сирия. За Салам това просто е най-новото и най-добро оръжие, което е получавал от началото на конфликта.

Отличителната му форма и новият му вид обаче скоро привличат вниманието на експерти по оръжия онлайн, които предполагат, че става дума за нова картечница Coyote M02, произведена във фабриката за оръжия "Застава Оружjе" в Крагуевац, Сърбия.

Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) и Проекта за разследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) проследиха  как мощното оръжие е пропътувало 6000 километра от поточната линия на държавната фабрика "Застава" до Салам като част от доставката на до 205 оръжия през 2015 и 2016 г. за Свободната сирийска армия. Роля в този процес изиграват Сърбия, България, Саудитска Арабия, Турция и Съединените щати.

Това е първият случай, в който оръжия се проследяват директно от производител в Централна и Източна Европа до сирийските бунтовници. Той предоставя най-ясното до момента доказателство за наличието на канал за оръжия, разкрит от BIRN и OCCRP.

През този канал са преминали оръжия от Балканите, Чехия и Словакия на стойност до 1. 2 милиарда евро, стигайки до Близкия изток със саудитски пари, а по думите на бивш американски посланик в Сирия – с  логистична помощ от ЦРУ.

Разкритието също така илюстрира системното, незаконно отклоняване на оръжия и това, че правителствата на Балканите изглежда предпочитат да си затварят очите за тази изключително доходоносна търговия.

Разследването извежда на преден план и ключовата роля на търговците на оръжия.  Фирмата, посредничила в сделката, е притежавана от могъщия български бизнесмен Петър Манджуков: търговец на оръжия, медиен магнат и бивш агент на Държавна сигурност -  българските тайни служби от комунистическата епоха.


Салам и "Душка"

Салам може и да е първият боец от Свободната сирийска армия (ССА), споделил снимка на новите сръбски картечници в социалните мрежи, но далеч не е последният.

Седмици след публикацията  му картечниците се появяват на снимки в "Туитър", "Ютюб" и други онлайн платформи от  различни точки  на  бойните полета в Северна Сирия, понякога все още опаковани с инструкциите за ползване и обвити в целофан, което свидетелства за наскоро пристигнала доставка на нови оръжия.

Репортери се свързаха със Салам чрез профила му във "Фейсбук".  Помолихме го да ни даде повече информация за произхода на тежките картечници и пътя им до Алепо.

Двайсет и тригодишният сириец искаше да говори открито за страданията на сънародниците си и ни предостави голям брой снимки и видеоклипове на картечницата Coyote, прикачена към ремаркето на пикап "Тойота".

Той обясни пред BIRN и OCCRP, че като обикновен войник не е наясно как Свободната сирийска армия доставя оръжията си, но и че знае за "няколко", доставени след като той посещава тренировъчен лагер в Саудитска Арабия.

В началото на 2016, той и около 150 други бунтовници, избрани за военна подготовка, напускат Сирия в посока към турската столица Анкара. След седмица медицински и военни проверки, те излитат с военен самолет за Саудитска Арабия.

От летището бунтовниците са откарани в таен военен лагер. След като им отнемат мобилните телефони, те остават откъснати от външния свят някъде из саудитската пустиня.

"Видях я [картечница Coyote] и там американците я изпробваха," каза той. "Имаше много различни офицери- от Великобритания, САЩ, Ливан, Саудитска Арабия. Имаше и офицери от американското разузнаване - те са високообразовани и повечето от тях са се били в Ирак."

Скоро след това, обратно в Сирия, Салам позира за Фейсбука си с новото оръжие в Алепо, преди то да бъде изпратено на бойните полета срещу Асад и Ислямска държава. „Сглобихме Койота и я качихме на един камион”, обясни той.

"Оръжието ми пристигна от Турция, след като обучението приключи," добави  Салам. Той каза, че всички оръжия за неговия батальон са преминали през Командването за военни операции в Турция. Такива командвания има в страните от Залива, в Турция и Йордания и се ръководят от арабски, турски и западни разузнавателни агенции. Използват се като логистични и тренировъчни бази.

"Не знам колко точно оръжия [Coyote]  имаше, но имаше няколко и моята група получи едно," каза той.

Маршрутът на картечницата Coyote съвпада с разкритията в предишно разследване, което показа централната роля на саудитците в доставянето на оръжия от времето на Източния блок до сирийските бунтовници. От юни 2015 г. до август 2016 г. най-малко 50 товарни полета транспортират оръжия и боеприпаси от Централна и Източна Европа до саудитски военни бази. Репортерите ни засякоха полети, пренасящи военно оборудване между кралството и Турция, откъдето оръжията влизат в Северна Сирия.

Попитан защо е решил да публикува снимка на оръжието онлайн, той заяви: "За първи път получавахме такова оръжие след шест години сражения. Беше леко и ефикасно и беше най-новото оръжие, което някога сме имали".

Останалите войници му дали името "Душка", заради сходно оръжие, създадено по времето на Съветския съюз, известно като ДШК.

"Беше в кутия, разглобено на части, ние я отворихме и го сглобихме - беше ново, имаше дори каталог," каза той.

Салам даде на репортерите и уникалния сериен номер на оръжието: 3007.

Говорител на сръбското министерство на отбраната каза в писмено изявление за BIRN и OCCRP, че "Застава" са продали "голям брой" картечници Coyote на "Български индустриален инженеринг и мениджмънт", БИИМ, базиран в София посредник в търговията с оръжия, за износ до Саудитска Арабия през 2015 и 2016 г.

Той обаче настоя и че снимките от социалните мрежи не са доказателство, че оръжието в Сирия е Coyote.

Когато получи серийния номер на картечницата, министерството първоначално каза, че не може да проследи оръжието. След многобройни имейли и обаждания обаче говорител обясни, че картечница Coyote M02 с този сериен номер е била продадена на БИИМ през 2015.

Сделката и магнатът

Тази тежка картечница Coyote беше проследена от поточната линия на завода Застава до Сирия, благодарение на серийния й номер, 3007.

През същата година БИИМ прави голяма поръчка за "Застава оружje", която произвежда собствена, популярна версия на култовия руски АК-47, както и картечници Coyote.

Манджуков: Оръжейният бос

Въпреки че Манджуков е известен оръжеен търговец, малко се знае за оръжейния му бизнес.

Той и фирмата му БИИМ, обаче, се споменават в американски дипломатически грами, публикувани от "Уикилийкс" през 2010 г.

Като част от официалния процес на Вашингтон на одобряване на износа на американски оръжия за Грузия през 2009 г. Държавният департамент прави проверки на БИИМ, която действа като посредник в сделката.

Официално запитване от Държавния департамент до посолствата в София и Тбилиси, датиращо от 2009 г. и публикувана от "Уикилийкс", описва БИИМ като свързана с "организираната престъпност и сивия сектор на трафика на оръжия". Повдигат се въпроси и за това защо фирмата получава комисиона за продажбата, въпреки че тя няма лиценз за износ и не е регистрирана като брокер в САЩ, "както изисква Регламентът за международен трафик на оръжия (ITAR)".

Фирмата на Манджуков "Машиноекспорт" също е спомената в разследване на оръжията за масово поразяване в Ирак, водено от ЦРУ, известно като доклада "Дюлфер" от 2004 г. Разследването открива, че фирмата участва в пропитата от корупция програма "Петрол срещу храни" в Ирак, помагайки да се насочат средства от режима на иракския лидер Саддам Хюсеин към Българска социалистическа партия през 90-те години. След публикацията Манджуков настоява, че партията не е получавала никакви пари от петролната търговия.

Но магнатът е тясно свързан със социалистите, втората най-голяма партия в парламента,  която подкрепи успешната президентска кампания на Румен Радев миналия ноември.

Той беше собственик на левия вестник "Дума" и беше удостоен с най-високата чест в България, орден "Стара планина", през 2002 г. от социалистическия президент Георги Първанов.

През ноември 2016 г. комитетът на ООН по санкциите за Южен Судан разкри как БИИМ продала 4000 автомата през юли 2014 г. на компания в Уганда, доставила ги до армията на страната. Оръжията след това били отклонени до Южен Судан в нарушение на санкциите на ООН, подхранвайки кървавите конфликти в най-младата в света държава.

Офисът на Манджуков не отговори на отправени от екипа ни въпроси относно миналото му и БИИМ и посочи, че не може да коментира информация, свързана с оръжейни сделки в Грузия и Уганда.

Сделката остава конфиденциална, но отчетите на "Застава" за 2015 г., показват, че БИИМ е платила 2.75 милиона евро на държавния оръжеен производител. Търговец на оръжие, с когото разговаряхме, обясни, че обичайно тези оръжия се продават на цена около 12 000 евро, тоест 205 оръжия биха стрували 2.5 милиона евро.

Мажоритарен собственик на БИИМ е Манджуков, водещ български магнат с финансови интереси в строителството, медиите и винопроизводството, някогашен съсобственик на втория най-голям футболен клуб в страната, ЦСКА София.

Седемдесет и четиригодишният предприемач е най-известен в България като оръжеен търговец. През 1977 г. той започва работа в Кинтекс - мощна държавна търговска компания, замесена в трафик на оръжия за престъпни държави и терористи, както и българската държава признава на по-късен етап.

По същото време той е бил и агент на Държавна сигурност, според документи, разкрити от Комисията по досиетата.

Малко е известно за работата на Манджуков в оръжейната търговия. Той не споменава БИИМ на уебсайта си, който дава подробности за бизнес империята му. За компанията малко се споменава и в медиите от основаването ѝ през 2001 г., когато носи името "Норууд България".

 Документи от търговския регистър на България показват, че Манжуков притежава 75% от акциите в този изцяло частен бизнес.

БИИМ посочи    в писмено изявление: "Стриктно следваме националното и международното право. Вие си правите връзки и вадите заключения, основани на собствените ви мисли и предположения и очаквате обяснения, което не е наше право и/или задължение."

Сирия "засмуква" сръбски оръжия

Експортният лиценз на БИЕМ за сделката с Coyote е бил одобрен от сръбското министерство на търговията на базата на документ, наречен "Сертификат за краен потребител", който гарантира, че оръжията ще се използват от саудитските сили за сигурност.

Въпреки че всеки реекспорт на техниката изисква одобрение от Сърбия, оръжието на Салам е незаконно отклонено от Саудитска Арабия към Сирия. Вероятно е това да се е случило и с останалата част от поръчката от 205 оръжия, тъй като въоръжените сили на Рияд не използват подобно оборудване, а разчитат предимно на по-модерни и усъвършенствани западни оръжия.

Това вероятно не е кой знае каква изненада за сръбските власти, отговорни за това, че са дали експортния лиценз, макар и да отричат да са били наясно, че Саудитска Арабия предава оръжия на Сирия.

Според поверителни документи от сръбското отбранително министерство и стенограми от серия срещи между представители на различни министерства през 2013 г., които BIRN и OCCRP публикуваха като част от предишно разследване, властите са блокирали експортен лиценз за оръжия за Саудитска Арабия през същата година заради опасения, че те може нелегално да се предадат на сирийски бойци.

Според собствените си закони срещу трафик на оръжия, Международния договор за търговия с оръжия на ООН и общата позиция на ЕС за търговията с оръжия, която Белград приема, Сърбия трябва да спира износа на оръжия, които се очаква да бъдат отклонени, особено към военни зони и недържавни формирования, обвинени във военни престъпления.

През 2015 г. обаче Сърбия решава да пренебрегне предишните си притеснения и да одобри сделката за Coyote заедно с износа на други оръжия и муниции на стойност 135 милиона евро до Саудитска Арабия.

Министерството на отбраната на Сърбия, едно от ведомствата, консултирани като част от процеса на даване на лиценз, каза в писмено изявление, че експортните лицензи са били одобрени, защото биха имали "положително въздействие" върху "отбранителната индустрия на Сърбия", за разлика от сделката от 2013 г., включваща внесена в страната техника.

Високопоставен сръбски служител, опасяващ се от уволнение,  ако името му бъде разкрито, каза пред BIRN, че „всички знаят”, че оръжията се отклоняват от Саудитска Арабия към сирийските бойци, които "поемат всичко, до което могат да се докопат".

"Оръжията ни им подхождат идеално, защото са от стар и прост за употреба съветски тип," добави той. "Можеш да хванеш когото и да било от улицата и да го научиш да ги използва за часове."

България, страна членка на ЕС, и нейното Министерство на икономиката, което е подвластно на сходни правила като Сърбия, също одобрява лиценз за БИИМ за продажба на картечниците Coyote за Саудитска Арабия.

Саудитците, турското разузнаване и ЦРУ  - всички те ключови играчи в обучението и доставката на оръжия за сирийските бунтовници - също вероятно е трябвало да си затворят очите за Сертификата за краен потребител, тъй като оръжията, законно предназначени за саудитските сили за сигурност, са стигнали от Залива в Турция и оттам в Сирия.

Нито българските, нито сирийските власти не отговориха на въпроси за това какви действия ще предприемат, за да предотвратят отклонението на оръжия от Саудитска Арабия към Сирия.

Външните министри на Саудитска Арабия и Турция също не предоставиха позиция, докато ЦРУ каза, че няма да коментира.

Война без победители

Сръбските оръжейни фабрики работят на пълен капацитет, назначили са нов персонал и разкриват нови смени, за да се справят с нарастващото търсене, особено от Саудитска Арабия и Вашингтон.

Оборотът на "Застава" скочи на 36 милиона евро през 2015 г. от едва 27 милиона през 2014 г.,докато "Крушик", държавен производител на ракети и муниции, отчете подобно увеличение до 26 милиона евро.

Бумът означава и добър бизнес за балканските посредници на оръжия като БИИМ.

"Крушик" каза за BIRN и OCCRP, че двама от най-изявените и противоречиви търговци на оръжия, Слободан Тешич и Петар Црногорац, са действали като посредници в сделки със Саудитска Арабия през 2016 г.

Данни за търговията на ООН разкриват, че Сърбия е продължила да изнася оръжия за Саудитска Арабия през 2016 г., натрупвайки сделки на стойност 36 милиона евро за първите девет месеца на годината.  

Салaм напуска Алепо - без картечницата, сложена на пикап - преди да бъде заловен от правителствените сили и наскоро отново се присъединява към Свободната сирийска армия.

Той заяви пред BIRN и OCCRP, че сега картечницата му е при бригадата "Мутасим" към ССА, сражавала се с "Ислямска държава" и с подкрепяните от САЩ кюрдски сили в Северна Сирия като част от операция "Ефратски щит", ръководена от Турция.

Салам мечтае за деня, в който може да остави оръжието си – сега по-старо и просто, което споделя, че използва, откакто е напуснал Алепо.

"Докога ще продължим да се бием? Децата са без достъп до образование от шест години, докога ще продължаваме така? Ето това послание искам да изпратя."

Това разследване е осъществено от BIRN в сътрудничество с OCCRP в рамките на проекта Paper Trail to Better Governance project.

Иван Ангеловски, Йелена Чосич, Лорънс Марзук, Мария Черешева БИРН Вашингтон, Белград, Лондон, София
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7835 |14.06.2016 „Пътнико, свиден”-виж колко ще ти струва пътят до морето! . 1| 6314 |19.07.2013 Приложение позволява да си взривите Фейсбук профила и да заличите следите . 11| 6023 |21.12.2011 И медиите тръгват по следите на подпалвачите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads